SOLUȚIA BAZATĂ PE SOFTWARE PROTEJEAZĂ TIMPUL DE FUNCȚIONARE A INSTALAȚIEI PRIN FUNCȚIONAREA REDUNDANTĂ A SISTEMULUI DE CONTROL

Redundanța controlerului TwinCAT: Redundanța controlerului cu componente hardware standard

Disponibilitatea instalațiilor joacă un rol crucial, în special în industria de procesare, astfel încât este vitală integrarea redundanței în proiectele de tehnologie de automatizare. Acesta este motivul pentru care Beckhoff și-a extins gama de soluții în acest domeniu pentru a include, de asemenea, o soluție software pentru operarea controlului redundant: TwinCAT Controller Redundancy.

Redundanța TwinCAT 3

Redundanța este deosebit de importantă în procesele sensibile de control și de comunicatie. Prin integrarea redundanței în tehnologia de automatizare, disponibilitatea instalației poate fi crescută. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul în care o componentă se defectează, sarcinile sale sunt preluate de componenta redundantă pentru a permite continuarea fără probleme a producției. Atunci când acest lucru are loc, este esențial nu numai ca componentele să comute în mod fiabil, ci și ca opțiunile de diagnosticare corespunzătoare să fie disponibile în același timp, deoarece aceasta este singura modalitate de a permite repararea componentei defecte.

În timp ce doar designul robust al PC-urilor industriale ale companiei asigură deja un nivel ridicat de disponibilitate, Beckhoff își extinde acum portofoliul de produse pentru a mai bifa încă o căsuță cu TwinCAT Controller Redundancy (TF1100). Această soluție bazată în întregime pe software permite ca două PC-uri industriale standard care rulează același program PLC să funcționeze ca și controlere redundante în doar câțiva pași simpli.

O conexiune de rețea suplimentară, de înaltă performanță, între cele două controlere asigură sincronizarea necesară. În acest caz se utilizează Ethernet standard, astfel încât nu sunt necesare componente hardware dedicate. Cu un efort minim, acest lucru asigură faptul că doar unul dintre cele două PC-uri industriale adresează componentele fieldbus la un moment dat și că programele de control sunt executate simultan pe ambele calculatoare. Această sincronizare este condiția de bază pentru schimbarea PC-ului industrial principal în cazul unei defecțiuni, fără a se pierde nicio informație.

Alte metode de redundanță

În plus, față de redundanța controlerului, software-ul EtherCAT Redundancy (TF6220), bine stabilit, protejează împotriva defecțiunilor cauzate de conexiunile defectuoase ale cablurilor. Modulele I/O sunt conectate prin două cabluri separate, care ar trebui să fie așezate în mod ideal în locații diferite. În timp ce EtherCAT Redundancy se referă la comunicarea de la controler la fieldbus, protocolul TwinCAT Parallel Redundancy Protocol (PRP, TF6230) oferă acum, de asemenea, redundanță a cablurilor pentru comunicarea Ethernet în conformitate cu IEC 62439-3 către sisteme de nivel superior, cum ar fi MES sau sisteme HMI decuplate. Protocolul definește o conexiune de rețea redundantă și transparentă, care poate fi monitorizată și diagnosticată în TwinCAT.

TwinCAT 3 oferă soluții de redundanță pentru diferite domenii de aplicare pentru a proteja procesele de control și comunicație, care pot fi utilizate pentru a crește disponibilitatea instalației.

TwinCAT 3 EtherCAT Redundanță oferă o conexiune redundantă la nivelul fieldbus-ului pentru a facilita comunicarea cu nivelul I/O. Protocolul TwinCAT 3 Parallel Redundancy Protocol (PRP) poate fi utilizat la nivelul MES (Manufacturing Execution System), precum și pentru comunicarea orizontală între diferite sisteme. TwinCAT 3 Controller Redundancy (Redundanță controler) este o nouă caracteristică care crește disponibilitatea PLC-ului în sine.

Comunicare redundantă între controler și fieldbus

TF6220 TwinCAT 3 EtherCAT Redundancy oferă posibilitatea de a implementa redundanța cablurilor. În acest scop, se stabilește o conexiune prin cablu suplimentară de la ultimul slave EtherCAT la master. În cazul ruperii unui cablu, telegramele pot fi trimise fără probleme printr-o conexiunea alternativă.

Comunicare redundantă cu sistemele de nivel superior

TF6230 TwinCAT 3 Parallel Redundancy Protocol oferă o conexiune de rețea în conformitate cu IEC 62439-3 care poate fi utilizată în mod transparent de diferite aplicații – atât din timpul real, cât și din aplicațiile sistemului de operare. Interfața este proiectată cu redundanță pe partea de rețea în interesul unei disponibilități generale mai mari.

TF1100 TwinCAT 3 Controller Redundancy oferă o extensie pentru a permite procesarea redundantă a programelor PLC TwinCAT 3 pe două PC-uri industriale și crește disponibilitatea în proces.