CABLURI, CONECTORI SI ACCESORII DE MÃSURARE MARCA STÄUBLI

Gama de produse Stäubli este o gamă cuprinzătoare de articole pentru instrumente de măsură. Include cabluri, conectori, sonde și accesorii, realizate la standarde globale și în conformitate cu o serie de standarde internaționale. Acestea sunt componente de cea mai înaltă calitate de fabricație și sunt destinate în primul rând aplicațiilor profesionale – în laboratoare, uzine industriale/de producție, pentru tehnicieni electricieni, întreținători și instalatori. 

Gama Stäubli din catalogul TME include mii de produse. Mai jos este prezentată o imagine de ansamblu, evidențiind cele mai relevante grupe de produse. Printre acestea se numără atât componente din comerț, cum ar fi sondele de osciloscop, cât și componente pentru soluții personalizate (de exemplu, puncte de testare sau cabluri de măsurare), precum și fabricarea de echipamente de măsurare. Indiferent de domeniu, marca Stäubli garantează cea mai bună calitate a manoperei, durabilitate și disponibilitatea produselor într-o gamă largă de versiuni, diversificate în ceea ce privește dimensiunile, metodele de instalare și culorile.

Cabluri de măsurare

Cablurile de marcă Stäubli sunt adaptate la majoritatea aplicațiilor de măsurare – catalogul TME include atât cabluri flexibile cu diametre mici, cât și articole potrivite pentru instalații de înaltă tensiune. În funcție de domeniul de aplicare vizat, precum și de condițiile anticipate de utilizare, clienții pot alege între articole fabricate din diferite materiale – de la cabluri PVC cu un singur fir la cablurile coaxiale profesionale izolate cu silicon.

Cabluri în izolație PVC

Cablurile Stäubli cu înveliș din PVC sunt concepute drept cabluri universale cu un raport calitate-preț bun, în primul rând pentru echipamente de măsurare și testare. Datorită proprietăților materialelor utilizate, acestea se caracterizează printr-o durată de viață prelungită, precum și prin rezistența la UV (care variază în funcție de culoarea izolației) – toate au miezuri realizate sub formă de sârmă de cupru. Rezistența lor la rupere este de aproximativ 15N/mm2.

Mai multe serii ale producătorului aparțin acestei grupe de produse. Cablurile FlexiVolt-E sunt cabluri ușoare pentru realizarea de conexiuni interne în echipamentele mobile care nu sunt supuse la supraîncărcări mari, cum ar fi instrumentele de măsură de laborator. FlexiVolt-1V și FlexiVolt-2V sunt dedicate conexiunilor la componentele mobile de instrumentație, adică, printre altele, realizării de cabluri pentru sondele de măsurare. Acestea se caracterizează printr-un grad ridicat de flexibilitate, asigurând o manipulare convenabilă a componentelor cablate. Variantele de 2V au dublă izolație – un strat superior colorat și un înveliș interior alb (această diferență facilitează localizarea zonelor deteriorate ale stratului protector). Articolele FlexiStorm au caracteristici mecanice similare, dar sunt fabricate conform unei specificații adecvate pentru curenți mai mari, care în echipamentele de laborator vor fi necesari pentru punerea la pământ și alimentarea cu energie electrică, printre altele.

Cabluri acoperite cu TPE

Cablurile marca Stäubli cu înveliș TPE (adică elastomer termoplastic) au o serie de proprietăți dezirabile, cum ar fi greutate super redusă (densitate redusă), rezistență ridicată a izolației netede la atingere, nealungibile, dar flexibile și o compoziție chimică ecologică, fără clor. În plus, elastomerul se caracterizează prin rezistență la radiațiile ultraviolete (UV), la agenții atmosferici, precum și la ozon (utilizat adesea în scopuri de dezinfecție); în plus, își păstrează proprietățile mecanice la temperaturi scăzute. Datorită acestor caracteristici, cablurile FlexiPlast-E, FlexiPlat-1V și FlexiPlast-2V, cu o structură a conductorului similară cu cea a seriei PVC descrise mai sus, prezintă o toleranță termică mai mare decât acestea (de la -30°C la 90°) și o performanță dielectrică mai bună. 

Cabluri cu înveliș de silicon

Cablurile acoperite cu un înveliș exterior din silicon sunt printre cele mai durabile produse din categoria lor. Mai presus de toate, siliconul prezintă o rezistență excelentă la factorii termici. Cablurile cu silicon Stäubli pot funcționa la temperaturi de la -50°C la 150°C (de exemplu, în prezența aburului fierbinte). În plus, sunt aprobate pentru utilizare în medii de până la 250°C (pentru o perioadă de câteva ore) și rămân rezistente la contactul temporar cu obiecte fierbinți de până la 300°C (de exemplu, vârful fierului de lipit). Alte caracteristici ale izolației din silicon includ protecția cablurilor împotriva întinderii, ruperii și impactului. Stabilitatea chimică a siliconului și absența compușilor halogenați permit utilizarea cablurilor în câmp, în condiții meteorologice foarte dure. Important: în cazul în care cablurile sunt arse, izolația reziduală are încă proprietăți izolatoare.

Cablurile izolate cu silicon sunt printre cele mai durabile soluții din gama Stäubli

Ca și în cazul cablurilor cu izolație TPE, în categoria cablurilor cu silicon, portofoliul de produse Stäubli a fost împărțit în funcție de domeniul de aplicare, cu o nomenclatură similară. Astfel, cablurile Silivolt-1V și Silivolt-2V sunt destinate în primul rând echipamentelor de testare și măsurare, iar cablurile Silistrom sunt destinate realizării conexiunilor de împământare și a conexiunilor de curent ridicat (inclusiv 245A).

Cabluri coaxiale RG58

Ecranul realizat sub forma unei împletituri permite cablului să mențină o clasă înaltă de flexibilitate.

Cablurile coaxiale din seria RG58 utilizează izolație din silicon. Ca urmare, acestea pot funcționa la temperaturi cuprinse între -50°C și 90°C. Se disting prin flexibilitatea lor, care este unică în această clasă de produse. Impedanța seriei este de aproximativ 45Ω cu rezistență la tensiuni de până la 1kV. În combinație cu un diametru exterior de 4,9 mm, acest lucru face ca seria RG58 să fie alegerea ideală pentru conexiunile de testare și măsurare în mediile de laborator și industriale, precum și pentru dispozitivele portabile, care sunt destinate în cele din urmă să funcționeze pe teren (de exemplu, osciloscoape mobile, reflectometre etc.).

Cabluri de înaltă tensiune

Seriile FlexiVolt și Silicolt au variantele lor cu un simbol cu extensia „HV”, sau High Voltage. Aceste cabluri au secțiuni transversale ale conductorilor de la 0,5 mm2  până la 6 mm2, iar tensiunea maximă de funcționare poate varia între 5 kV și 30 kV, în funcție de diametru. Acestea ating această performanță datorită unui miez realizat sub forma unui fir OFC, adică alcătuit din fibre de cupru foarte fine, strâns răsucite. Această construcție, combinată cu stratul gros de izolație, permite utilizarea cablurilor HV în aplicații de înaltă tensiune, cum ar fi măsurători în sectorul energetic, automatizări industriale, testarea echipamentelor de sudură etc. În acest fel, ele păstrează flexibilitatea clasei 6, care se traduce prin confort de utilizare și ușurință de depozitare/transport.

Măsurarea cablurilor cu conectori preinstalați

În timpul utilizării tipice a echipamentelor de măsurare, cum ar fi lucrările de reparații și întreținere, construcția de prototipuri sau realizarea/întreținerea instalațiilor, este adesea necesar să se extindă cablurile și să se realizeze conexiuni temporare, precum și să se utilizeze sonde diferite. Prin urmare, calitatea cablajului utilizat cu aparatul joacă un rol esențial: condiția prealabilă pentru rezultate corecte este utilizarea de cabluri durabile, cu conectori cu cea mai mică rezistență posibilă – pe care o vor oferi de fiecare dată. Cablurile de testare Stäubli cu conectori montați din fabrică sunt fabricate tocmai pentru astfel de aplicații – realizând conectări multiple și variate în condiții de funcționare pe termen lung. Producătorul furnizează, de asemenea, sonde și alte accesorii de măsurare caracterizate de aceeași calitate înaltă. 

Trebuie remarcat faptul că numeroase produse din gama Stäubli îndeplinesc cerințele pentru accesoriile de măsurare descrise în standardul EN61010. Conform concluziilor sale, acestea se califică drept produse din categoriile IV, III și II și, prin urmare, pot fi utilizate atunci când se lucrează cu prize de curent, pentru testarea instalațiilor electrice de comutație, siguranțe de înaltă tensiune și chiar linii electrice.

Cabluri cu mufe banană

Echipamentele de testare și măsurare, precum și sursele de alimentare de laborator, utilizează cel mai frecvent conectori banană – de obicei cu diametrul de 2 mm sau 4 mm. Aparatele, sondele și alte vârfuri de măsurare au mufe mamă. Prin urmare, cablurile universale cu mufele tată pot îndeplini o varietate de funcții – fie că este vorba de testare, de alimentare cu energie electrică sau de legarea la pământ a unor puncte selectate dintr-un circuit. 

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.