TRANSFORMAREA DIGITALĂ A PRODUCȚIEI DIN FOOD&BEVERAGE

Producția din industria alimentară și de băuturi implică echipamente complexe care sunt adesea dezvoltate și adăugate în timp. Pregătirea acestor instalații pentru îndeplinirea viitoarelor cerințe necesită un update la sistemele de automatizare, monitorizare și control implicate. Prin integrarea liniilor de producție, locațiilor și a sistemelor de gestionare a clădirilor și a energiei, este posibilă crearea unui sistem complex de alimentare. Singura soluție potrivită pentru această provocare este zenon de la COPA-DATA. Această platformă software independentă de hardware susține operatorii cu metode de producție conforme standardelor, securitate și rezistență fără compromisuri și îndeplinirea cu ușurință a tuturor obligațiilor de raportare.

Industria producătoare are nevoie de nivele înalte de flexibilitate pentru a se adapta la cerințele schimbătoare într-un mod rapid și dinamic. Acest aspect este foarte prezent în industria producătoare – alimentară și de băuturi, care se confruntă cu provocări specifice. 

Cerințe diverse

Sectorul Food&Beverage are niște caracteristici unice. Această industrie se distinge printr-o diversitate foarte mare de metode de producție. Procesele necesare producerii de alimente de bază precum făină sau ulei sunt diferite de cele folosite în producția de paste, cafea sau chips-uri. Cu atât mai mari sunt diferențele în ceea ce privește metodele implicate în producția de băuturi, dulcețuri sau semi-preparate. 

Pe lângă producție, procesele de ambalare și înmagazinare joacă, de asemenea, un rol important. Producătorii din Food&Beverage adesea gestionează fabrici de îmbuteliere și mașini de ambalare, pe lângă echipamentele de producție. Mai mult de atât, alimentarea cu apă și energie, automatizarea clădirilor și procesele intralogistice sunt considerate parte integrantă a instalațiilor de producție.

Printre toate aceste operațiuni, echipamentele, hardware-ul și software-ul sistemelor de comandă-control au crescut adesea în mod organic în decursul mai multor decenii – rezultând un mozaic de tehnologii. Cu toate acestea, pe drumul digitalizării producției, înlocuirea completă a echipamentelor este de neconceput pentru majoritatea producătorilor. 

Firme mici, corporații mari

Deoarece în mod obișnuit procesează materie primă locală, industria producătoare de alimente și băuturi din Europa Centrală și de Est este predominant reprezentată de întreprinderi mici și mijlocii. ”De exemplu, numai în Cehia, o țară cu 10 milioane de cetățeni, există în jur de 400 de fabrici mijlocii și 300 mici,” explică Reinfried Kößlbacher, Area Sales Manager, COPA-DATA, pentru Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. 

Aproximativ jumătate din producătorii din regiune nu sunt companii complet independente. Ei sunt subsidiari sau furnizori exclusivi pentru mari corporații internaționale. În consecință, soluțiile de automatizare pentu sectorul F&B din această regiune nu trebuie să funcționeze autonom și economic doar în structuri mici și mijlocii. Este necesară suportarea unei integrări în sau extinderi la soluții între companii și adesea la nivel global. 

Obiective conflictuale: Secretele comerțului vs. Transparență

Rețetele din acest sector sunt secrete atent păstrate – în contradicție cu transparența solicitată de către autoritățile din domeniu. Pe de o parte, ingredientele, compoziția și procesele de producție determină nutritivitatea și gustul produselor. Ele sunt, în mod esențial, propunerea unică de vânzare a producătorului și secretele bine păstrate; aflate pe mâna unei singure persoane, cum ar fi un maestru berar. 

Pe de cealaltă parte, protecția consumatorului cere informații legate de valorile nutritive, ingrediente și origine. Mai mult de atât, standardele internaționale de calitate și reglementările cer o trasabilitate exactă a produsului și a procesului de fabricație, de la origine până la raft.  

Conectarea punctelor de lucru complexe

În producția alimentelor și a băuturilor, platforma software zenon este des folosită în automatizarea fabricilor. Aceasta facilitează ingineria eficientă și operarea automatizată a liniilor și mașinilor de producție. zenon ajută, de asemenea, companiile să gestioneze mai bine situații operaționale excepționale și să mențină procesele din puncte de producție și infrastructuri critice în circumstanțe extraordinare.  

Dezvoltat și îmbunătățit de-a lungul mai multor decenii, zenon își ține promisiunea de a implementa un grad ridicat de automatizare pentru a ușura manevrarea și operarea echipamentelor complexe, mentenanța si ingineria. 

zenon este un produs al producătorului austriac de software COPA-DATA. Compania este singurul furnizor de software complet independent din acest segment. În consecință, platforma software zenon are mai mult de 300 de drivere care susțin comunicația cu sistemele și componentele tuturor brand-urilor.   

Integrarea producției, ambalării și înmagazinării

Mai mult, zenon nu este un pachet software specific unei singure industrii. Încă de la început, a fost folosit într-o gamă largă de industrii inclusiv automotive, construcție mașini, farmaceutică, precum și în sectorul energetic sau în automatizarea clădirilor. zenon se bazează pe experința COPA-DATA, familiaritatea cu reglementările și cunoștințele despre integrarea device-urilor din toate aceste sectoare diferite. 

Ca urmare, zenon este perfect echipat pentru integrarea punctelor de procesare, mașinilor, operațiunilor intralogistice și tehnologiilor pentru construcții și energie pentru a crea soluții complete și complexe. În acest fel, zenon poate contribui substanțial la eficientizarea generală a echipamentelor, a costurilor pentru energie și la conservarea resurselor. 

Așadar, zenon oferă seturi de instrumente prefabricate pentru ingineria aplicațiilor. Line Management Application Set, de exemplu, face mai ușoară combinarea mai multor mașini, echipamente de manipulare, etc., pentru a forma o linie inteligentă de îmbuteliere, ambalare sau producție.

Upgrade-ul echipamentului existent

Abilitățile zenon de a integra hardware includ și sistemele și dispozitivele mai vechi. Software-ul prezintă un PLC integrat și ușor de folosit. Acest lucru facilitează integrarea simplă a echipamentelor existente. Prin update-ul IT și a sistemului general de control pentru a implementa concepte operaționale unificate, este mai ușor de crescut gradul de automatizare al fabricii. 

Folosirea zenon facilitează, de asemenea, alinierea producției orientată pe loturi la standardul ISA-88. Toate mecanismele de control secvenţial necesare pentru a se conforma cu acest standard sunt disponibile într-o formă conformă în cadrul zenon. Procesele sunt compuse din rețete (seturi predefinite de parametri) și funcționalități de bază. Aceste cerințe trebuie doar configurate pentru a se potrivi aplicației individuale. 

Control peste diferite locații

Platforma software zenon face, de asemenea, ușoară implementarea monitorizării și controlului independent de locație. zenon Service Grid bazat pe cloud, de exemplu, suportă controlul și monitorizarea operațiilor de producție din mai multe locații. 

Personalul de mentenanță poate accesa în siguranță echipamentul de la distanță folosind aplicații mobile și să decidă spontan dacă este necesară sau nu o intervenție la locație. Acest lucru facilitează o abordare mult mai agilă asupra mentenanței. 

Asigurarea rezilienței

zenon Service Grid nu facilitează doar monitorizarea economică și controlul mai multor unități de producție autonome dintr-o locație centrală. Oferă, de asemenea, abilitatea de a controla o fabrică din alta pentru a asigura reziliența operațiunilor, de exemplu, în cazul unei lipse de personal la una dintre locații. 

O altă contribuție în acest sens vine de la managementul rețetelor din zenon pentru producția pe loturi. Acest lucru le permite utilizatorilor să aloce rețete oricărei unități de producție. Rapid și cu mare ușurință, producția unui lot poate fi transferată la o altă unitate în cazul unei creșteri mari a cererii sau a unei probleme tehnice. Astfel, sunt evitate opririle de producție și se asigură o aprovizionare fiabilă. 

Rezolvarea obiectivelor conflictuale 

În ultimii ani, securitatea a crescut în importanță în industria producătoare de alimente și băuturi. Pentru a se conforma cu cerințele actuale, zenon se bazează pe stocarea centrală de date și pe managementul bazelor de date. Acestea includ metode de criptare moderne, precum și mecanisme de autorizare și autentificare multi-level. Astfel, chiar și cele mai secrete rețete sunt protejate împotriva accesului neautorizat. 

Managementul securizat de date din zenon face mai ușoară conformarea producătorilor la obligațiile formale și asigură o trasabilitate completă a tuturor proceselor în concordanță cu reglementările internaționale și prevederile legale. Începând cu versiunea 10, mecanismele de securitate din zenon sunt suplimentate prin semnătura electronică ”eSignature”. Aceasta poate fi folosită pentru a documenta în siguranță parametrii critici ai unei rețete sau schimbările de valori. Astfel, este mai ușor pentru utilizatorii zenon să implementeze schema de trasabilitate ALCOA și reglementările FDA relevante. 

O platformă software pentru toate utilizările

zenon este o platformă software complexă ce oferă industriei producătoare de alimente și băuturi oportunitatea de a updata și upgrada unități de producție existente, să reducă costurile pentru energie și să aducă laolaltă mai multe locații într-o singură unitate operativă,” susține Reinfried Kößlbacher. ”zenon facilitează un grad ridicat de automatizare, în același timp îndeplinind cerințele referitoare la standardele din domeniu și suportând monitorizarea și controlul de la distanță. Nu în ultimul rând, face toate acestea fără compromisuri în ceea ce privește securitatea.”

Distribuitor Romania: KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro