Mult timp, releele programabile nu au fost luate în calcul pentru a fi utilizate în proiectele de automatizare, opțiunile fiind prea limitate. Totuși, noile relee inteligente oferă posibilitatea utilizării diverselor limbaje de programare, conceptelor software modulare și hardware-ului puternic. În numeroase cazuri, aceste aspecte fac din ele o alternativă la PLC-ul clasic.
În trecut, aceste dispozitive erau adecvate doar pentru sarcini de control simple. Pe de o parte, acest lucru se datora capacității limitate de calcul; pe de alta, opțiunilor de programare inflexibile. Numărul mic de intrări și ieșiri era, de asemenea, un element limitat.
Totuși, vremurile s-au schimbat și noile relee programabile și-au găsit un loc permanent în numeroase domenii ale automatizării. Datorită hardware-urilor semnificativ mai puternice, precum și utilizării facile, a posibilităților diverse de programare și a familiarizării rapide cu tehnologia, acestea au contribuit printre altele și la reducerea costurilor. În plus, profită de inovații în tehnologia de rețea, în vizualizare și de capacitatea de a extinde nivelurile fizice de intrări și ieșiri. Pentru aceasta sunt disponibile module tehnologice suplimentare pentru a susține metode de măsurare, comenzi și sisteme de acționare speciale.
Însă aceste module nu pot acoperi toate cerințele. Utilizatorii au nevoie de opțiuni flexibile pentru programare individuală de nivel înalt, cum ar fi „text structurat” (ST). Deoarece dezvoltarea și întreținerea software-ului de către specialiștii de sistem reprezintă un factor de cost semnificativ în proiectele de automatizare, posibilitatea programării în funcție de utilizator prezintă un mare potențial de economii.
Metode de programare ale releului inteligent.
Pe lângă textul structurat, menționat mai sus, există și variantele de programare clasice pentru releu, „Ladder” (LD) și „Function Block Diagram” (FBD). Diagrama în scară (LD) reprezintă un limbaj de programare standardizat pentru PLC-uri, care se bazează pe diagrame de circuit din ingineria electrică. Diagrama cu blocuri funcționale (FBD) utilizează simboluri din algebra booleană și afișează funcțiile de sistem corespunzătoare în diagrame de blocuri. Ambele diagrame sunt ușor de învățat, dar au anumite limitări, în comparație cu limbajul de nivel înalt. Totuși, alegerea metodei de programare utilizate depinde nu doar de preferințe personale, ci și de sarcina în cauză, iar metodele pot fi chiar combinate.
Modularitate și blocuri funcționale definite de utilizator
Textul structurat (ST) este adecvat, în special, pentru programarea aplicațiilor solicitante, deoarece permite combinarea performanțelor ridicate cu metode de programare complexe. În mod ideal, ar trebui să existe opțiunea de accesare a funcțiilor indispensabile pentru limbajele de nivel înalt moderne, pentru un cod eficient, precum „if … then” și „case … of” și bucle precum „while”, „for-next” sau „repeat”.
Flexibilitatea și adaptabilitatea la noi circumstanțe joacă, de asemenea, un rol decisiv în eficiența și profitabilitatea automatizării. Pentru a face față schimbărilor din mediul utilajelor și cel de producție fără a fi necesară înlocuirea hardware-ului de control, capacitatea de a crea blocuri funcționale definite de utilizator este vitală. Acestea trebuie gestionate într-o bibliotecă și integrate flexibil. Importul și exportul de blocuri funcționale definite de utilizator dovedite scurtează timpul de implementare și reduce costurile, deoarece blocurile care au fost create pot fi reutilizate în alte proiecte sau în proiecte modificate.
Așadar, modularizarea software-ului în inginerie și în tehnologia sistemelor contribuie semnificativ la reducerea costurilor și scurtarea timpului de dezvoltare cât și cel de dare în exploatare. Unitățile de utilaje standard și altele asemănătoare pot fi utilizate pentru a fabrica produse în cantități mai mari, simplifică planificarea și, de asemenea, reduc efortul de fabricare. În același timp, există un nivel înalt de flexibilitate în unitatea de producție pentru extinderi și modificări. Modularizarea hardware-ului și software-ului contribuie, în general, la siguranța investițiilor.
Simulare pentru o punere în funcțiune simplă
Pentru a asigura un proces fără erori la darea în exploatare inițială, simularea este prezentată ca o bază foarte utilă și din ce în ce mai utilizată pentru eliminarea erorilor înaintea dării în exploatare efective.
Toate caracteristicile descrise, inclusiv utilizarea ST și extinderea modulară, oferă releelor inteligente moderne precum easyE4, de la Eaton, performanțele și flexibilitatea care le fac o alternativă economică și ușor de utilizat la PLC-ul clasic, chiar și pentru aplicații de complexitate medie. Timpul de pornire relativ scurt reprezintă un alt avantaj, precum și numeroasele alte funcții precum întrerupere și sincronizare temporală cu precizie înaltă. Posibila utilizare a unor limbaje de programare diferite într-un sistem și vizualizarea integrată predestinează releele programabile utilizării în producția digitală din ziua de astăzi.
Autor: Gabriel Tache, Director de vânzări la Eaton Electric SRL România.
Pentru informații suplimentare, accesați pagina produsului.