Fronius WireSense: Un pas în direcţia sudării robotizate adaptive

Sistemul de asistenţă Fronius WireSense creşte eficienţa sudării robotizate: Sârma pentru sudare devine un senzor care verifică poziţia componentei înainte de fiecare sudare. Impreciziile din fabricație pot fi compensate și se obțin rezultate ideale la sudare, datorită acestei detecţii fiabile a înălţimii muchiei tablelor şi a poziţiei acestora. Lucrările de retuşare sau eliminarea ca rebut a componentelor nu mai sunt aproape deloc necesare, iar aparatele de măsură optice suplimentare devin superflue. La final, rezultatul este o economie considerabilă de timp şi de bani.

Sistemul deosebit de dinamic şi precis de mişcare a sârmei de la unitatea de acţionare Robacta Drive CMT face posibilă palparea pieselor de către sârma pentru sudare.

Abaterile pieselor, cum sunt rosturile de sudare variabile sau toleranţele de fixare, pot cauza probleme la sudare. În cel mai rău caz, aceste abateri modifică poziţia de sudare şi provoacă defecte de lipsă de topire în sudură. Din acest motiv, multe companii producătoare utilizează aparate de măsură optice pentru sudarea robotizată. Acestea sunt nu numai scumpe, dar şi limitează considerabil accesibilitatea piesei, trebuie curăţate periodic şi necesită o calibrare suplimentară între Tool Center Point (TCP) şi senzor. Cu WireSense, Fronius oferă o alternativă mai simplă, mai robustă şi absolut precisă.

Iată cum funcţionează WireSense

Tehnologia WireSense nu necesită componente hardware suplimentare pentru detecţie – în locul acestora utilizează ca senzor sârma pentru sudare. Printr-o mișcare reversibă a sârmei, pistoletul de sudare palpează componenta, iar sistemul de sudare trimite informaţia despre înălţime, respectiv poziţia muchiei la robot. Dacă este vorba, de exemplu, despre o îmbinare sudată prin suprapunere, în acest fel poziţia muchiei de sudat se poate defini mai exact, iar sistemul poate reacţiona la eventuale abateri. Robotul adaptează traseul sudurii pe baza unui program creat special pentru aplicaţie.

Cu WireSense, sârma pentru sudare palpează piesa şi detectează poziţia şi înălţimea muchiei atât la table, cât şi la ţevi.

Prin evaluarea informaţiei despre înălţime, robotul determină nu numai traseul muchiei, ci şi înălţimea reală a acesteia. În acest fel, este posibilă detecţia exactă a rostului dintre table. Muchiile sunt detectate de la o înălţime de 0,5 milimetri. WireSense se poate utiliza în aceeași măsură la oţel, oţel inoxidabil, aluminiu şi alte aliaje. Aluminiul mai ales este materialul la care WireSense îşi pune în lumină calităţile, mai mult decât la alte materiale: Din cauza suprafeţei reflectorizante a aluminiului, sistemele de măsură optică se dovedesc adesea ineficiente în cazul acestuia.

În plus, de cele mai multe ori se montează senzori optici ca hardware suplimentar la robot, care interferează cu deplasarea braţului robotului. În funcţie de accesibilitatea piesei, acest lucru face problematică utilizarea de camere video sau de lasere. Senzorul sârmei nu aduce însă cu sine niciun fel de limitări în această privinţă.

Pas important către sudarea robotizată adaptivă

WireSense furnizează informaţii despre înălţime, care permit măsurarea contururilor pieselor şi a rostului la sudare. În cadrul unei puneri în funcţiune, pot fi definiţi şi salvaţi parametri de sudare pentru diverse dimensiuni ale rostului la sudare. Sistemul de asistenţă WireSense permite astfel robotului să determine condiţiile reale ale piesei, pentru a accesa parametrii de sudare adecvaţi. Datorită posibilelor rosturi la sudare şi a altor abateri ce pot duce la defecte de lipsă de topire, dacă nu se utilizează senzori, adesea trebuie să se sudeze cu viteză redusă, pentru a se putea garanta calitatea înaltă a sudurilor. Datorită detectării precise în prealabil, robotul poate suda acum complet automat în ritm optim, ceea ce contribuie la optimizarea suplimentară a ritmului.

În acest fel, tehnologia WireSense garantează că se sudează întotdeauna în poziţiile de sudare exacte, cu parametrii optimizaţi corespunzător. Din acest motiv, examinările vizuale ulterioare devin eventual superflue, iar lucrările de retuşare, precum şi eliminarea pieselor ca rebuturi se pot reduce cu până la 100%.

WireSense poate fi utilizat cu orice sistem de sudare TPS/i de la Fronius echipat cu hardware pentru procedeul de sudare CMT.

Condiţii preliminare

WireSense poate fi utilizat cu orice sistem de sudare TPS/i de la Fronius configurat pentru utilizarea procedeului de sudare CMT. Sistemul precis de mişcare a sârmei de la unitatea de avans sârmă Robacta Drive CMT, montată direct la corpul pistoletului, este de importanţă centrală. Datorită flexibilităţii sale, montarea ulterioară pe sisteme de sudare existente este oricând posibilă.

 

CM METAL Trading SRL

300127 TIMIŞOARA, Intrarea Fortăreţei nr. 4

Tel./Fax: 0256-49.59.87; Email: office@cmmetal.ro

www.cmmetal.ro

https://www.facebook.com/cmmetaltrading/

https://www.linkedin.com/company/cm-metal-trading/