SUSTENABILITATE ÎN BUSINESS. STRATEGIA TOYOTA MATERIAL HANDLING ROMANIAPENTRU A REDUCE IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

Toyota Material Handling Romania oferă o gama largă de echipamente de depozitare și stivuitoare cu furci frontale produse în conformitate cu standardele de calitate Toyota Production System (TPS). Compania este activă pe tot teritoriul Europei cu fabricile, sediile centrale și societățile locale de vânzări și marketing unde oferă, de asemenea, servicii și soluții.

Partener interviu: Diana Cimpoeru, HR Manager la Toyota Material Handling Romania.

Easy Engineering: Cum vedeți sustenabilitatea și care sunt eforturile dumneavoastră în această direcție?

Diana Cimpoeru: Toyota Material Handling Romania își dorește să fie parte a soluției când ne referim la criza climatică globală sau la alte provocări de sustenabilitate cu care se confruntă societatea în prezent. Noi ne-am angajat să accelerăm tranziția către o economie durabilă și cred că dacă toate companiile de pe piață și-ar coordona eforturile în aceeași direcție, rezultatele din această zonă ar deveni, mult mai rapid, vizibile.  

Vizăm o creștere economică compatibilă cu conservarea mediului înconjurător, promovăm produse, servicii și soluții cu valoare adăugată, curate, sigure și de înaltă calitate.

E.E: Care este strategia companiei de reducere a impactului asupra mediului?

Diana Cimpoeru: Strategia noastră se bazează pe Oameni – Planetă – Prosperitate. 

Ne bazăm, în primul rând, pe salariații noștri, cărora încercăm să le optimizăm oportunitățile pentru a prospera la locul de muncă. Ne preocupă sănătatea și siguranța lor la locul de muncă. Promovăm salariații talentați și încercăm să atragem oameni care să ni se alăture la crearea unei logistici sustenabile, a viitorului. Oferim modalități de formare și dezvoltare profesională prin participarea la cursuri în cadrul Academiei noastre online și implicăm salariații în activități care să susțină angajamentul companiei de a funcționa în armonie cu natura înconjurătoare, căreia îi purtăm respect.

Ne străduim să protejăm Planeta prin reducerea impactului activității noastre asupra mediului înconjurător. Ne concentrăm pe monitorizarea energiei folosite și evitarea pierderilor și a risipei din activitatea curentă, pe tot mai multe tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. 

Prosperitatea – ne concentrăm pe calitate în tot ceea ce facem, încercăm să ușurăm parcursul clienților noștri pentru a-și atinge propriile obiective legate de productivitate, siguranță și durabilitate. Oferim acestora echipamente sigure și de calitate, pentru a preveni accidentele de muncă derivate din manipularea echipamentelor de mișcare a mărfurilor, precum și mentenanță de calitate. Măsurăm periodic gradul de satisfacție al clienților iar acesta a devenit un indicator de performanță utilizat în scopul permanentei îmbunătățiri activității.

E.E: Spuneți-ne despre soluțiile sustenabile pe care le oferiți (dacă există).

D.C: În procesul de implementare a strategiei de sustenabilitate întâlnim diverse provocări, spre exemplu lipsa oamenilor de pe piața forței de muncă și nivelul de pregătire precar al candidaților absolvenți ai sistemului de învățământ actual, dar contrabalansăm prin oferirea unui mediul de lucru plăcut și a unor programe de instruire interne sau externe astfel încât să devenim un angajator dorit, la care salariații să prospere, să se implice și să obțină rezultate.

Schimbăm modul de gândire și de acțiune al salariaților care au trăit într-o societate de consum timp de 30 de ani, îi învățăm ce înseamnă responsabilitatea față de mediul înconjurător și le amintim de perioada în care găseam multe utilizări unui lucru după folosirea sa principala. Eforturile făcute de companie în direcția protejării mediului înconjurător- înființarea pădurii Toyota Material Handling Romania, participarea la World Cleanup Day, participarea la acțiuni de împădurire în diferite zone ale țării – nu au rămas fără ecou, beneficiile s-au văzut în mod constant și atunci și atitudinea oamenilor a început să se schimbe.

E.E: Oferiți soluții pentru revigorarea echipamentelor vechi cu soluții noi?

D.C: Susținem economia circulară prin modernizarea echipamentelor pe care le comercializam și prelungirea duratei de viață a celor pe care le închiriem. Prin strategia Second Life am reușit să vindem mai multe echipamente utilizate și să reducem numărul de unități casate.

E.E: Spuneți-ne despre sustenabilitatea în producție și distribuție.

D.C: Aici provocările sunt permanente, oferim echipamente de calitate superioară însă toți cunoaștem noile dificultăți în obținerea materiei prime și o dată cu acestea, dificultățile în menținerea termenelor de livrare. În activitatea de service spre exemplu, creșterea prețului combustibilului și a dotărilor tehnicienilor impactează în valoarea serviciilor. 

E.E: Spuneți-ne despre soluțiile energetice sustenabile utilizate.

D.C: Folosim energie electrică 100% din surse regenerabile. Utilizăm propriile panouri solare, propriile stații de alimentare pentru mașinile electrice sau hibride aparținând companiei sau vizitatorilor. Pentru furnizorii noștri, pentru că și aceștia au un rol important în amprenta totală de carbon a companiei, am inclus cerințe specifice în Codul de Conduită pentru furnizori, pentru a-i încuraja să se concentreze și ei pe reducerea emisiilor de carbon.

Suntem furnizorul care oferă clienților săi, care au propriile obiective legate de sustenabilitate, soluții care facilitează atingerea țintelor lor. Promovăm echipamente electrice în detrimentul celor cu combustie internă, ne specializăm tehnicienii de service în domeniul lor de activitate, le facilităm participarea la cursuri de conducere defensivă și sustenabilă, folosim mașini electrice și hibride astfel încât servicile să fie făcute în cel mai profesional mod și în cel mai scurt timp, generând economie de resurse de ambele părți.

Ne mândrim cu o Medalie de Argint EcoVadis, ca recunoaștere a ratingului nostru EcoVadis pentru durabilitate. Această medalie ne plasează în primele 25% dintre cele peste 100.000 de companii evaluate EcoVadis in peste 175 de țări. În cadrul evaluării am obținut calificativul Avansat la capitolele Mediu, Muncă și drepturile omului, Etică. 

La obținerea acestui rezultat au contribuit și certificările obținute de companie și anume: ISO 45001, ISO 9001 si ISO 14001.

E.E: Cum vedeți sustenabilitatea în viitor?

D.C: Încercăm să identificăm oportunități de dezvoltare noi, încercăm să înțelegem și să acceptam noile contexte globale, într-o limită rezonabilă și să ne schimbăm atitudinea în fața obstacolelor întâlnite.

Înțelegem că pentru a conduce o companie este nevoie de cunoștințe temeinice în domeniul în care funcționează compania. Dar cunoștințele temeinice pe acel profil reprezintă doar condiția necesară, nu și suficientă. Pentru a avea un succes de durata este nevoie de două condiții și anume:

Înțelegerea domeniului în care activezi și înțelegerea contextului general. 

Aș recomanda aprofundarea contextul general actual care este mai amplu, vorbim de etică, responsabilitate socială, grija față de om și față de mediu. Dacă aceste lucruri sunt cu adevărat integrate și aplicate în activitatea unei companii,  atunci ele vor susține și împinge spre succes compania.

https://toyota-forklifts.ro