Schaeffler România este parte a Grupului Schaeffler, furnizor integrat de componente pentru automobile, industrie și lider pe plan mondial în acest domeniu. Întreprinderea este caracterizată prin înalta calitate a produselor sale, tehnologia remarcabilă și forța inovatoare deosebită. Cu o gamă variată de componente de precizie ridicată și sisteme pentru motor, transmisie și șasiu, precum și cu soluții pentru lagăre de rostogolire și de alunecare pentru o multitudine de aplicații industriale, Grupul Schaeffler își aduce o contribuție decisivă la „Mobilitatea pentru mâine“. 

Schaeffler România este una dintre locațiile de producție de top ale Grupului Schaeffler. Compania produce la Brașov, componente pentru industria auto și rulmenți grei pentru aplicații industriale. În decursul a aproape 15 ani, fabrica din România a reușit să se poziționeze ca furnizor de top pentru domeniul industrial și automotive.

În fabrica de la Braşov, activitatea este derulată în două mari sectoare: automotive în proporție de 25%, unde se realizează componente esențiale pentru motor, pentru nume mari ale industriei de autovehicule. Tot aici, sectorul industrial este prezent în proporție de 75%, în acest sector producându-se rulmenți de diverse tipuri (conici, cilindrici,  oscilanți și liniari) pentru aplicații din industria grea, industria eoliană, sisteme de acționare și vehicule pe șine sau industria medicală. La nivel de Grup, locația din România deține statutul de top-expert în domeniul producției de rulmenți de mari dimensiuni. Iar un exemplu în acest sens este cel mai greu rulment produs, de 10,5 tone, care a fost utilizat în cadrul unei instalații de forare a tunelelor unor stații de metrou din China. Pentru a rămâne în zona recordurilor, menționăm că locația din România se mândrește cu una dintre cele mai performante forje din Europa, cu o capacitate de forjare a inelelor cu diametrul de până la 4 m.

Investiția susținută în dezvoltarea competențelor și cunoștințelor, prioritatea acordată calității și  disponibilitatea de a răspunde provocărilor, a pus compania pe harta furnizorului de top din zona Auto și Industrie. Reputația companiei este confirmată și de recunoașterile și distincțiile acordate pentru furnizori din partea Volvo, BMW, Audi, Siemens, GM, care atestă performanțele remarcabile, calitatea înaltă a produselor și service-ul excepțional oferit de companie. 

Orientare către viitor

Schaeffler România este una dintre cele mai mari și solide companii din zonă, echipa este bine pregătită și a conștientizat momentele sale de maturitate, transformându-le în oportunități de dezvoltare. Astfel, compania a investit major în domeniul C&D. În acest sens anul 2012 marchează inaugurarea unuia dintre cele mai moderne Centre de Inginerie la Brașov. Acest lucru a însemnat un pas important în strategia de dezvoltare a companiei, prin valoare adăugată proceselor de producție.  Și, nu în ultimul rând, a însemnat consolidarea poziției de ”shared service R&D” la nivel mondial în cadrul Grupului Schaeffler, dar și pentru alți clienți externi. Centrul de ingineri își desfășoară activitatea în prezent cu peste 200 de ingineri și are competențe în domenii precum: Proiectare Produs, Calcul Tehnic, Analize Tehnice, Metode CAD, Programare Software CAE, proiectare și dezvoltare de concepte noi. Menținând viziunea de a fi lideri în tehnologie, Schaeffler România a marcat, în octombrie 2018, trecerea la următorul nivel: prin ceremonia de așezare a pietrei de temelie a noului Centru de Testare, în portofoliul de activități de R&D din Schaeffler România se adaugă o nouă activitate importantă în procesul de validare produs, crescând astfel considerabil maturitatea în cadrul proceselor de dezvoltare produs.

Pe lângă dezvoltarea la cel mai înalt nivel, compania investește resurse pentru a-i susține și pe cei aflați la început de drum, construind un portofoliu impresionant de programe educaționale destinate elevilor, studenților și absolvenților. În mediul preuniversitar se regăsește cea mai impresionantă investiție în educație făcută de companie: prima școală profesională în sistem dual din România. Schaeffler a inițiat și dezvoltat, alături de alte firme din zonă și cu susținerea autorităților, Școala Profesională Germană Kronstadt, care oferă elevilor posibilitatea de a se forma profesional. Tinerii învață în condițiile cele mai moderne și performante, meserii tehnice căutate pe piața muncii, fiind calificați astfel după absolvire pentru o viață profesională la companii cu cele mai moderne tehnologii.

Transformarea – cuvântul cheie al pieței automotive în 2019

Schaeffler este un jucător prezent și atent pe piață. Astfel, pentru compania din Brașov, cuvântul cheie pentru a descrie stadiul în care se află piața de automotive în 2019 este „transformare”. Transformare, pentru că viteza de evoluție a lucrurilor a devenit din ce în ce mai mare, iar presiunea de dezvoltare pe măsură. În contextul transformărilor din piața automotive, au impact asupra activității noastre și intrarea in vigoare a normelor legislative, care privesc nivelurile de poluare ale motoarelor cu ardere internă, impuse de UE – NOx și CO2, care au un rol deosebit în deschidere spre noi soluții și tehnologii.

Tendințele si provocările lui 2019 la nivel de Grup

Cu privire la tendințele lui 2019, tendința de dinamism a pieței de automotive, dar și a celei industriale, mai precis viteza crescută de a aduce pe piață produse inovatoare într-un timp cât mai scurt, stabilește și provocările la nivel de producție. În acest context, trendurile globale sunt cele care ghidează acest proces. Grupul Schaeffler detaliază în strategia sa trendurile care modelează activitatea și dezvoltarea companiei, precum electrificarea, globalizarea, urbanizarea și reducerea poluării.

Luând în considerare viteza cu care piața se schimbă, este extrem de dificil de a face prognoze, în special în automotive, un mediu de afaceri care se arată extrem de solicitant. CEO Schaeffler, Klaus Rosenfeld a declarat în cadrul conferinței anuale de presă: ,,Ne așteptăm ca economia globală să încetinească în continuare. Prognoza prudentă a Grupului Schaeffler reflectă aceste evaluări. Cu toate acestea, suntem încrezători că vom continua să creștem profitabil. Strategia noastră este cea corectă. Noi continuăm în mod constant transformarea.”

Recorduri Schaeffler România în 2019

Mediul de afaceri tot mai solicitant este însoțit și de provocări deosebite, la care cei pregătiți și dornici sunt pregătiți să răspundă. Astfel, în acest an, Schaeffler România și-a putut demonstra capacitățile tehnice și de producție prin realizarea a 2 produse deosebite, marcând un record pentru Grupul Schaeffler și un record pentru locație:

Cea mai mare articulație de rotire din Grupul Schaeffler produsă la Brașov

Unul dintre cei mai spectaculoși rulmenți produși de Schaeffler România, a fost realizat în prima parte a acestui an, în segmentul responsabil de doborârea tuturor recordurilor când vine vorba de dimensiuni mari din cadrul fabricii din Brașov. Vorbim de cea mai mare articulație sferică de rulment produsă în Grupul Schaeffler, care are 1.9 m diametru exterior, înălțimea de 0.6 m și cântărește aproape 4.700 kg. Procesul de producție a durat mai bine de două luni, cu multiple provocări tehnice depășite de cele două echipe implicate. Articulația de rotire a fost livrată clientului din Olanda și va fi folosită într-o aplicație maritimă de mari dimensiuni.

Cel mai mare rulment produs în fabrica din România, cu un diametru de 4 m

Același segment responsabil de producerea rulmenților de mari dimensiuni din Schaeffler Români a reușit să stabilească un nou record prin producția unui rulment cu diametrul de 4.000 mm și 3.099 kg. Noul record al fabricii de la Brașov, a însemnat o provocare a echipei din toate punctele de vedere. Începând cu găsirea unui furnizor de materie primă, datorită dimensiunii inelelor necesare, fiind cu aproape 1.000 mm mai mare, față de tot ceea ce s-a mai făcut în trecut în acest sector. Produsul a fost integrat într-un utilaj special, cu ajutorul căruia se exploatează minele de cărbune din Insulele Filipine. Rulmentul Schaeffler are rolul de rotire a brațului pentru dirijarea echipajului de excavare minier șenilat.

În final, prin investițiile actuale ale Grupului Schaeffler în Brașov, Schaeffler România s-a transformat, într-un  furnizor de sisteme complexe și inovative în industria globală. Potențialul inovativ al colegilor din Centrul de Inginerie și Testare din Brașov, coroborat cu experiența si performanțele angajaților din producție, fac din Schaeffler România un partener de încredere pentru toți clienții din industrie. În final acest parteneriat se oglindește în volumul tot mai mare de producție în locația din Brașov. Succesul nu este o întâmplare, este o alegere, însoțită de multă muncă.

About The Author