Vehicule conectate mai sigure, mai convenabile, mai ecologice, care pot comunica cu infrastructura rutieră în timp real și reduc emisiile și riscul de accidente. Această comunicare necesită o legătură de date stabilă și fiabilă, furnizată de standardul 5G de înaltă performanță, noua tehnologie wireless de-a cincea generație pentru rețelele mobile sau o legătură asigurată de alternativele Wi-Fi (ITS-G5).

Șaisprezece instituții de cercetare, întreprinderi mijlocii și jucători importanți au lucrat în ultimii trei ani în cadrul proiectului de cercetare 5G NetMobil. Acum își prezintă rezultatele care vor permite pași majori pentru o nouă eră a mobilității. „Cu proiectul 5G NetMobil, am atins obiective esențiale pe drumul către o conducere complet conectată și demonstrează modul în care tehnologiile moderne de comunicare pot face ca traficul nostru rutier să fie mai sigur, mai eficient și mai economic, totul în același timp”, spune Thomas Rachel MdB, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării din Germania. Ministerul său a finanțat acest proiect de cercetare cu 9,5 milioane de euro. Lucrările de bază realizate pentru acest proiect în domeniile rețelelor, securității și protocoalelor de comunicare susțin acum eforturile de standardizare a specificațiilor, de dezvoltare de noi modele de afaceri și de impulsionare a primelor etape de producție ale partenerilor.

O rampă de lansare pentru ingineria inovatoare în materie de trafic

În multe situații de trafic este practic imposibil ca șoferii să vadă tot ceea ce au nevoie, cum ar fi pietonii care traversează intersecții complicate sau vehicule care ies brusc de pe alei fără vizibilitate. Senzorii radar cu ultrasunete și video sunt ochii vehiculelor moderne. Aceștia monitorizează situația traficului din jurul vehiculului, dar nu pot vedea după colțuri sau în spatele obstacolelor. Comunicarea directă vehicul-vehicul (V2V), vehicul-infrastructură (V2I) și vehicul–rețea (V2N) permit vehiculelor să partajeze date în timp real cu alte vehicule, dar și cu împrejurimile lor – chiar și date despre lucruri care nu pot fi vizibile. Partenerii din cadrul proiectului 5G NetMobil utilizează această capacitate de comunicare pentru a dezvolta instrumente precum un sistem de asistență la traversarea străzii, pentru a proteja pietonii și bicicliștii în intersecțiile fără vizibilitate. O cameră instalată în infrastructura rutieră detectează pietonii și avertizează vehiculele în doar câteva milisecunde, pentru a preveni situațiile critice. De exemplu, atunci când un vehicul virează pentru a pătrunde pe o stradă laterală.

Un alt punct de pe agenda de cercetare este plutonarea. În viitor, vehiculele comerciale vor putea forma coloane asemănătoare unui convoi, în care sunt sincronizate accelerarea, frânarea și direcția, permițând camioanelor să funcționeze la distanțe foarte mici între ele, datorită comunicării V2V. Această rulare automatizată reduce consumul de combustibil și sporește siguranța pe autostrăzi. Experți ai companiilor și universităților participante au pus bazele pentru deplasarea în sistem de plutonare a vehiculelor la mai puțin de zece metri distanță și pentru deplasarea în paralel în agricultură. „Lucrările proiectului de cercetare sunt relevante pentru o gamă largă de aplicații. Acest lucru nu numai că reprezintă un beneficiu pentru partenerii de proiect din industrie și cercetare, ci mai ales pentru utilizatorii infrastructurii rutiere”, spune dr. Frank Hofmann de la Robert Bosch GmbH, coordonator al proiectului de cercetare în domeniul producției.