DIGITALIZAREA INDUSTRIALĂ. INTERVIU VEGRA INFO

VEGRA INFO a pornit la drum în 1994, ca furnizor de servicii profesionale în domenii precum CAD (Computer Aided Design), inginerie 3D, GIS (Geographic Information System) și CAFM (Computer Aided Facility Management), lucrând în special pentru clienți din Franța, Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie și SUA. Portofoliul de servicii al companiei cuprinde servicii CAD, servicii de inginerie 3D și QA, servicii de consultanță #FM, servicii de vânzare, suport tehnic și implementare a soluțiilor CAD, CAM, CAE (SOLIDWORKS, CAMWORKS).

Easy Engineering: Care sunt cele mai digitalizate produse / soluții din portofoliul companiei dvs.?

VEGRA INFO: 3DEXPERIENCE fără doar și poate. Este o platformă colaborativă web-based de ultimă generație pentru management-ul proceselor operaționale, inovației și ingineriei, dezvoltată de Dassault Systèmes, disponibilă atât on premise cât și on cloud (public sau privat).

E.E: Care sunt caracteristicile acestor produse / soluții?

VEGRA INFO: 3DEXPERIENCE reunește toate aspectele organizației (oameni, idei, date și soluții) într-o singură platformă pentru a spori colaborarea, a îmbunătăți execuția și a accelera inovația. Soluțiile din platforma 3DEXPERIENCE sunt disponibile în pachete dedicate pentru fiecare industrie și grupă de utilizatori, după cum urmează: 3DEXPERIENCE pentru comunicare socială, achiziție informații, vizualizare; SOLIDWORKS și CATIA pentru design de produs, proiectare și inginerie; SIMULIA pentru simulare virtuală; DELMIA pentru planificare și simulare a producției; ENOVIA pentru planificarea proceselor de business; EXALEAD pentru gestionarea și analiza Big Data; și altele.

E.E: Care sunt beneficiile pentru utilizatori?

VEGRA INFO: Indiferent de dimensiune, organizațiile pot profita de platforma colaborativă 3DEXPERIENCE pentru a facilita schimbul de informații, a inova și a optimiza procesele de producție cu scopul de a îmbunătăți productivitatea, a reduce costurile, a scurta timpii de livrare în cazul produselor și serviciilor și a îmbunătăți calitatea și experiența clienților.

E.E: În ce tip de proiecte sunt utilizate?

VEGRA INFO: Alimentată de aplicațiile Dassault Systemes, platforma 3DEXPERIENECE oferă capabilități puternice, atât de necesare în proiectare și inginerie, dezvoltare și producție, simulare, coordonare și colaborare.

E.E: Aveți de gând să implementați digitalizarea în alte produse / soluții?

VEGRA INFO: Da, este în natura noastră să căutam permanent noi produse și soluții. Suntem în acest moment interesați in particular de zona de IoT și felul în care poate aduce beneficii în ceea ce privește optimizarea funcționării utilajelor și echipamentelor de producție precum și reducerea consumurilor de energie.

E.E: Cât de importantă este digitalizarea în domeniul dvs.?

VEGRA INFO: Firma noastră trăiește din și pentru digitalizare. Aș spune că pentru noi digitalizarea este vitală. Definiția digitalizării s-a schimbat semnificativ din 1994. Dacă în anii 90 digitalizare însemna să treci de la proiectarea pe hârtie cu creionul la proiectare asistată de calculator, astăzi digitalizarea cuprinde aproape toate procesele de la prima idee la produsul vândut prin e-commerce.

E.E: În ce direcții credeți că se îndreaptă digitalizarea?

VEGRA INFO: În prezent, ne aflăm în mijlocul unei noi revoluții industriale, bazate pe digitalizare și pe automatizare. Acest lucru provoacă o modificare a majorității modelelor de afaceri, a lanțurilor valorice, a producției și totodată a consumului. Au apărut noi tehnologii-cheie, precum tehnologiile de lucru cu volume mari de date (Big Data), internetul obiectelor (IoT), 5G, cloud computing, robotica, inteligența artificială, tehnologiile cuantice etc. Odată cu acestea a început și o cursă mondială pentru a vedea cine poate cel mai repede să profite de aceste noi evoluții și să se adapteze la ele din punct de vedere social și în mod durabil. Subliniem aici provocarea, și anume, necesitatea de implicare activă a partenerilor sociali și autorităților. Adaptarea la noile tendințe industriale nu va fi posibilă dacă la nivelul Europei, dar și al României, nu vor fi asigurate condițiile-cadru adecvate (asigurarea celei mai bune infrastructuri, de exemplu, prin intermediul 5G, promovarea inovării, precum și stimularea investițiilor în noi tehnologii și în modernizare.).

Potențialul digitalizării industriei este uriaș. Estimăm că în următorii cinci ani aceasta va avea o contribuție importantă atât economic, ca venituri anuale pentru industria locală, cât și asupra societății și în materie de mediu. Pentru a alimenta această transformare, VEGRA INFO dispune de soluții software puternice, conectate în Cloud, interactive și intuitive, care răspund nevoilor clienților și care sunt gata să contureze peisajele viitorului.

E.E: Care a fost feedback-ul angajaților cu privire la procesul de digitalizare?

VEGRA INFO: Unul pozitiv. Partenerii noștri au înțeles pe deplin că îndeplinirea obiectivelor organizaționale, creșterea satisfacției și a performanțelor depind într-o foarte mare măsură de adoptarea rapidă a soluțiilor inteligente și de digitalizarea proceselor.

E.E: Ce industrii credeți că vor fi mai digitalizate în viitor?

VEGRA INFO: În acest moment industria IT&C este de departe cea mai digitalizată industrie și cea care va continua să conducă topul celor mai digitalizate industrii în următoarele decenii. Industria media, industria serviciilor profesionale, industria finanțelor — vorbim de industrii câștigătoare în această cursă, care au un avantaj enorm și care cu siguranță vor fi și mai digitalizate în următoarele decenii.

Industriile mai puțin digitalizate sau care se află în stadiile incipiente ale digitalizării (Utilități, Sănătate, Energie, Turism), au și ele suficient spațiu pentru creștere, iar cu siguranță potențialul va fi atins.

E.E: Situația actuală a determinat compania dvs. să implementeze digitalizarea mai devreme decât s-a prevăzut?

VEGRA INFO: Suntem pe piață de 26 de ani, timp în care transformarea digitală a reprezentat o prioritate în strategia noastră de dezvoltare. Atinsesem de multă vreme stadiul de companie complet digitalizată, din punct de vedere al atributelor cheie (Active; Utilizare – tranzacții, interacțiuni, procese de afaceri s.a., Forță de muncă), deci debutul pandemiei nu ne-a luat prin surprindere. Desigur, #COVID19 ne-a pus în fața unor provocări care au determinat transformarea rapidă a unor produse și servicii pe care le adresăm pieței. Un exemplu în acest sens îl reprezintă platforma GROWWW, un punct de convergență al celor pasionați de proiectare mecanică și de digitalizarea în acest domeniu. Acest proiect a avut ca obiectiv crearea unei platforme complet digitalizate care să permită extinderea accesului la instrumente de învățare dincolo de sălile de curs ale centrului nostru de training autorizat din București — după cum știm, organizarea cursurilor cu prezență fizică nefiind posibilă pe parcursul anului trecut și în prezent. Platforma dezvoltată în timp record a fost deschisă pentru clienți în luna mai și este în prezent folosită de aproape 400 de parteneri, profesioniști din domeniul proiectării mecanice, studenți ai universităților de profil și entuziaști deopotrivă.

E.E: Care sunt previziunile dvs. pentru prima jumătate a anului 2021?

VEGRA INFO: Anul 2021 este un an definitoriu pentru viitorul oricărei firme. Directorii care așteaptă ca lumea să revină la normal, vor pierde startul unei transformări inevitabile și brutal de rapide. Cei care vor avea curajul să investească în agilitatea companiilor, în simplificarea proceselor de business, și digitalizare vor fi marii câștigători ai lui 2021. În natură supraviețuiesc cei mai adaptabili.

Aflați mai multe despre VEGRA INFO vizitând 3dcadvegra.com și cadvegra.com.