În locurile unde energia electrică este distribuită în principal prin cabluri electrice aeriene, întreruperile cauzate de furtuni nu sunt deloc rare. Cu toate acestea, materialele inovatoare pot îmbunătăți semnificativ elementele de infrastructură electrica, făcându-le mai rezistente, așa cum au demonstrat stâlpii utilitari din China, realizați din compozitul Elastolit®.
În multe țări, cablurile electrice și cele de telefonie sunt montate pe stâlpi și trebuie să reziste la condiții meteorologice extreme. Stâlpii utilitari din beton, oțel sau chiar lemn sunt adesea depășiți de situație – în condiții de vijelii puternice, ei sunt puși la pământ sau se rup. Soluția la această problemă stă în flexibilitatea materialului din care sunt făcuți stâlpii. Aproximativ 80% dintre liniile electrice din SUA, în special în zonele rurale, sunt aeriene, în timp ce în New York nu mai puțin de 83% din cabluri sunt subterane. În multe alte țări situația este asemănătoare.
În Japonia, doar 15% din cabluri sunt instalate sub pământ; chiar și în Tokyo, o metropolă cu milioane de locuitori, cablurile subterane reprezintă doar 30% din total. Dacă mulți oameni consideră – pe bună dreptate – că acest talmeș-balmeș de cabluri afectează imaginea orașului, ei bine, aceste cabluri sunt, mai mult decât atât: un real pericol având în vedere vulnerabilitatea lor la pagubele cauzate de furtuni și inundații. Și totuși, sunt multe de spus în favoarea cablurilor electrice aeriene. În Germania, de pildă, un kilometru de cablu de înaltă tensiune instalat pe turnuri de transmisie poate costa până la 1,5 milioane EUR. În pământ, un cablu cu aceeași lungime costă de patru până la șapte ori mai mult.
Cu toate acestea, în 2005, când uraganul Katrina a măturat sud-estul Statelor Unite, 72.000 de stâlpi utilitari au căzut pradă forței sale distrugătoare. Multe cartiere și nenumărate gospodării au rămas fără alimentare cu energie sau fără acces la rețeaua de comunicații.
Situația a fost similară în sudul Chinei, în iulie 2014, când taifunul Rammasun a lăsat prăpăd în urma sa: 80.000 de stâlpi utilitari din beton și oțel fiind puși la pământ sau retezați. Dar a existat o diferență decisivă: în provincia Guangdong, una dintre cele mai populate regiuni din întreaga Chină (peste 100 de milioane de locuitori), populația a avut în continuare acces la electricitate și la rețeaua de comunicații. Iar asta deoarece în Guangdong stâlpii din materiale convenționale au fost înlocuiți cu stâlpi fabricați din poliuretan Elastolit®. Și astfel, toți au rămas în picioare. Dar cum se face că niște stâlpi din plastic sunt mai rezistenți în fața vicisitudinilor? Secretul stă în materialul din care sunt făcuți. Fibrele sunt impregnate cu rășină poliuretanică și sunt înfășurate sub tensiune în jurul unui miez cilindric.
Astfel, stâlpii finisați sunt goi pe interior și, deci, foarte ușori. Ceea ce este și mai important este că au o rezistență mare la încovoiere – de fapt, de 2,5 ori mai mare decât cea a stâlpilor din beton. Datorită acestei flexibilități sporite, pe timp de furtună ei tind să se îndoaie în loc să se rupă – conform binecunoscutului „principiu al bambusului”. Iar acesta nu este singurul avantaj al stâlpilor fabricați din Elastolit®. Dat fiind că ei cântăresc doar aproximativ 250 kg fiecare (față de un stâlp similar din beton care cântărește mai mult de 1 tonă), sunt ușor de transportat și pot fi montați manual – chiar pe terenuri dificile, cum ar fi pantele muntoase. În Guangdong, stâlpii fabricați din compozit PU au putut fi poziționați la o distanță de peste două ori mai mare unul față de altul decât cei din beton. Această combinație de caracteristici face ca stâlpii utilitari Elastolit® să fie extrem de rentabili și, în plus, să asigure menținerea funcțiilor vitale ale infrastructurii.
1: În multe locuri, cablurile suspendate transportă energia nu doar în zonele rurale deschise, ci și în orașe.
2: Un element de infrastructură esențial devine astfel foarte vulnerabil în fața condițiilor meteo extreme.
3: Nu este nevoie decât de un copac care să cadă peste liniile electrice sau de un stâlp utilitar smuls pentru ca alimentarea cu energie să fie serios afectată.
4: Astfel, în sezonul furtunilor, cartiere, orașe sau chiar regiuni întregi sunt deconectate periodic de la rețeaua de alimentare.
Este imposibil să ne imaginăm viața de astăzi fără energie electrică, telefon și internet. Acestea se dovedesc salvatoare atunci când totul în jur se prăbușește – așa cum se întâmplă, de pildă, după o catastrofă naturală. Însă tocmai în astfel de momente infrastructura energetică, de telefonie și internet se dovedește extrem de vulnerabilă.
Pentru mai multe informații despre Elastolit®: https://www.basf.com/ro/ro/products-and-industries/plastics-rubber.html