REDUNDANȚA CONTROLERULUI TWINCAT: REDUNDANȚA CONTROLERULUI CU COMPONENTE HARDWARE STANDARD

Soluția bazată pe software protejează timpul de funcționare a instalației prin funcționarea redundantă a sistemului de control.

Disponibilitatea instalațiilor joacă un rol crucial, în special în industria de procesare, astfel încât este vitală integrarea redundanței în proiectele de tehnologie de automatizare. Acesta este motivul pentru care Beckhoff și-a mărit gama extinsă de soluții pentru a include și o soluție software pentru funcționarea redundantă a controlului: TwinCAT Controller Redundancy. 

În timp ce doar designul robust al PC-urilor industriale ale companiei asigură deja un nivel ridicat de disponibilitate, Beckhoff își extinde acum portofoliul de produse pentru a bifa încă o casetă cu componenta TwinCAT Controller Redundancy (TF1100). Această soluție bazată în întregime pe software permite ca două PC-uri industriale standard care rulează același program PLC să funcționeze ca și controlere redundante în doar câțiva pași simpli. 

O conexiune de rețea suplimentară, de înaltă performanță, între cele două controlere, asigură sincronizarea necesară. În acest caz se utilizează Ethernet standard, astfel încât nu sunt necesare componente hardware dedicate. Cu un efort minim, se asigură astfel că numai unul dintre cele două PC-uri industriale adresează componentele fieldbus la un moment dat și că programele de control sunt executate simultan pe ambele calculatoare. Această sincronizare este condiția prealabilă de bază pentru a schimba sistemul primar PC industrial principal în caz de defecțiune fără a pierde nicio informație.

Alte metode de redundanță 

Pe lângă redundanța controlerului, software-ul EtherCAT Redundancy (TF6220), bine stabilit, protejează împotriva defecțiunilor cauzate de conexiunile defectuoase ale cablurilor. Modulele I/O sunt conectate prin două cabluri separate, care ar trebui să fie așezate în mod ideal în locații diferite. În timp ce EtherCAT Redundancy se referă la comunicarea de la controler la fieldbus, protocolul TwinCAT Parallel Redundancy Protocol (PRP, TF6230) oferă acum, de asemenea, redundanță a cablurilor pentru comunicarea Ethernet în conformitate cu IEC 62439-3 către sisteme de nivel superior, cum ar fi MES sau sisteme HMI decuplate. Protocolul definește o conexiune de rețea redundantă și transparentă, care poate fi monitorizată și diagnosticată în TwinCAT.

TwinCAT 3 Redundancy oferă posibilitatea de a crește disponibilitatea cu trei produse diferite pentru o gamă largă de sarcini diferite. (imagine schema)

TwinCAT 3 EtherCAT Redundancy oferă o conexiune redundantă la nivel de fieldbus pentru a facilita comunicarea cu nivelul I/O. Protocolul TwinCAT 3 Parallel Redundancy Protocol (PRP) poate fi utilizat la nivelul MES (Manufacturing Execution System), precum și pentru comunicarea orizontală între diferite sisteme. TwinCAT 3 Controller Redundancy (Redundanță controler) este o nouă caracteristică care crește disponibilitatea PLC-ului în sine.

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro