ERGONOMIA STILL: INGINERIA UMANA

Prin ergonomie se caută să se optimizeze forma şi modul de utilizare al obiectelor şi echipamentelor astfel încât acestea să vină în întâmpinarea fiziologiei umane. Ergonomia este cea care face echipamentele uşor de folosit. Spre exemplu, un ciocan ce are coada acoperită cu un material cauciucat, va fi mult mai uşor şi mai sigur de folosit deoarece mâna lucrătorului nu va aluneca iar stratul de cauciuc va amortiza parţial vibraţiile produse de lovituri.

Pentru STILL, ergonomia este, în mod tradițional, de o importanță majoră. Deoarece șoferii de stivuitor sau responsabilii cu transportul pachetelor dau un randament ridicat în mod constant atunci când munca le este ușurată pe cât de mult posibil. Funcțiile utilajelor moderne de transport în incintă trebuie să poată fi folosite în mod intuitiv, ușor și sigur.

Deoarece o ergonomie adecvată are o influență directă asupra randamentului șoferilor. Așadar, aceasta joacă un rol important în obținerea unor procese logistice eficiente și a unei capacități înalte de manevrare.

Prin urmare, STILL are mai mulți specialiști care se ocupă de dezvoltare și exclusiv de aspectele legate de șofer ale portofoliului cuprinzător de produse.

Aspecte importante sunt, de asemenea, și tendințele cu privire la perioade din ce în ce mai lungi ale vieții profesionale active și la șoferii care devin, în medie, mai masivi. În cazul noului stivuitor electric STILL RX 20, a acordat importanță gradului ridicat de amortizare a vibrațiilor care acționează asupra șoferului, spre exemplu prin intermediul elementelor din ebonită plasate între șasiu și modulul șoferului. Prezintă cel mai mare spațiu pentru picioare în rândul modelelor din clasa sa, care le permite chiar și șoferilor mai masivi să aibă o poziție de lucru relaxată, așadar sănătoasă.

O varietate de unități de operare hidraulice individuale, precum și un afișaj mare, ușurează, de asemenea, munca șoferului. Prin intermediul unui Joystick 4Plus ergonomic, vehiculul poate fi controlat cu precizie. În același timp, noul STILL EASY Control nu numai că informează șoferul asupra tuturor parametrilor stivuitorului, însă îi permite acestuia, de asemenea, să acceseze multe alte funcții, precum programe de control al stivuitorului și de ridicare, datorită sistemului de comandă controlat prin meniu și tastelor pentru funcții favorite.

Ergonomia este importantă și în cazul stivuitoarelor destinate transportului pachetelor. STILL a creat, în acest sens, noi standarde în ceea ce privește modelul nostru STILL OPX, spre exemplu prin intermediul operării cu volan. Datorită formei unice a volanului modelului STILL EASY Drive, operatorul poate cuprinde volanul perfect în orice situație, astfel că siguranța este sporită cu ajutorul unor mijloace simple, chiar și în cazul mersului în marșarier.

Ergonomia vehiculelor STILL, exemplificată pe baza modelelor RX 70 și RX 60-60/80

Tranziția demografică este motivul pentru care este nevoie de o regândire a design-ului actual al locului de muncă. În viitor, trebuie să ne pregătim pentru perioade mai lungi ale vieții profesionale active și, prin urmare, și pentru angajați mai în vârstă. În acest sens, punctul de interes nu vizează doar un design al utilajelor de transport în incintă potrivit în funcție de vârstă, ci și menținerea sănătății șoferului pe termen lung – însă nici nivelul bunăstării nu trebuie neglijat.

În cadrul companiei STILL GmbH, cu sediul în Hamburg, furnizor fruntaș la nivel mondial în materie de soluții logistice interne realizate la comandă, se ține cont de această situație pentru toate vehiculele, precum este cazul modelelor RX 70 (introdus pe piață în 2013) și RX 60 (introdus pe piață în 2014), care fac parte din clasele de capacitate de încărcare cuprinse între 6-8t și care au o influență și mai mare asupra dezvoltărilor recente în materie de vehicule.

Realizarea cu ușurință a urcării și a accesului, care reprezintă procedurile inițiale ale oricărei lucrări efectuate cu ajutorul unui utilaj de transport în incintă, este garantată de trepte cu suprafață mare, aflate la îndemână și, de asemenea, vizibile de sus, precum și de mânere mari. Conceptul de lucru ergonomic și unitar prezent la toate vehiculele RX, pozițiile ajustabile individual ale volanului și ale scaunului de la nivelul șoferului, spațiul pentru picioare extrem de încăpător și elementele de operare ajustabile asigură o poziție de lucru ergonomică. Pentru mai puține vibrații la nivelul corpului uman și, prin urmare, o coloană vertebrală sănătoasă, STILL oferă un scaun cu arc pneumatic, care se poate roti, de asemenea, opțional la 20°, precum și o suspensie orizontală și longitudinală a scaunului șoferului.

Pentru o operare sigură și precisă a tuturor funcțiilor hidraulice, există diverse opțiuni de operare – joystick, o apăsare cu degetul, mini-manetă – care asigură, și în acest sens, o metodă de lucru ergonomică. Afișajul dispus în dreptul direcției privirii combină toate funcțiile la un loc și asigură, așadar, accesibilitate rapidă. Cabina șoferului, deplasată spre stânga, a modelelor RX 70 & RX 60-60/80, care dispun de ferestre transparente mari pe toate părțile, inclusiv încălzire a ferestrei din spate și bare subțiri ale acoperișului de protecție, asigură o perspectivă optimă de 360 de grade, care nu numai că îi oferă șoferului un sentiment de siguranță pe parcursul cursei, ci garantează și o poziție optimă în timpul tuturor curselor de lucru.

Producătorii de utilaje premium iau în calcul acum, mai mult ca oricând, în proiectarea utilajelor, în pachetul ofertat nu doar performanța, eficiența și prețul. Ei se adaptează continuu evoluției sociale și tendințelor din sănătate și securitate în muncă.