Relee electromagnetice si cu semiconductoare de la Relpol

Releele sunt cele mai importante componente ale majorității sistemelor de control. Acestea permit controlul funcționării unor sarcini mari (motoare, încălzitoare, pompe, lămpi) cu ajutorul unor circuite compacte, eficiente din punct de vedere energetic, bazate pe microcontrolere și alte componente digitale. Dorim să vă invităm să aruncați o privire la gama de relee Relpol. Aceasta include atât componente clasice (electromagnetice), cât și module SSR moderne.

Module SSR

Atunci când căutați relee care să se potrivească unei aplicații – fie că este vorba de o instalație la scară largă sau de un singur proiect – este întotdeauna important să țineți cont de faptul că releul este o componentă supusă la sarcini foarte mari, precum și la vârfuri bruște de tensiune și curent. Având în vedere durata de viață a întregii unități, merită să ne adresăm producătorilor care oferă soluții dovedite și fabricate la standarde înalte. Printre acești furnizori se numără firma Relpol, care s-a specializat în proiectarea și fabricarea de componente electromecanice de mai multe decenii. Acestea se remarcă nu numai prin calitate, ci și prin prețurile lor competitive.

Relee electromagnetice

Să aruncăm mai întâi o privire la gama de relee „clasice””, echipate cu contacte deplasate de un electromagnet. Diviziunea de bază a acestei game este distincția dintre articolele dedicate industriei și articolele miniaturale (care se găsesc în circuitele de control). Relpol, pe lângă releele în sine, furnizează și accesorii pentru acestea – de exemplu baze de montare pe șină DIN sau module de suprimare a supratensiunii.

Relee industriale

Selecția Relpol de relee industriale este populară în catalogul TME. Acestea sunt elemente cu configurații de contact DPDT (seria R2N), 3PDT (R3N) și 4PDT (R4N) concepute pentru a fi montate într-un suport (priză). Produsele sunt concepute pentru a controla sarcini tipice de rețea (250V AC) în intervalul 6A – 12A (curent maxim chiar 24A), precum și 24V DC în același interval de intensitate (în funcție de model). Utilizând mai multe perechi de contacte, produsele R4N pot fi folosite pentru a închide circuite de 440V AC. Componentele sunt adăpostite în corpuri semitransparente pentru o inspecție ușoară în timpul întreținerii de rutină sau al diagnosticării defecțiunilor. În plus, releele sunt echipate cu un buton de testare (pârghie în partea superioară a corpului), care permite blocarea contactelor. Sunt disponibile modele controlate de tensiuni de la 6V DC și 12V AC la 220V DC și 230V AC, ceea ce înseamnă că pot funcționa în aproape orice circuit de control tipic. Consumul de energie al bobinei este de 0,9 W sau 1,6VA.

Modelele selectate de relee sunt plasate în corpuri transparente.

Releele miniaturale de la Relpol sunt componente fabricate pentru aplicații tipice în controale, aparate de uz casnic, automatizări industriale și arhitecturale (iluminat, uși automate, interfoane). În comparație cu multe mărci populare, acestea se remarcă prin prețul și calitatea lor competitive. Ca și în cazul ofertei pentru industrie, în această categorie a catalogului clienții vor găsi, de asemenea, componente într-o gamă largă de parametri și funcționalități. Releele au contacte în configurații DPDT, SPDT și DPST, SPST în varianta normal deschisă. Tensiunile nominale ale bobinelor variază de la 3V la 110V pentru curent continuu și de la 12V la 230V pentru curent alternativ, acoperind caracteristicile aproape oricărui proiect standard. Cele mai multe modele sunt clasificate IP67, adică sunt complet protejate împotriva prafului și a pătrunderii apei (și a altor lichide necorozive). Curentul maxim de contact ajunge la inclusiv 24A, iar capacitatea lor de încărcare 16A la 250V AC și 24V DC. De asemenea, componentele sunt adaptate pentru a funcționa la temperaturi de la -40°C la 85°C.

Relee de interfață

Releul de interfață este un dispozitiv modular format din patru componente. Cel de bază este un releu electromagnetic (de exemplu, seria RM84, care este inclusă în gama descrisă în paragraful de mai sus). Cea de-a doua componentă este un corp adecvat pentru montarea pe șină DIN (35 mm), cu un soclu pentru amplasarea releului (standard GZP80). Acesta are borne cu șurub conectate la firele sale. O pârghie este atașată la corp pentru a strânge releul (și pentru a accelera înlocuirea acestuia). Mai jos este prezentat modulul de semnalizare/protecție la supratensiune. 

Releul miniatural este presat în priză cu ajutorul unei pârghii.

Releul de interfață permite încorporarea ușoară în circuitele de rețea a releelor electromagnetice standard. Aceasta este o funcționalitate de dorit în multe tipuri de instalații – în special în aplicațiile din domeniul controlului direct și al automatizării (care includ sistemele de alarmă). O caracteristică importantă a modulelor este compatibilitatea lor cu accesorii precum conectorii cu pieptene.

Accesorii

Accesoriile pentru relee Relpol din catalogul TME sunt în principal componente care cuprind relee de interfață – leviere și baze de montare pe șină DIN (cu terminale pentru a găzdui relee miniaturale). De asemenea, în această categorie sunt incluse și buclele de relee pentru montare pe PCB (THT). Circuitele realizate cu ajutorul acestora pot fi ușor de reparat prin schimbarea rapidă a elementului de comutare.

Module SSR

Modulele SSR sunt, cu alte cuvinte, relee în stare solidă. SSR vine din engleză, Solid State Relay. La relee de acest tip, componentele electromecanice au fost înlocuite cu componente semiconductoare de mare putere, rezultând: timp de răspuns rapid, funcționare silențioasă și performanțe electrice excelente.

Baza modulului este realizată din metal care ajută la disiparea căldurii.

Modulele SSR de la Relpol sunt împărțite în monofazate și trifazate. Primele pot funcționa cu curenți de la 10A la 80A. Acestea sunt disponibile în variantele cu comutare fără întârziere și cu secvență zero (ceea ce se traduce prin emisii de zgomot mai mici și o durată de viață mai lungă a sarcinilor inductive). Tensiunea minimă de comutare pentru aceste module este de 24 V (și poate ajunge până la 660 V AC). Tensiunea de control, în funcție de model, poate proveni de la o sursă DC sau AC. Pentru curent continuu, sunt acceptate valori de la 4V, ceea ce corespunde parametrilor multor drivere bazate pe microcontrolere (dintre care o mare parte funcționează la 5V). Modelele capabile de curent alternativ sunt alimentate după aplicarea unui curent alternativ de la 90V la 280V. Releele din seria RSR72 sunt încapsulate cu radiatoare, care servesc la disiparea căldurii și la îmbunătățirea caracteristicilor termice ale componentelor (funcționare la temperaturi de -30…80°C).

Relee trifazate cu semiconductoare

Releele SSR trifazate permit manipularea unor sarcini mari (până la 660V AC și 80A) – motoare, cuptoare și alte componente industriale. La fel ca și elementele monofazate, acestea pot fi controlate de tensiuni cuprinse între 4V și 32V DC și între 90V și 280V AC. Circuitul de control este izolat optic. Corpul modulului se închide în dimensiunea 78x105x38mm. În acest grup de produse sunt disponibile și relee cu cuplaj zero. Produsele au un indicator luminos de declanșare cu LED. 

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.