SURSE DE ALIMENTARE MEAN WELL MONTATE PE SINÃ ‘DIN’. O SELECTIE DE SOLUTII PENTRU INDUSTRIE SI AUTOMATIZARE

În prezent, orice sistem automatizat se bazează într-o măsură mai mare sau mai mică pe componente semiconductoare. Aceasta înseamnă că are nevoie de o sursă de alimentare de curent continuu și, prin urmare, în dulapul de comandă se găsește aproape întotdeauna un convertor de tensiune. Și nu fără motiv este foarte adesea un convertor Mean Well. 

Mean Well este un furnizor bine cunoscut și de renume de o gamă largă de echipamente de alimentare electrică. Produce atât drivere LED compacte, cât și componente pentru sisteme de alimentare industriale. O poziție importantă în gama extinsă a mărcii este ocupată de convertoarele AC/DC pentru montare pe șină DIN. Acestea sunt elemente utilizate în multe ramuri ale automatizării, iar inginerii Mean Well se angajează să se asigure că acestea funcționează la fel de eficient în toate aceste ramuri. Mai jos este prezentată o selecție de game populare de astfel de surse de alimentare. Toate acestea sunt disponibile direct din depozitele TME.

Seria EDR

Surse de alimentare compacte cu o gamă tipică de tensiuni de intrare monofazate (până la 264V AC). Acestea pot fi montate pe diverse șine (TS-35/7,5/15). Certificată pentru utilizarea în sistemele de control industrial în conformitate cu standardul UL508 și cu imunitatea la interferențe descrisă în standardul EN61000. O caracteristică importantă a acestor produse este profilul lor subțire, care permite instalarea unor controlere de automatizare simple (de exemplu, clădiri) în cutii de distribuție de dimensiuni reduse. Produsele au protecție la suprasarcină, supratensiune, scurtcircuit și protecție termică. Trebuie remarcat faptul că aceasta este una dintre gamele entry-level ale Mean Well și că majoritatea produselor descrise aici au avantaje similare. 

EDR-120-12: Pe lângă prețul atractiv, sursele de alimentare se remarcă printr-un design compact.

Seria HDR

HDR-100-12: Convertor AC/DC din seria HDR într-o carcasă corespunzătoare formatului modulelor DIN.

Modelele HDR au un consum de energie foarte redus fără sarcină (mai puțin de 0,3 W). Acestea sunt adăpostite în carcase modulare standard cu lățimea de la 1SU la 4SU, astfel încât pot fi amplasate împreună cu întrerupătoarele de supracurent sau cu întrerupătoare de curent rezidual în tablouri de distribuție montate pe ramă. Acest lucru facilitează utilizarea lor în domenii precum automatizarea locuințelor, surse de alimentare pentru echipamente de birou, sisteme de alarmă etc. Tensiunea de ieșire a acestora poate fi reglată într-un interval de aproximativ ±20% (majoritatea seriilor prezentate mai jos oferă această setare).

Seria NDR

NDR este o serie înrudită cu EDR, deși în acest grup sunt incluse modele de putere mai mare: 240W și 480W. Acestea dispun de funcționalitate PFC activă (din engleză, Power Factor Correction), ceea ce înseamnă corecția factorului de putere. Acest lucru reduce la minimum puterea aparentă și interferențele introduse în rețeaua de alimentare, precum și eliminarea căderile semnificative de tensiune care apar la pornirea sarcinilor mari. Dispozitivele NDR au, de asemenea, o eficiență mai mare (în comparație cu EDR), care ajunge până la 92,5%.

NDR-240: Partea superioară perforată a corpului facilitează răcirea prin convecție.

Seria SDR

SDR-120-24: Potențiometrul situat pe partea frontală a carcasei este folosit pentru a regla tensiunea de ieșire.

Seria SDR se caracterizează prin prezența unor surse de alimentare cu puteri ridicate de până la 960W. Mai mult, modelele din seriile SDR-480P și SDR-960 pot fi combinate pentru a împărți sarcinile, permițând o sursă de energie de curent continuu de până la 3,8 kW. În plus față de protecțiile standard (enumerate în descrierea seriei EDR), acestea sunt echipate cu o ieșire de releu DC OK, care permite monitorizarea de la distanță a valorii corecte a tensiunii de ieșire. Sursele de alimentare din seria SDR sunt proiectate pentru manipularea fără defecțiuni a unor sarcini momentane (de pornire) de până la 130…150% din puterea nominală.

Seria WDR

Sursele de alimentare WDR au câteva caracteristici distinctive. În primul rând, sunt singurele dintre cele descrise aici care pot furniza 5V DC (modele selectate). Acestea pot fi alimentate cu AC monofazat sau bifazat (până la 550V). Articolele de 240W și 480W dispun de corecție activă a factorului de putere. De asemenea, trebuie remarcat faptul că în acest grup sunt disponibile dispozitive de putere relativ mică (50W), care sunt perfecte pentru alimentarea cu energie a computerelor mici de automatizare a locuinței, a computerelor monoplacă etc.

WDR-120-12: Micul convertor WDR poate fi alimentat cu curent bifazat.

Seria TDR

TDR-960-24: Alimentată cu tensiune trifazată, seria TDR vă permite să obțineți o putere de până la 3840 W.

Convertoarele TDR combină avantajele tuturor soluțiilor descrise mai sus și sunt concepute pentru curenți bifazați sau trifazați . Toate articolele din acest grup sunt echipate cu funcționalitatea de corector de factor de putere (pasiv pentru 240W, activ pentru modelele superioare). Tensiunea de ieșire este reglată și monitorizată de un circuit OVP (protecție la supratensiune). Puterea de ieșire a surselor de alimentare TDR ajunge la 960W, dar, ca și în cazul seriei SDR, convertoarele pot fi combinate pentru a furniza o putere mai mare, până la o valoare de 3840W. În pofida acestui nivel ridicat de performanță, sursele de alimentare nu necesită răcire activă (circulație forțată a aerului) și pot funcționa la temperaturi de la -30°C la 70°C.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/pages/library-articles/52591/surse-de-alimentare-mean-well-montate-pe-ina-din