TWINCAT: PACHET SOFTWARE DE AUTOMATIZARE CU O POVESTE DE SUCCES DE 25 DE ANI

Funcționalitate maximă datorită deciziilor îndrăznețe și a dorinței de inovare

Tehnologia de control bazată pe PC de la Beckhoff există încă din 1986 – cu alte cuvinte, deja de 35 de ani – iar pachetul software de automatizare TwinCAT din 1996 – deja de un sfert de secol. Explicit, TwinCAT este prescurtarea de la The Windows Control and Automation Technology. Utilizatorul beneficiază nu numai de funcționalitatea ridicată a software-ului, dar în mod deosebit, și de expansibilitatea sa modulară ce se extinde până la suportul pentru factori de inovație cum sunt machine vision și inteligența artificială. 

În 1996, prima generație de software TwinCAT 2 a fost prezentată. Această versiune este încă valabilă și continuă să fie menținută, ca dovadă a continuității și a compatibilității. Windows a funcționat ca sistem de operare, iar programarea PLC a fost adaptată pentru a se conforma standardului IEC 61131-3. Astfel a devenit posibilă implementarea unui sistem de comandă-control pe un PC obișnuit cu un sistem de operare standard. Un alt moment important a fost reprezentat de decizia de a alinia mediul de programare TwinCAT cu mediul de programare predominant IT. Microsoft Visual Studio® este folosit pentru toate dezvoltările software IT importante, iar Beckhoff a folosit, de asemenea, acest instrument pentru a dezvolta software-ul TwinCAT 2. În acest caz, de ce să nu fie dezvoltate și aplicații software PLC folosind Visual Studio®? Generația software TwinCAT 3 a fost introdusă în 2010 și livrată clienților începând cu 2011 – reprezentând o altă aniversare de 10 ani și încă un succes. 

Integrarea instrumentelor TwinCAT în Visual Studio® a creat un mediu de proiectare cu totul nou. Odată cu limbaje de programare adiționale precum C/C++ și MATLAB®/Simulink®, care au devenit disponibile, au apărut mai multe posibilități pentru a genera cod într-un mod mai eficient pentru mașini și sisteme. Aceasta, a fost, din nou, o decizie îndrăzneață și corectă. Pe lângă programare, TwinCAT oferă o interfață de configurare I/O pentru diferite sisteme fieldbus – cel mai important fiind EtherCAT. Aplicațiile de control al mișcării, de la mișcări PTP simple, la cele de CNC și din robotică sunt la fel de importante în procesul de evoluție continuă ca și funcțiile de siguranță, procesarea de imagini pentru machine vision și machine learning.  Odată cu apariția Industry 4.0 și Internet of Things (IoT), a devenit foarte repede clar faptul că cloud-ul, existent de mult timp în IT, va deveni important în piața de automatizări. Așadar, Beckhoff a și prezentat soluții pentru IoT și conectivitate cloud în 2015. 

www.beckhoff.com/twincat 

Distribuitor Romania: KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro