CONECTORI SI CARCASE IMPERMEABILE (IPX8, IPX9). AFLATI DE CE PROTECTIE AVETI NEVOIE

Fiecare dispozitiv electronic are nevoie de un anumit tip de protecție. Nivelul acestei protecții depinde de aplicația echipamentului și de locul în care acesta va fi utilizat. De exemplu, aparatele electronice de uz casnic nu necesită o protecție la fel de mare împotriva prafului și a apei precum camerele de supraveghere exterioare.  Numeroase aparate sau componente electronice au atribuit un simbol, numit clasa de etanșeitate IP. Acesta oferă o modalitate rapidă și ușoară de a determina condițiile în care poate funcționa un dispozitiv.

Ce este clasa de etanșeitate IP?

Clasa de etanșeitate IP este un standard care definește rezistența unui anumit echipament la efectele adverse ale obiectelor solide, precum și la apă și umiditate. Acesta este dat sub forma indicelui IPxx, unde xx sunt cifrele atribuite gradului de protecție corespunzător. Primul dintre acestea se referă la protecția împotriva pătrunderii solidelor și poate avea o valoare de la 0 la 6, unde 0 înseamnă nicio protecție și 6 înseamnă etanșeitate totală la praf. Cea de-a doua cifră indică rezistența la apă și umiditate și variază de la 0 la 9, unde 0 înseamnă că nu există protecție, iar 9 înseamnă că echipamentul poate rezista la inundarea cu apă la o presiune de 80-100 bar la o temperatură de +80°C.

Conectori și carcase impermeabile esențiale în fiecare industrie

Atunci când alegeți echipamente pentru afacerea dumneavoastră, ar trebui să acordați atenție gradului de etanșeitate al acestora. În acest fel, se pot evita viitoarele defecțiuni, precum și timpii morți de producție și costurile asociate cu înlocuirea echipamentelor deteriorate de praf sau apă. Conectorii și carcasele care se disting prin rezistența lor specială la apă și umiditate (IPx8 și IPx9) sunt, în mod evident, bine protejate și împotriva pătrunderii prafului și a obiectelor solide. După cum arată exemplele următoare, diferite industrii pot avea cerințe diferite pentru componentele utilizate, dar ceea ce au toate în comun este nevoia de carcase și conectori etanși. 

Etanșarea adecvată a carcasei și a conectorilor este foarte importantă în producția de echipamente instalate în exterior, în locuri expuse la umiditate, inundații sau expunere prelungită la apă. Prin urmare, toate echipamentele sau instalațiile trebuie să fie protejate în mod corespunzător împotriva efectelor acestora, în caz contrar putând fi foarte ușor deteriorate.

Una dintre caracteristicile industriei de prelucrare a lemnului este praful generat. Echipamentele utilizate în aceste tipuri de întreprinderi trebuie să aibă o foarte bună etanșeitate la praf. Fără aceasta, echipamentul ar fi expus la solide nedorite care, în cazuri extreme, ar putea duce la un scurtcircuit și la daune permanente.

Carcase impermeabile

În industria chimică putem întâlni, de asemenea, multe substanțe solide și lichide care pot afecta negativ performanța echipamentelor electronice. Și în acest caz trebuie să se acorde atenție clasei de etanșeitate a carcaselor sau a conectorilor. În plus, în această industrie, echipamentele pot intra în contact cu multe substanțe care le pot afecta durabilitatea în diferite moduri.Prin urmare, aveți grijă ca atât conectorii cât și carcasele să aibă o etanșeitate corectă și să ofere în același timp protecție împotriva, de exemplu, coroziunii, a efectelor grăsimii, dar și a temperaturilor ridicate etc.

În depozite este des întâlnită problema prafului care provine de la cartoanele și ambalajele depozitate. Pe termen lung, poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra echipamentelor electronice. De exemplu, un computer lăsat într-un astfel de loc se va acoperi foarte repede cu depuneri în interior, ceea ce poate afecta disiparea căldurii din carcasă și scurta durata de viață a componentelor. Probleme similare se pot întâmpla și în cazul sistemelor de automatizare, care trebuie protejate cu o carcasă adecvată. 

Etanșeitatea îmbinărilor și a carcaselor nu trebuie să fie asigurată doar în unitățile de producție. Aproape toate clădirile de birouri sunt protejate și monitorizate în mod adecvat, într-o anumită măsură. De asemenea, camerele de supraveghere amplasate în exterior trebuie să respecte standardele corespunzătoare de impermeabilizare. Acestea sunt sensibile în principal la praf și ploaie în timpul sezonului estival și la umiditate și temperaturi mai scăzute în restul anului. În cazul în care camera și componentele sistemului nu sunt protejate corespunzător, defecțiunile pot apărea foarte repede. În cazul instalațiilor exterioare, merită să țineți cont și de influența luminii solare, care poate scurta semnificativ durata de viață a carcaselor care nu sunt protejate împotriva radiațiilor UV. Aceasta va depinde de materialul utilizat în construcție.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. The original source of text: https://www.tme.eu/es/news/library-articles/page/44726/conectores-y-carcasas-impermeables-ipx8-ipx9/