Seria Quantum Dot pentru LED-uri de la OSram

Quantum Dots (QD) reprezintă particule semiconductoare de dimensiuni nanometrice, mai precis de aproximativ 10.000 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman. Datorită dimensiunii lor foarte mici, culoarea luminii care este re-emisă atunci când lumina albastră a unui LED lovește nanoparticulele depinde de mărimea particulelor. De exemplu, particulele QD care au o dimensiune de aproximativ trei nanometri produc lumină verde, în timp ce particulele de aproximativ șapte nanometri emit lumină roșie. Această tehnologie inovatoare care permite reglarea pentru conversia luminii este acum utilizată pentru prima dată în LED-urile de putere medie Osconiq S 3030 QD de la Osram Opto Semiconductors. Această inovație marchează primul pas către componente LED, noi pentru piața generală de iluminat.

Ce îmbunătățiri aduce seria OSCONIQ S 3030 QD? Aceste LED-uri profesionale alimentate de tehnologia Quantum Dot promit să schimbe în mod fundamental aplicațiile tradiționale de iluminat. Indiferent dacă sunt folosite în magazine, case, șantiere industriale sau la birou, aceste LED-uri se caracterizează printr-o durată lungă de viață, performanță crescută și fiabilitate ridicată.

La fabricarea LED-urilor albe convenționale, principalele obiective sunt randamentul și calitatea produsului. Dacă se iau în considerare ambele caracteristici în același timp acest lucru reprezintă o provocare mare, în special în cazul indicilor de redare a culorilor (CRI) foarte ridicați, unde dezvoltatorii cu tehnologie de conversie convențională au ajuns la anumite limite. QD-urile pot rezolva această problemă. Marele avantaj al utilizării acestor nanoparticule este faptul că procesele de fabricație LED existente rămân neschimbate. QD-urile sunt utilizate pur și simplu în locul stratului convențional de fosfor atunci când se aplică materialul de conversie a luminii.

Unii producători folosesc deja QD în televizoare prin instalarea unei matrice de QD-uri în fața unui afișaj cu LED-uri pentru a filtra culoarea, a îmbunătăți culorile roșii și verzi și pentru a crea o separare bună între culori, astfel încât să nu apară fenomenul de bleeding. Cu toate acestea, ecranele TV vor oferi imaginilor mai multă expresivitate atunci când tehnologia se va afla de fapt în interiorul LED-urilor. Acest lucru aduce o mai bună filtrare și separare a culorilor, rezultând o imagine mai clară. În plus, deoarece QD-urile din LED-uri elimină necesitatea de a adăuga o componentă separată la un afișaj, acest lucru va reduce și costurile.

Datorită absorbției foarte mari și a dimensiunilor mici, QD-urile oferă, de asemenea, o soluție ideală pentru înlocuirea tehnologiei microLED, deschizând ușa către afișaje RGB pentru dispozitivele portabile și multe alte aplicații. Pentru mai multe detalii despre seria OSCONIQ S 3030, accesați oferta Aurocon COMPEC la adresa https://ro.rsdelivers.com/category/led-uri/13316#PI-1|PS-20|viewtype-0|A-4390_394672|A-10954_725644|

Autor: Niță Emil Ionuț

AUROCON COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi