Schimbările climatice și cererea din ce în ce mai mare de energie, în contextul în care resursele energetice fosile sunt tot mai rare, reprezintă una din cele mai mari provocări la nivel global. Ca urmare a faptului că sectorul construcțiilor implică o proporție relevantă de emisii, sunt implicit necesare diverse eforturi speciale în acest context, în special pentru realizarea obiectivelor internaționale în ceea ce privește politica în domeniul climei.
O mare parte din necesarul de energie pentru încălzire este pierdut ca urmare a pereților izolați în mod necorespunzător sau a acoperișurilor și ferestrelor slab izolate. Prin urmare, asigurarea unei izolații eficiente economisește costurile și protejează mediul înconjurător prin emisii minime de CO₂ . Termografia a fost dezvoltată spre a servi drept metodă de verificare a stării curente a clădirilor și a potențialului de economisire a energiei. Atât «punctele slabe» care nu sunt evidente, cât și implementarea defectelor pot fi identificate în mod non-distructiv, fiind posibilă inclusiv determinarea cauzelor acestora.
Termografia ca mijloc eficient de măsurare pentru sectorul construcțiilor.
Termografia este o metodă nedestructivă de testare și măsurare, bazată pe radiații infraroșii invizibile în cazul ființelor umane. Aceasta a devenit un aspect ferm stabilit în industria construcțiilor, ca urmare a faptului că ne permite să concluzionăm cu certitudine referitor la modul de izolare termică și la potențiale inconsistențe de natură structurală, așa cum sunt și punțile termice, totul cu ajutorul camerelor de termoviziune. Imagini procesate electronic pe un ecran, unde diferite tonuri de culoare corespund distribuției radiației infraroşii pe suprafața măsurată.
Aceasta poate fi implementată ca termografie atât în interior cât și în exterior și deservește cu succes o gamă largă de aplicații posibile:
- Proiectare structurală: construcții noi, recondiționare și restaurare de clădiri deja existente, conservare de monumente și controlul calității;
- Consultanță în domeniul energiei;
- Servicii privind sistemele tehnice ale clădirilor, inclusiv sistemele de protecție împotriva incendiilor.
Termografia în domeniul construcțiilor este relevantă, printre altele, pentru următoarele grupuri de interese:
- Societăți imobiliare, specialiști în materie de proiectare structurală, arhitecți, firme de instalații, experți imobiliari, ateliere;
- Cumpărători, proprietari și chiriași.
Avantajele unei astfel de investiții
Cu toate că achiziționarea unei camere de termoviziune reprezintă în continuare o investiție inițială semnificativă, există totuși nenumărate argumente și dovezi care atestă faptul că o astfel de investiție va putea fi amortizată într-un timp scurt:
- Termoviziunea reduce în mod semnificativ timpul necesar pentru localizarea eventualelor scurgeri sau pentru identificarea unei inconsistențe la nivelul instalațiilor de încălzire sau al țevilor aferente sistemului de încălzire.
- De îndată ce acestea au fost localizate, atât dvs. cât și clienții dvs. veți beneficia considerabil de costuri vizibil mai mici și de mai puține întreruperi, în special ca urmare a reducerii la nivel minim absolut a necesității de a efectua diverse lucrări de excavare.
- Utilizarea tehnologiei de termoviziune în vederea sporirii nivelului eficienței vă va permite să facilitați și alte vizite suplimentare ale clienților.
Care sunt caracteristicile cele mai importante în momentul achiziționării unei camere de termoviziune?
La alegerea unei camere de termoviziune care să fie compatibilă cu o gamă largă de aplicații din sectorul construcțiilor, va trebui să luați în considerare o serie de criterii relevante în acest context:
- Rezoluția – infraroșu / numărul de pixeli;
- Sensibilitate termică;
- Ecranul camerei;
- Câmpul vizual;
- Software;
- Funcțiile: ajustarea scalărilor prin configurarea manuală a nivelului și a intervalelor de variații;
- Ușor de folosit;
- Asistență pentru produs.
Toți parametrii deja amintiți au o importanță majoră. În cadrul aplicațiilor ce vizează urmărirea țevilor aferente sistemului de încălzire sau identificarea eventualelor scurgeri, diferențele de temperatură pot fi adesea destul de mici și, prin urmare, este absolut esențial să alegeți un sistem termografic de generare a imaginilor adecvat și compatibil, capabil să genereze rezultate exacte și utile.
Video aplicatie cladiri (youtube).