VARIO-X – ZILELE PANOULUI DE COMANDĂ SUNT NUMĂRATE 

Murrelektronik își extinde modelul de afaceri și, împreună cu Vario-X, oferă prima platformă de automatizare care aduce senzori și actuatoare pe teren fără un panou de comandă, într-un mod descentralizat. Geamănul digital economisește timp și bani la planificare, instalare, operare și service.

Creșterea nivelului de digitalizare, cicluri mai scurte de dezvoltare, cerințe mai exigente din partea clienților și creșterea deficitului de forță de muncă specializată – universul automatizării se transformă cu viteză uimitoare. Murrelektronik are răspunsul la toate aceste cerințe și prezintă, prin Vario-X, o platformă de automatizare modulară și extrem de flexibilă cu care toate funcțiile de automatizare pot fi implementate complet descentralizat în premieră, adică fără o arhitectură a panoului de comandă. Vario-X aduce senzorii și actuatori în universul direct al utilajelor și asigură, la integrarea impecabilă a servopropulsiilor descentralizate, un management fiabil al tensiuni, semnalului și datelor. Elementele esențiale ale Vario-X sunt carcasele robuste, rezistente la apă și praf, cu clasa de protecție IP67, care includ alimentarea cu tensiune, unitatea de control, switchuri, tehnica de siguranță și modulele IO. Acestea pot fi conectate simplu unul lângă celălalt într-o magistrală backplane robustă cu Profil structural integral al utilajului. Astfel întreaga stație poate fi conectată fără altă protecție în toate sistemele de profiluri uzuale și rezistă în cazuri extreme chiar și la solicitarea în cazul călcării pe ele. Dotat cu un CPU Multicore, controlerul Vario-X este adecvat tuturor cerințelor și poate fi integrat ca platformă de control deschisă în toate rețelele de ethernet industriale superioare. 

100% automatizare fără panou – instalare cu 40% mai rapidă

Instalarea și cablarea senzorilor și actuatorilor se face conform principiului Plug-and-Play cu ștechere preconfecționate M12 și MQ1 și în cel mai scurt timp posibil. Conectorii scumpi cu ștecher M23 au devenit inutili. Astfel nu mai sunt necesare nici lucrările de instalare la panoul de comandă care necesită mult timp și sunt astfel scumpe, cum ar fi dezizolarea, instalarea manșoanelor finale pentru fire și fixarea cu cleme. Dacă nu este suficientă o stație pentru întregul control al utilajului, se pot asambla fără probleme la nivel descentralizat în utilaj alte stații pentru o alimentare suplimentară cu energie electrică și acestea pot fi conectate între ele. De asemenea, modulele IO individuale pot fi instalate și fără magistrală backplane direct pe senzori/actuatori, pentru a recepționa acolo în mod direct semnalele. Acest lucru simplifică structurile utilajelor și reduce semnificativ arhitectura cablurilor.  

„Vario-X oferă automatizare descentralizată 100%, panou de comandă”, spune Olaf Prein, șeful Global Business Unit Automation de la Murrelektronik. „Platforma noastră de automatizare asigură procese modulare și transparente, o creștere semnificativă a valorii în toate domeniile companiei și astfel mai multă rentabilitate și competiție în domeniul construcției de utilaje și instalații. Doar datorită conceptului de instalare general, Vario-X reduce instalarea unui utilaj cu peste 40 procente.” 

Obținerea unui avantaj față de producție

Vario-X promovează electrificarea consecventă a proceselor de producție și astfel se opune sistemelor pneumatice cu o alternativă mult mai eficientă. Căci, cu un grad de eficiență de doar zece până la 20 procente, se risipește multă energie, atunci când sursa de energie este aerul, datorită numeroaselor scurgeri din sistem și a actuatorilor ineficienți. Înlocuirea sistemelor pneumatice cu sisteme electrice – de exemplu în cazul unităților de fixare în carcasa caroseriei – aduce doar avantaje pentru toate părțile implicate: Pentru antreprenor, care poate reduce pneumatica ineficientă, greu de controlat și relativ scumpă din halele fabricilor sale, pentru planificatorul de producție care se poate concentra acum pe o singură sursă de energie – și anume electricitatea – angajații care pot lucra în sfârșit într-un mediu de lucru vizibil mai silențios și, nu în ultimul rând, pentru mediul înconjurător. 

Geamănul digital pentru planificare, instalare, operare și service

Vario-X nu sunt doar magistrale backplane, unități de comandă, cabluri și alte elemente similare. Instalația automatizată cu Vario-X are încă de la început un geamăn digital: O copie mobilă 1:1 a instalației reale, care include toate funcțiile și toți parametrii sistemului ulterior – și asta încă din faza de proiect, chiar înainte de a fi comandată sau montată prima componentă mecanică. Murrelektronik cinematizează în acest scop fișierele construcției utilajelor și instalațiilor într-un software special în care pot fi simulate mișcările și procesele ulterioare. În geamănul digital rulează același program de comandă ca ulterior pe utilajul real. Și nu doar atât: Instalația digitală poate fi „prezentată” cu ajutorul Realității Augmentate (AR) pe mobil sau tabletă direct în hala de producție, pentru a putea observa virtual în prealabil toate procesele mobile în funcțiune.

„Toate acestea reduc timpul de montaj și de punere în funcțiune cu o pătrime, deoarece multe probleme care sunt descoperite în timpul montajului acum nu mai apar”, a prezentat pe scurt Prein avantajele geamănului digital. La acestea se adaugă faptul că instalatorul poate utiliza geamănul digital ca „Plan de asamblare 3D”, eventual cu ajutorul aplicației de Realitate Augmentată sau al ochelarilor de Realitate Augmentată. Acest lucru funcționează de cele mai multe ori mai rapid decât înțelegerea unui plan desenat în 2D. 

„Cu Vario-X noi furnizăm răspunsul la întrebările și provocările urgente cu privire la tehnica de automatizare, atunci când este vorba de planificarea producției, instalațiilor și a instalării”, a declarat în final Prein. „Vario-X ajută la evitarea planificării „controlate din siloz” și pornirea proceselor de planificare statice. Această orientare consecventă după nevoile clienților a contribuit în mod decisiv, pe lângă procesele de dezvoltare agile, la crearea Vario-X.”