SOLUTII INTELIGENTE DE LA TE CONNECTIVITY PENTRU ORASUL INTELIGENT

În ultimii 100 de ani, progresele înregistrate în dezvoltarea tehnologiei wireless și monitorizarea fără fir a sistemelor de utilități și a serviciilor publice au transformat modul în care orașele funcționează. Astăzi, am ajuns la un punct de cotitură în redefinirea conceptului de oraș.

Sintagma orașului inteligent inspiră multe idei noi pentru integrarea serviciilor pe care oamenii se bazează în fiecare zi. Astăzi, există soluții care oferă confort, siguranță și eficiență, soluții care ar fi fost de neimaginat cu numai câțiva ani în urmă. Această conectivitate fără precedent este posibilă utilizând, printre altele, comunicațiile fără fir și o gamă largă de senzori. Această conectivitate poate îmbunătăți iluminatul urban, performanța infrastructurii și consumul de energie.

Energie inteligentă

Astăzi, oficialitățile municipale înlocuiesc luminile stradale standard cu structuri de iluminat cu LED, echipate cu senzori și conectate la rețele integrate. Rezultatul este un sistem de iluminat care consumă mai puțin și care se activează doar când strada este folosită (la trecerea unui pieton). Asemenea sisteme reduc consumul de energie și scad costurile de întreținere.

Oamenii pot economisi energie prin instalarea de contoare inteligente și panouri solare precum și prin achiziționarea de mașini electrice.

Transport inteligent

Transportul multi-modal, semafoarele și parcările smart pot face toate parte din planul unui oraș inteligent. Folosirea acestora poate reduce nivelul de trafic și poluarea și îi poate încuraja pe oameni să folosească bicicletele sau transportul public cu mai puține motive de îngrijorare în ceea ce privește aglomerația sau siguranța.

Parcările inteligente îi pot ajuta pe oameni să reducă timpul pe care îl pierd căutând un loc de parcare prin cartiere, iar semafoarele inteligente pot monitoriza traficul în timp real pentru ca semnalele să se poată adapta la nivelul de trafic. Transportul public poate fi și el prioritizat cu ajutorul acestor semafoare pentru ca autobuzele să poată respecta programul stabilit și să rezolve problema supra-aglomerarii de la orele de vârf. Ca leader în domeniul inovării, TE oferă o gamă largă de sisteme de conectare compuse din produse de calitate, ușor de instalat ce înglobează cele mai bune tehnologii.

Infrastructura inteligentă

Abilitatea de a analiza un volum mare de date va putea permite orașelor să îmbunătățească planurile de construcții și mentenanță pentru infrastructură. Analizarea constantă a informației poate detecta problemele rapid și poate chiar preveni crizele de sănătate publică, de exemplu prin testarea conținutului de toxine din apă în timp real.

Mobilitate inteligentă

Datele trebuie să fie transmise fără întreruperi. Datele trebuie să fie transmise fără întreruperi între diverse sisteme private și municipale pentru ca un oraș inteligent să funcționeze cu adevărat.

Toate acestea se pot realiza prin intermediul rețelelor wireless 4G sau în viitor, a celor 5G. Datorită acestor conexiuni de mare viteză vom avea informații în timp real despre locurile de parcare disponibile, ofertele speciale ale magazinelor sau  restaurantelor din zona de interes.

TE este un producător de top de componente electronice şi soluţii pentru infrastructuri de transmisii de date wireless actuale şi viitoare. Expertiza extinsă în industria infrastructurilor wireless permite TE să asigure soluţii cu echipamente de acces de bază şi transmisie ce includ staţii-bază şi sisteme de acces la distanţă prin comunicaţie radio sau wireless de bandă largă.

Obiecte IoT inteligente

Senzorii și semnalele sunt părți integrante ale aplicațiilor Internet of Things într-un oraș inteligent. Aceștia colectează informații care permit diferitelor elemente instalate în oraș să comunice și să lucreze împreună. Senzorii trebuie să fie susținuți de o rețea sigură și puternică ce are capacitatea să tolereze inevitabilele erori și defecțiuni care vor apărea de-a lungul timpului.

Senzorii oferiți de TE sunt utilizați în aplicații variate, în pachete miniaturale, în module multi-senzor, în variante de joasă putere și în variante pentru medii dure.

Deși acest oraș inteligent poate părea ceva de domeniul viitorului, există deja orașe precum Londra, Tokyo, Zurich, Paris și New York care au implementat cu succes soluții inteligente pentru a ușura viețile locuitorilor lor.

Produsele TE Connectivity sunt distribuite de RS Components, reprezentată în Romania de Aurocon COMPEC. Pentru mai multe informații accesați www.rsromania.com.