UPS INTELIGENT: BENEFICII PENTRU RETEA SI PROFIT

În prezent, se estimează că piața globală a centrelor de date va cunoaște o creștere exponențială – și tendința nu este recentă. De la Microsoft și Amazon Web Services la Google și Apple, toate numele mari din domeniul tehnologiei au depus eforturi majore pentru a explora locații, pentru a asigura finanțarea și a fi primii în ceea ce privește următorul mare centru de date. Anul trecut, Amazon și Google au deschis mai multe centre de date noi decât orice alt furnizor de servicii internet sau cloud.

Această explozie a centrelor de date în întreaga lume se datorează în mare măsură faptului că numărul de dispozitive conectate a crescut exponențial și va continua această tendință – se estimează că va ajunge la aproximativ 28,5 miliarde până în 2022. Potrivit studiului Synergy, pe lângă cele 430 de centre de date la hiperscară existente în prezent, alte 132 sunt în diferite stadii de planificare sau construire – în mare parte datorită cererii continue de servicii cloud și internet.

Deși cererea de centre de date mai mari și mai eficiente continuă să crească, există o problemă delicată în ceea ce privește impactul acestor centre la hiperscară. În prezent, centrele de date reprezintă 3% din consumul global de energie electrică; consumă, de exemplu, mai multă energie decât întregul Regat Unit. La scară globală, acestea sunt responsabile, de asemenea, pentru 2% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Impactul lor asupra cererii mondiale de energie electrică a ajuns recent în prim-planul dezbaterii mai ample privind energia, mulți dintre principalii actori luând măsuri pentru combaterea efectelor negative. De curând, Microsoft a ajuns chiar să instaleze un centru de date cu energie verde în Marea Nordului pentru a reduce costurile de răcire – printre multe alte motive. Adoptând o abordare mai „tradițională”, Apple a continuat să utilizeze 100% energie din surse regenerabile în centrele sale de date, onorând un angajament pe care compania îl urmărește de mai bine de un deceniu.

UPS ca rezervă

Când ne confruntăm cu fluctuația și instabilitatea alimentării cu energie electrică, obținerea calității energetice prin asigurarea echilibrului dintre generare și consum este de o importanță capitală. Odată cu extinderea implementării diverselor surse regenerabile de energie, acest aspect devine din ce în ce mai problematic. Căutarea soluțiilor a condus la apariția în sectorul energetic a unui concept cunoscut sub numele de „UPS ca rezervă”. Un UPS modern poate fi inteligent din punct de vedere energetic, valorificând energia stocată în acumulatori pentru beneficii suplimentare. Un UPS cu aceste capacități permite operatorilor de centre de date să susțină rețeaua, răspunzând la dezechilibrele la nivel de rețea și contribuind la evitarea întreruperilor.

UPS ca rezervă poate chiar să faciliteze amortizarea investițiilor inițiale în UPS. Prin oferirea de capacități pentru rețea și prin participarea la sistemele de reglementare a frecvențelor, operatorii de centre de date care utilizează UPSaaR au șansa de a-și asigura recompense financiare majore. Într-adevăr, operatorii care implementează UPSaaR au înregistrat în general câștiguri de zeci de mii de euro pe MW de putere alocată rețelei anual.

 

De Janne Paananen, director tehnologic, Eaton EMEA.