COLD STORE 2.0, PLANIFICARE EFICIENTA SI FUNCTIONARE FIABILA

Depozitele frigorifice sunt printre cele mai solicitante aplicaţii de manipulare a mărfurilor, de aceea există probleme importante care trebuie abordate. Depozitele frigorifice consuma foarte multă energie pentru a menţine temperaturile scăzute care pot fi de până la -35° C. Una dintre cele mai importante considerente aici este densitatea stocării.

Toate echipamentele Toyota pot funcționa în medii răcite până la -10° C fără modificări tehnice (30 minute, cu pauză de 30 minute). Pentru depozitele frigorifice cu temperaturi mai scăzute, majoritatea echipamentelor au nevoie de schimbări tehnice.

Gama de echipamente Toyota şi BT oferă modele potrivite aplicaţiei utilizatorilor.

Planificare eficientă

Obţinerea unei densităţi maxime de stocare este cheia pentru reducerea costurilor, iar densitatea stocării va fi determinată de tipul sistemului de stocare. Cu toate acestea, trebuie ţinut cont de tipul de bunuri stocate, de numărul de linii de produse şi de frecvența mișcării acestora. Cel mai simplu şi cel mai bun exemplu este depozitarea sub formă de blocuri care asigură o densitate maximă de stocare.

Cu toate acestea, abilitatea de a aranja stiva depinde de anumiți factori, precum greutatea, mărimea mărfii, tipul acesteia și dimensiunile paletului.

Există mai multe sisteme de rafturi concepute pentru a asigura stocarea de înaltă densitate, putând îmbunătăți eficiența costurilor în depozitele frigorifice.

Sistemele de rafturi cu dublă adâncime permit stocarea cu densitate ridicată, pozițiile de palet adânci fiind atinse cu unități telescopice la furci, de obicei ataşate la echipament. Toyota oferă acest tip de soluţie.

Sistemele mobile de rafturi asigura, de asemenea, depozitarea foarte densă şi au avantajul că în depozit se pot folosi echipamente standard.

Racing-ul este un alt mod de a realiza un depozit de înaltă densitate cu un număr limitat de linii de produse. Acest tip de sistem necesita echipamente adaptate.

Rafturile gravitaționale asigură stocare foarte densă şi pot fi accesate de echipamentele standard. Paleţii sunt depozitaţi pe o singură față şi apoi încărcați din partea cealaltă. Datorită rolelor şi gravitaţiei, aceștia „curg” în cealaltă parte a rafturilor.

Radioshuttle este deosebit de potrivit depozitelor frigorifice. Oferă o stocare foarte densă, fără a compromite debitul. Chiar şi pentru costurile de instalare, rezultatul final este un cost redus pe palet, datorită funcționării sale semi-automate. Încărcăturile sunt transportate în interiorul rafturilor de pe nivele controlate radio care sunt deplasate între sloturi cu echipamente convenţionale. Mai multe sisteme radioshuttle pot fi operate de un operator şi un echipament în orice moment.

Flexibilitate faţă de eficiența spațiului

În timp ce toate sistemele specializate de depozitare de înaltă densitate descrise oferă beneficii clare în ceea ce privește eficiența costurilor de refrigerare, acest lucru trebuie echilibrat cu flexibilitate.

Depozitarea convenţională a paleţilor este deseori soluţia preferată deoarece oferă o flexibilitate completă, folosind echipamente convenţionale, cum ar fi echipamente cu descărcare, adesea combinate cu preluarea comenzilor la nivele inferioare.

VNA (Very Narrow Aisle) Toyota pentru cold store

Stocarea mărfii folosind culoare foarte înguste sporeşte utilizarea spaţiului cu aproximativ 30% în comparaţie cu rafturile tradiţionale, ceea ce îl face o opţiune bună pentru depozitele frigorifice.

Sistemele VNA pot oferi o depozitare eficientă la rece a paleţilor, precum şi asamblarea comenzilor de la toate nivelurile.

Operaţiuni fiabile

Temperaturile extreme din depozitele frigorifice necesită echipamente care sunt proiectate pentru frig. Toate echipamentele Toyota configurate cold store pot fi utilizate în medii răcite până la -30° C în anumite condiţii:

-Umiditatea aerului să fie de maximum 90-95% fără condens;

-Încărcarea acumulatorilor să se facă numai după ce echipamentul este scos din zona de frig (temperatura > 5°C);

-Utilizarea alternantă (frig-cald) trebuie pe cât posibil evitată.

Nu se folosesc sub nici o formă utilizarea acumulatorilor cu Aquafil.

Gama de echipamente cold store Toyota este protejată de temperaturile scăzute şi proiectată special.

Printre modificările aduse echipamentelor, găsim:

-folosirea de uleiuri speciale care să reziste la frig (caracteristicile de lubrifiere ale uleiului scad odată cu temperatura);

-rulmenţi capsulaţi;

-controlerele încălzite;

-cabina acoperită şi încălzită;

-acumulatori cu o capacitate mai mare;

-unele componente ale echipamentelor confecţionate din inox.

www.toyota-forklifts.eu