DEMATIC, LIDER GLOBAL ÎN DOMENIUL INOVATIEI INTRALOGISTICE

Dematic este unul dintre liderii globali în domeniul inovației intralogistice. Compania proiectează, construiește și oferă asistență pentru soluții inteligente și automatizate pentru mediile de producție, depozitare și distribuție pentru clienți și stimulează viitorul comerțului.  Dematic acompaniază clienții săi în întregul ciclu de viață al proiectelor – de la consultanță, proiectare, construcție și instalare a soluțiilor noastre până la asistență tehnică. Faptul de a avea un singur furnizor este un avantaj pentru multe dintre întreprinderile cu care lucrăm.

Cu centre de inginerie, facilități de producție și centre de service situate în peste 25 de țări, Dematic numără aproximativ 12.000 de angajați la nivel global. Compania a realizat mai mult de 6.000 de instalații la nivel mondial pentru unele dintre cele mai importante branduri din lume. Dematic are sediul central în orașul american Atlanta și este membră a grupului KION, unul dintre liderii mondiali în domeniul vehiculelor industriale și al soluțiilor pentru lanțul de aprovizionare . Fiind parte din acest grup, Dematic contribuie la transformarea KION într-un furnizor de top în automatizare a depozitelor 

Povestea Dematic a început cu mai bine de 200 de ani în urmă, în 1819, în Wetter, Germania, iar acum este cel mai mare furnizor de automatizare a depozitelor din lume. În ultimii ani, veniturile Dematic au crescut cu un impresionant 44,5 %, de la 2,627 miliarde de euro la 3,796 miliarde de euro. Această creștere a fost atribuită în primul rând afacerilor și proiectelor pe termen lung și, de asemenea, pentru că Dematic este considerat cel mai de încredere partener în domeniul intralogisticii, în special în Europa și America de Nord.

O ilustrare interesantă și cuprinzătoare a capacităților și a portofoliului Dematic poate fi găsită la www.dematic.com.

Persoană intervievată: Ioan Drăgan, Director de Vânzări la Dematic România.

Easy Engineering: Care sunt principalele domenii de activitate ale companiei?

Ioan Drăgan: Dematic oferă o gamă completă de soluții și subsisteme de automatizare a depozitelor, inclusiv sisteme de încărcare a paleților AS/RS, mini-load, sisteme de navetă, consultanță și implementare AutoStore, transportoare și sortare de mare viteză, paletizare și depaletizare, AGV-uri și portofoliul Dematic Software.

Sprijinim companiile din domeniile operațiunilor de producție și distribuție pentru a obține eficiențe care să ofere un impact pozitiv asupra performanței lanțului de aprovizionare. Rezultatele includ o gestionare mai inteligentă a operațiunilor, o productivitate sporită și un control în timp real. Folosim o abordare de îmbunătățire a proceselor pentru a eficientiza funcțiile începând de la recepție și extinzându-se până la expediere. Sistemele Dematic sunt concepute în jurul unui software strategic care controlează eficient fluxul de inventar și de informații.

Fiecare soluție este scalabilă și poate fi configurată pentru aplicații cu rată mică, medie sau mare și sunt potrivite pentru companiile mici, mijlocii și mari care își desfășoară activitatea într-o varietate de segmente de piață.

Putem fi un furnizor unic pentru a gestiona și controla întregul proces integrat de inginerie și implementare. Suntem responsabili pentru fiecare aspect al integrării sistemului, de la definirea obiectivelor de afaceri și dezvoltarea soluției, până la inginerie, instalare și asistență pe termen lung pe parcursul ciclului de viață operațional și fizic al sistemelor de depozitare ale unei companii. 

Ingredientul de bază al unui sistem integrat Dematic este software-ul de execuție a depozitului (WES), care dirijează procesele operaționale de la planificare la execuție. WES este modular pe funcții și gestionează eficient activitatea, inventarul și fluxul de materiale, punând accentul pe forță de muncă, procese, viteză și precizie. Cu o vizibilitate holistică, în timp real, cu analize și perspective în întreaga operațiune, puteți lua decizii dinamice care au ca rezultat un management logistic mai inteligent și o execuție la timp a evenimentelor.

E.E.: Ce noutăți sunt în materie de produse?

I.D.: Evoluțiile cu adevărat interesante din ultimele luni implică noi parteneriate și servicii. Prin noul nostru parteneriat cu Google, ne propunem să consolidăm reziliența lanțului de aprovizionare și să oferim soluții go-to-market prin combinarea expertizei Dematic în domeniul lanțului de aprovizionare cu serviciile cloud de ultimă generație, inteligența artificială (AI) și capabilitățile de învățare automată (ML) ale Google Cloud.

Ne unim forțele pentru a valorifica învățămintele comune care se anticipează că vor impulsiona inovarea rapidă în cloud. Prin migrarea ofertelor Dematic în cloud și prin introducerea AI și ML, Dematic poate îmbunătăți execuția lanțului de aprovizionare al unui client. La sfârșitul verii din 2022 am semnat un acord de parteneriat cu Dexterity Robotics, cu sediul în SUA, iar tehnologia lor este foarte interesantă. Fiecare dintre noi poate beneficia de punctele forte ale celuilalt, iar Dexterity este pregătită să pătrundă pe piețele europene.

Dematic oferă acum un serviciu inovator pentru întreaga inspecție a instalațiilor intralogistice. Clienții pot efectua controale de securitate și inspecții vizuale regulate cu ajutorul dronelor. Cu serviciile de inspecție cu dronă Dematic, monitorizarea și verificarea proceselor automatizate de mari dimensiuni, inclusiv a mașinilor și echipamentelor de depozitare și recuperare automată, precum și a bunurilor și clădirilor depozitate, este acum mai rapidă și mai sigură. Se reduce necesitatea tehnicienilor de service care operează echipamente de siguranță complexe la altitudini mari, fără pierderi de calitate în ceea ce privește rezultatele inspecției. În prezent, acest serviciu inovator este disponibil pe piața noastră vorbitoare de limbă germană, dar va fi implementat treptat în întreaga Europă, după ce vom clarifica aspectele juridice din fiecare piață care implică utilizarea tehnologiei dronelor.

În timpul pandemiei, ne-am bazat foarte mult pe tururile noastre tehnice virtuale, iar acestea au primit recent mai multe premii pentru realizări web, marketing strategic, afaceri și design, atât în America de Nord, cât și în Europa. 

Tururile tehnologice virtuale Dematic utilizează o platformă digitală imersivă și o tehnologie ghidată de gazdă care permite participanților să exploreze centrele noastre tehnologice din SUA – Grand Rapids, Michigan – și din Heusenstamm, Germania, chiar lângă Frankfurt. Tururile oferă companiilor o bună imagine de ansamblu a tehnologiilor și soluțiilor Dematic fără cheltuieli de deplasare și includ conferințe video integrate. Acestea prezintă 36 de videoclipuri cu produse și conținut și 46 de imagini panoramice la 360° pentru a crea o experiență online cu adevărat interactivă.

E.E: Pe ce produse și soluții vă concentrați în prezent?

I.D.: Fiecare sistem automatizat este construit pe o bază standard și apoi adaptat pentru a satisface cerințele operaționale ale afacerii și ale sectorului dumneavoastră de activitate. Noi proiectăm atribute speciale în fiecare sistem intra-logistic pentru a ne adapta la cerințele unice și la factorii de afaceri din sectorul dumneavoastră industrial. De exemplu, sistemele pentru producătorii de alimente/băuturi și comercianții cu amănuntul de produse alimentare includ adesea sisteme de depozitare cu temperatură controlată de înaltă densitate pentru a maximiza utilizarea spațiului, sporind în același timp productivitatea muncii, ergonomia și siguranța. Între timp, comercianții cu amănuntul implementează sisteme de îndeplinire a comenzilor care se adaptează în mod eficient la cerințele omnichannel, la comenzile de dimensiuni mici și mari, la procesarea mai rapidă a comenzilor și la vârfurile de cerere. Soluțiile de sistem modulare și scalabile sunt construite pentru cerințele de performanță ale fiecărui sector de piață.

E.E.: Cum ați descrie piața dumneavoastră în prezent?

I.D.: Piața de soluții intralogistice este în creștere în România. Clienții români nu au încă o experiență vastă în domeniul automatizării depozitelor și este dificil pentru ei să își formuleze cerințele specifice. Dematic poate acționa ca un consultant și îi poate ajuta să construiască soluția cea mai potrivită pentru nevoile lor de afaceri.

E.E.: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

I.D.: Odată cu mutarea din ce în ce mai multor oameni în zonele urbane, a crescut cererea de achiziționare a unor produse mai sofisticate pentru locuințele lor. Și acești noi locuitori ai orașelor sunt experți în tehnologie și știu că au mai multe opțiuni care decurg din cumpărăturile online Consumatorii vor comenzile lor să ajungă rapid și sunt dispuși să petreacă timp căutând cele mai bune prețuri. Odată cu scumpirea terenurilor și a forței de muncă în zonele urbane, afacerile din cărămidă și mortar au devenit mai mici și au mai puțin spațiu pentru a menține stocurile la un nivel care să satisfacă cererea.

Utilizarea roboticii, a big data și a inteligenței artificiale în lanțurile de aprovizionare forțează companiile să privească diferit modul în care proiectăm depozitele și le administrăm. IoT/senzorii sunt acum pretutindeni și furnizează datele necesare pentru a prezice și evita întreruperile. Consumatorii fac cumpărături pe mai multe platforme.

Apare o nouă generație de consumatori care iau decizii de cumpărare bazate pe impactul asupra mediului și a comunității lor, pe amprenta de carbon asociată producției și transportului produselor.

E.E.: Care sunt previziunile dumneavoastră pentru 2023?

I.D.: Cred că vom continua să vedem provocări în ceea ce privește reducerea forței de muncă și companii mai dispuse să ia în considerare ceea ce trebuie să facă pentru a automatiza și a acoperi golurile create de dispariția forței de muncă. Multe sarcini considerate periculoase sau care prezintă riscuri pentru sănătate – de exemplu, lucrul în condiții de temperatură extremă – vor fi executate de mai puțini oameni. Ridicarea de articole foarte grele și efectuarea de sarcini repetitive, care duc la erori de colectare și sortare, vor fi reconsiderate și revizuite pentru a utiliza robotica, AGV-urile și AMR-urile. Geopolitica va continua să influențeze lanțurile de aprovizionare la nivel mondial și va continua să exercite presiuni asupra costurilor. La Dematic, acceptăm aceste provocări și le spunem clienților că sunt oportunități de a se concentra pe transformarea modului în care lucrează și răspund la cererile clienților. Ca întotdeauna, vor exista unele tehnologii revoluționare care vor rezulta din progresele ulterioare în domeniul inteligenței artificiale și al big data. Suntem încântați să ne asumăm aceste provocări în 2023, deoarece credem că avem soluțiile potrivite pentru a le gestiona.

www.dematic.com