AVANTAJELE INVESTITIILOR INTR-UN DEPOZIT AUTOMATIZAT

Paleţii, stivuitoarele şi oamenii au fost componentele esenţiale pentru fiecare depozit de peste 100 de ani. Deși primele două aspecte au evoluat de atunci, sectorul logistic de astăzi depinde în mare măsură de singura componentă care nu s-a schimbat – oamenii.

Desigur, la fel ca în cazul multor companii, oamenii reprezintă atuul lor cel mai mare. Cu toate acestea, în aceste vremuri competitive, aceștia pot reprezenta, de asemenea, costul lor cel mai mare. Adăugați faptul că nevoile, dorințele și așteptările atât ale angajaților, cât și ale clienților au crescut extrem de mult și este clar că abordarea noastră trebuie să evolueze.

În ultimii ani, automatizarea în ceea ce privește depozitarea a avansat pe ordinea de zi din mai multe motive: schimbările demografice de pe piața forței de muncă au crescut costurile salariale, modalitățile variabile prin care clienții fac cumpărături și nevoia tot mai prezentă de mai multă eficiență, productivitate și reducere a costurilor generale.

Cu toate acestea, orice investiție într-o soluție de depozitare – indiferent dacă este sau nu automatizată – necesită o analiză atentă. Înainte de a lua măsuri, este important să aflați care este cea mai bună soluție de depozitare și dacă un depozit automatizat este sau nu cea mai potrivită soluție. În acest fel, sunt evitate greșelile costisitoare și compania dvs. poate obține o rentabilitate optimă a investițiilor.

Ce este un depozit automatizat

Când vorbim despre un depozit automatizat, ne referim la un sistem care nu se bazează pe oameni. O soluție de depozitare este instalată într-un depozit în care întreaga operațiune, inclusiv depozitarea și selectarea stocurilor, se realizează prin automatizare și este programată de un software.

Există multe avantaje remarcabile în deținerea unui depozit automatizat. Acestea includ:

-costuri salariale reduse;

-facturi la energie reduse, deoarece acestea pot funcţiona la un nivel de iluminare scăzut;

-eficienţă, deoarece un depozit automatizat poate funcţiona 24 de ore pe zi;

-întreținere redusă;

-eliminarea riscului de deteriorare datorită stivuitoarelor, care apare în operațiunile de depozitare manuală;

-riscuri reduse de accidente ale lucrătorilor din depozit;

-depozitare cu densitate mare, deoarece un depozit automatizat permite utilizarea întregului spațiu.

Un depozit automatizat este potrivit în special pentru locațiile în care costurile salariale și pentru teren sunt mari. Un depozit automatizat poate avea o amprentă mică la sol, dar compensează cu o înălțime mai mare, reducând astfel suprafața de teren ocupată.

Ar trebui să investiți într-un depozit automatizat?

După cum am văzut, există multe avantaje într-un depozit automatizat, dar acest lucru nu înseamnă automat că aceasta este opțiunea potrivită pentru compania dvs.

Iată câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneți:

Voi realiza rentabilitatea investiției?

Un depozit automatizat poate reprezenta o cheltuială semnificativă, dar poate reduce costurile de achiziţie a terenului şi, pe termen lung, costurile salariale şi facturile la energie. Activitatea dvs. va avea ca rezultat recuperarea costurilor? Este un lucru pe care va trebui să-l stabiliți

Cum va afecta un depozit automatizat angajații?

Dacă aveți deja un depozit și aveți în vedere să-l automatizați, atunci trebuie să luați în considerare impactul pe care îl va avea asupra personalului dvs. și a celorlalte persoane implicate în activitate.

Îmi pot transforma depozitul actual?

Aceasta este o întrebare importantă, deoarece nu toate depozitele pot fi automatizate. În mod similar, costul transformării poate fi prohibitiv. Prin urmare, înainte de a lua o decizie, luați în considerare spațiul disponibil, aspectul, rafturile existente, rezultatul dorit, costurile asociate și orice alte necesități pe care le pot avea noile soluții.

Îmi pot permite să trec la automatizare?

Există două răspunsuri la această întrebare. Primul se referă la rentabilitatea investițiilor, după cum s-a subliniat mai sus. În al doilea rând, trebuie să luați în considerare potențialele perioade de inactivitate în timpul automatizării. Poate compania dvs. să suporte o pierdere de venit în timp ce dezactivați o soluție de depozitare și treceți la o soluție automatizată? Și acest lucru necesită o analiză atentă.

S-ar putea ca semi-automatizarea să fie soluția?

Multe companii adoptă abordarea „așteptăm și vedem” înainte de a se grăbi să investească într-un mediu complet automatizat. Între timp, acestea utilizează şi soluţii semi-automatizate, care sunt concepute pentru a reduce unele dintre sarcinile mai laborioase, cum ar fi preluarea comenzilor.

Printre acestea se numără sistemele cu cărucior automat pentru paleți, care cresc capacitatea de depozitare, economisesc timp și reduc costurile de exploatare si, sistemele de rafturi pe baze mobile pentru depozitarea paleților, care au o siguranță operațională garantată la temperaturi de până la -30°C și au o sarcină portantă de până la 24 de tone la înălțimi ale rafturilor de până la 12 metri.

Avantajele semi-automatizării:

– Poate fi adaptată la o structură existentă și crează un echilibru mai mare între oameni și software;

– Este o investiţie mai puţin costisitoare decât automatizarea completă;

– Semi-automatizarea utilizează mai bine spațiul disponibil, păstrând în același timp personalul angajat;

– Semi-automatizarea poate fi configurată astfel încât la un moment dat în viitor și, dacă este necesar, să puteți trece la o automatizare completă.

Pe scurt, un depozit automatizat este o soluție de depozitare extraordinară, care poate crește foarte mult eficiența, reducând în același timp costurile. Cu toate acestea, nu este soluția potrivită pentru toate companiile, mai ales când este luată în considerare investiția inițială. Automatizarea în cadrul sectorului logistic a permis multor companii să țină pasul cu cererea, dar automatizarea completă este de obicei mai costisitoare.

Dacă doriți să discutați despre soluții de depozitare automatizate pentru compania dvs. sau să aflați informații despre alte soluții de depozitare disponibile, vă rugăm să luați legătura cu echipa. Vom fi încântați să vă ajutăm.

 

www.dexion.ro