UN NOU PROIECT CARE PUNE BAZELE REUTILIZARII ARTICOLELOR SPORTIVE IN DOMENIUL FOTBALULUI

Peste 20 de miliarde de perechi de încălțăminte sport sunt produse anual și aproximativ 300 000 de perechi sunt folosite și apoi aruncate în mai puțin de 12 luni. Pentru a limita impactul acestor deșeuri asupra mediului, BASF, alături de alte nouă companii, lucrează la o gamă de articole

sportive menite a fi reciclate si utilizate în mod repetat. Proiectul se numește Sport Infinity, este inițiat de Adidas și finanțat de Comisia Europeană, și își propune ca pe durata a trei ani să dezvolte compoziți ranforsați cu fibre textile reciclabile, proveniți parțial din deșeuri.

Cercetările se axează pe articolele sportive destinate fotbalului, în special pe încălțăminte. Un pantof sport uzat poate fi colectat și mărunțit în bucăți de mici dimensiuni, care sunt apoi complet reprocesate. Prin combinarea acestor fragmente cu materiale noi, și prin ranforsarea cu fibre ce provin din deșeuri similare, poate fi fabricat un pantof nou.

Dat fiind numărul mare de perechi de încălțăminte cumpărate anual, este foarte important ca procesul de producție să fie scurt și, prin urmare, automatizat într-o măsură cât mai mare. De aceea companiile implicate în proiect analizează posibilitatea de a fabrica astfel de pantofi într-o singură etapă. Un alt aspect important este asigurarea unui nivel înalt de performanță pentru pantofii obținuti astfel, chiar dacă materialele sunt reciclate în mod repetat.

Expertiza BASF în domeniul polimerilor este fundamentală pentru dezvoltarea noilor materiale și pentru adaptarea acestora la un proces de fabricație scurt și automatizat. În acest context, măsura în care pot fi reciclate deșeurile este un parametru important în procesul de selecție a celorlalte materiale care intră în componența noilor articole sportive. „Suntem încântați să lucrăm împreună cu alte nouă companii de top în cadrul acestui proiect”, a declarat Juergen Weiser, Director pentru Tehnologie, în cadrul Diviziei de materiale pentru îmbunătățirea performanței, din cadrul BASF. „În acest proiect ne axăm pe dezvoltarea unei game de polimeri speciali, cu o paletă largă de proprietăți mecanice. Obiectivul este să creăm un material nou, disruptiv, care să poată fi utilizat pentru o varietate de aplicații și procese. Rezultatul proiectului – un circuit în care articolele sportive să poată fi complet reciclate în mod repetat – va fi revoluționar. Este genul de proiect care ne definește.”

Mitarbeiter einer multidisziplinären Arbeitsgruppe erforschen hier die wissenschaftlichen Grundlagen und Anwendungsmöglichkeiten innovativer Materialien auf Kohlenstoffbasis. Die BASF und das Max-Planck-Institut für Polymerforschung Mainz betreiben gemeinsam seit September 2012 auf dem BASF-Firmengelände in Ludwigshafen das Carbon Materials Innovation Center. In dem 200 Quadratmeter großen Labor werden neue Kohlenstoffmaterialien synthetisiert und charakterisiert sowie deren Anwendungsmöglichkeiten im Energie- und Elektronikbereich überprüft.  Abdruck honorarfrei. Copyright by BASF.    Members of a multi-disciplinary working group carry out research on the scientific principles and potential applications of innovative carbon-based materials. BASF and the Max Planck Institute for Polymer Research Mainz have been jointly operating the Carbon Materials Innovation Center on BASF’s Ludwigshafen site since September 2012.  In the 200 square-meter lab, new carbon materials are synthesized and characterized, and their potential application to the energy and electronics sectors is tested.   Print free of charge. Copyright by BASF

Consumatorul devine creator de produse

Polimerii, atât cei produși industrial cât și cei proveniți din articole sportive reciclate, vor fi adaptați pentru a putea fi utilizați în procesele de fabricație ale proiectului Sport Infinity. Aceste procese folosesc materialele aproape în totalitate și nu generează reziduuri. În plus, procesele permit consumatorilor să-și

personalizeze ghetele de fotbal în funcție de forma, culoarea și design-ul dorite. În acest scop, Sport Infinity reunește furnizori importanți de substanțe chimice și procesatori de fibre și materiale textile, producători de echipamente specializate și experți în procesare, o academie de fotbal, branduri cunoscute în domeniul articolelor sportive și alți parteneri ce au un singur obiectiv: să creeze articole sportive de înaltă performanță, reciclabile și personalizate, fabricate în Europa.