SISTEME MULTIFUNCȚIONALE CU IO-LINK. MURRELEKTRONIK CREEAZĂ INFRASTRUCTURA PENTRU TRANSMITEREA DATELOR

În calitate de standard recunoscut, IO-Link reprezintă limbajul comun al tuturor producătorilor, pentru soluții flexibile, care pot fi utilizate la nivel global. Indiferent dacă este vorba despre primul pas către digitalizare, un sistem universal de instalare sau un concept IIoT pentru viitor. Murrelektronik asigură dezvoltarea și producția tehnologiei de automatizare descentralizată și implicit o comunicare perfectă de la senzor până în cloud.

De ce IO-Link?

IO-Link scurtează timpul de punere în funcțiune. Datele de configurare pentru senzorii inteligenți sau actuatoare provin direct din unitatea de comandă și nu este nevoie să fie parametrizate manual, ceea ce accelerează setarea.

Mai mult decât atât, IO-Link punctează prin instalare simplă. Datorită conexiunilor instalate consecvent și fără dispunerea separată a cablurilor analogice, senzorii și actuatoarele pot fi conectate și înlocuite în mod universal și flexibil. Grație conexiunii IO-Link de la punct la punct, adresarea suplimentară nu mai este necesară.

În plus, cu IO-Link se deschid opțiuni de diagnoză continue până la senzor/actuator. Astfel pot fi localizate rapid sursele erorilor sau componentele care trebuie înlocuite. Datorită monitorizării datelor de proces, IO-Link permite o mentenanță predictivă (Predictive Maintenance). Dacă este necesar, înlocuirea echipamentelor se realizează fără o nouă parametrizare, fiindcă toți parametrii sunt salvați în master.

IO-Link creează concepte standardizate de utilaje și reduce costuri. Fiindcă varietatea necesară de senzori și actuatoare poate fi redusă la doar câteva variante configurabile de echipamente – cu funcționalitate extinsă, în același timp. La acestea se adaugă o varietate redusă de piese, datorită magistralelor configurabile și huburilor cu porturi multifuncționale. Pe de altă parte, IO-Link pune capăt cablurilor ecranate scumpe și semnalelor analogice. IO-Link oferă o transmisie digitală a semnalelor, fără interferențe și se bazează pe cabluri standard, economice, neecranate, M8/M12.

Un sistem pentru toți

Sistemul IO-Link de la Murrelektronik vorbește pe limba tuturor senzorilor. Indiferent dacă sunt semnale digitale, analogice sau IO-Link – componentele perfect coordonate oferă soluții simple Plug & Play pentru orice semnal. Dispozitivele parametrizate în prealabil, precum hub-uri, convertoare și lumini permit o tranziție simplă la instalațiile IO-Link. Funcționează imediat – fără niciun fel de parametrizare.

Module master IO-Link

Murrelektronik și-a extins portofoliul de produse IO-Link cu modulele fieldbus IP67 „MVK Pro” și „IMPACT67 Pro”. Inovațiile complete au opt porturi master multifuncționale, iar datorită conectorilor M12 codificați L pot produce, de asemenea, curenți tari. Pe lângă PROFINET, ETHERNET/IP și ETHERCAT, acestea suportă și protocoale IIoT, cum ar fi OPC UA, JSON REST API și MQTT. Așadar, datele privind parametrii, procesele și diagnozele pot fi folosite independent de protocolul fieldbus utilizat. Ele fac posibilă diagnoza on-board, care economisește mult timp, iar grație unei carcase solide IP67 pot fi montate în imediata apropiere a senzorilor/actuatoarelor.

Accesorii practice

În jurul acestor module master, huburile, convertoarele și echipamentele IO-Link asigură conectarea inteligentă și descentralizată a unității de comandă la nivelul senzorilor/actuatoarelor. Murrelektronik oferă huburi și convertoare ca variante Plug & Play, parametrizate în prealabil, pentru punerea rapidă în funcțiune sau ca variante multifuncționale, cu un interval extins de parametri, pentru utilizare flexibilă. Convertoarele analogice IO-Link transformă orice semnal analogic convențional (curent, tensiune, rezistență și temperatură) în IO-Link. 

O interfață integrată IO-Link conferă avantaje suplimentare, fiindcă permite comunicarea completă și transparentă, precum și configurarea de la distanță și monitorizarea, dar și transferul alimentării cu energie electrică de la panoul de comandă pe teren. Chiar și întrerupătoarele pentru rețeaua de alimentare Emparro67 Hibrid, prevăzute pentru utilizarea în zona IP67, pot fi controlate prin IO-Link

Mai mult decât atât, se potrivesc accesorii suplimentare, precum switch-uri Fast-Ethernet și Gigabit-Ethernet, lămpi de semnalizare cu interfețe IO-Link și butoane M12 sau adaptoare. Sistemul IO-Link de la Murrelektronik își demonstrează pe deplin toate avantajele în calitate de soluție multifuncțională de instalare pentru automatizare.