DEPOZITE COMPLET AUTOMATIZATE: ARUNCAȚI O PRIVIRE ÎN INTERIOR

Explozia comerțului electronic și schimbarea comportamentului consumatorilor au avut un impact major asupra depozitării. Pentru a ține pasul cu creșterea volumelor și a cererii pentru o schimbare rapidă și precisă, gestionarea și funcționarea depozitelor au trebuit să evolueze, iar acest lucru a însemnat o mișcare spre automatizare.

Dar cum arată automatizarea? Ideea celor mai mulți oameni despre interiorul unui depozit este de rânduri și rânduri de rafturi pentru paleți și rafturi cu polițe, cu mărfurile stivuite și operatorii cu motostivuitoare sau pedestrii care se deplasează în toate direcțiile pentru a prelua articole și pentru a completa stocul.

Cu un depozit complet automatizat, acest lucru este departe de a fi exact din cauza unui diferențiator cheie: oamenii au fost eliminați din ecuație și sunt folosite în schimb sisteme robotizate și automatizate. De fapt, acolo unde un depozit este complet automatizat, îl numim depozit întunecat. Fără oameni, nu este nevoie să aveți luminile aprinse. Roboții mobili, sistemele de stocare și recuperare automate, echipamentele de sortare de mare viteză și stivuitoarele fără șofer pot funcționa în întuneric. Mișcările și programul lor de lucru sunt toate orchestrate de soluții software care valorifică puterea Cloud-ului și a Internetului obiectelor (IOT). Nu este nevoie de oameni în mașina de depozitare complet automată.

7 avantaje ale depozitării complet automatizate

Costuri reduse cu forța de muncă. Cu mai puțini oameni angajați, costurile salariale sunt mult reduse.

Viteză. Automatizarea este mai rapidă și mai eficientă decât un sistem bazat pe oameni.

Precizie. Prin automatizarea depozitului și eliminarea posibilității de eroare umană, procesul devine mai eficient și se fac mult mai puține greșeli.

Spațiu. Automatizarea permite utilizarea maximă a spațiului într-un depozit. Densitatea depozitării poate fi mărită, precum și utilizarea optimă a înălțimii disponibile. Depozitele automate cu amprentă mai mică la sol oferă economii de costuri cu chiria sau cumpărarea spațiului, fără a compromite însă capacitatea de stocare.

Siguranță. Acesta este întotdeauna un aspect important în orice operațiune de depozitare, dar prin îndepărtarea persoanelor, eliminați și riscul de rănire datorat, de exemplu, tensionării mușchilor spatelui sau accidentelor.

Reducerea riscului de deteriorare. Eroarea umană poate duce la accidente, cum ar fi deteriorarea rafturilor datorită motostivuitoarelor. Acest risc este eliminat cu un depozit complet automatizat, deoarece echipamentele sunt controlate prin intermediul sistemului de gestionare a depozitului.

Eficiență non-stop. Fără schimburi de lucru, nu există perioade de nefuncționare sau întârzieri, cum ar putea exista la un depozit administrat de oameni, chiar și unul care funcționează 24/7. Mai mult, spre deosebire de oameni, utilajele automate nu trebuie să ia concedii, nici să aibă zile de concediu medical, nici să ia pauze de masă!

Cum funcționează un depozit complet automatizat?

Pur și simplu, fiecare etapă a procesului – de la sosirea mărfurilor, până la expedierea mărfurilor – este automatizată și perfect sincronizată, datorită software-ului sistemului de gestionare a depozitelor.

Automatizarea de ultimă generație a depozitelor ar acoperi întregul ansamblu AS / RS (sisteme automate de stocare și recuperare). Inovațiile includ:

• Transportoare telescopice automate pentru primirea mărfurilor care sosesc;

• Stivuitoare fără șofer pentru a lua marfa pentru depozitare;

• Rafturi pentru macarale – ideale pentru lucrul pe culoare înguste până la înălțimi de 30m și pentru depozitarea paleților și a obiectelor mari;

• Mini load – o soluție automată dinamică și ergonomică pentru recuperarea pieselor mici, crescând eficiența datorită preciziei sale ridicate și a randamentului mare;

• Sisteme automate de tip shuttle (cărucior automat) pentru cutii;

• Sisteme automate de tip pallet shuttle pentru paleți;

• Rafturi mobile pentru paleți;

• Roboți mobili.

Pe parcursul întregului proces, ghidat prin sistemul de gestionare a depozitului, există intervenție umană puțină sau deloc. Desigur, automatizarea completă a depozitelor reprezintă o investiție semnificativă pentru o companie, dar în același timp este cu siguranță calea de urmat pentru un sistem de depozitare eficient și rapid, care poate ține pasul cu cerințele crescânde ale consumatorilor.

Semi-automatizarea și potențialul de a reamenaja un depozit cu elemente automatizate, pot reprezenta un prim pas către o automatizare completă.

www.dexion.ro