POSIBILITĂȚI DE CREARE A PRODUSELOR CONFIGURABILE UTILIZÂND CREO PARAMETRIC

Un produs configurabil (variabil) este compus din mai multe produse simple, și cel puțin un atribut definit cu rolul de a diferenția produsele simple din care este compus. 

În Creo Parametric, produsele configurabile sunt caracterizate de o serie de opțiuni care urmează a fi selectate și activate/dezactivate din designul inițial. Aceste opțiuni afectează după caz: consistența produsului, mărimea, relaționarea cu alte componente, BOM, costurile, etc., păstrând însă rolul funcțional al produsului.

Configurarea la comandă

Pe piața competitivă de astăzi, consumatorii solicită produse adaptate în funcție de propriile cerințe unice. Pentru aceasta, componentele unui astfel de produs trebuie să existe în stoc, urmând a fi asamblate preferențial.

Acest tip de asamblare la comandă necesită definirea unui sistem de documentare 2D/3D corespunzător fiecărei variante de produs, inclusiv: componența produsului, cantitățile și materialele utilizate, costurile de fabricație, ordinea de asamblare și metodele de verificare și certificare a calității asamblării. 

Proiectarea unui produs poate fi un proces laborios fără instrumente adecvate

Astfel, configurarea la comandă trebuie să fie un proces bine conceput, bine structurat și bine organizat, bazat pe producție, stocuri și inventar, cu un timp redus de reacție la cerințele clientului, și să ofere opțiuni care să ajute clientul în obținerea celei mai bune configurări. 

Pentru toate acestea, Creo Parametric vă oferă o varietate atractivă de posibilități de lucru, menite să vă ofere un sprijin important în generarea ansamblurilor configurabile.

Design de produs controlat prin parametri si relații

Creo Parametric este un sistem CAD care respectă regulile de design parametric. Trăsăturile modelului proiectat în Creo Parametric sunt interdependente și strict relaționate, astfel că orice modificare asupra atributelor de formă sau dimensionale ale unei entități geometrice se vor propaga automat pe tot modelul.

Relațiile utilizate sunt expresii matematice sau ecuații care controleaza anumite dimensiuni și parametri în funcție de alte dimensiuni sau alți parametri. Orice produs proiectat în Creo Parametric poate fi generat, controlat și modificat prin intermediul parametrilor atribuiți și al relațiilor impuse de către designer.

Family Table

Produsele similare, care diferă doar puțin unele de altele, pot fi create sub forma unor innstanțe ale unui model generic, în baza unui tabel care include modelul generic si modul de variație de la o instanță la alta.

Familie de produse similare, generate prin metoda Family Table

Design Exploration Extension (DEX)

Cu ajutorul acestei extensii, inginerii au posibilitatea de a explora și evalua noi idei și alternative de design, păstrând în același timp designul existent în starea deja proiectată.

Prin diferite variații parametrice, relații și valori logice, DEX oferă utilizatorului posibilități de evaluare comparativă a ansamblului proiectat. 

Extensia PTC Creo Design Exploration (DEX)

Creo Advanced Assembly Extension (AAX)

AAX oferă inginerilor și proiectanților o serie de instrumente utile pentru accelerarea procesului de proiectare al produselor configurabile:

  • Tehnica de proiectare Top-Down Design (TDD), începând cu nivelul superior al ansamblului, și care se bazează pe succesiunea de parametri și informații geometrice incluse în skeleton, urmând a fi partajate cu geometriile din viitorul ansamblu.
  • Diferite tehnici de partajare: Layout, Skeleton, Data Sharing Features, External Reference – cu roluri și funcționalități diferite în transferul de caracteristici de curbe și suprafețe geometrice sau de referință, parametri, dimensiuni, relații, schițe, tabele, note, BOM. 
  • Interchange Assemblies – sub-ansambluri sau componente interconectate în relații clasice de asamblare, și care pot fi înlocuite cu ușurință de alte ansambluri similare.
  • Inheritance Features – tehnică de captare a caracteristicilor geometrice de la un model existent, cu posibilități de modificare a acestora. 
  • Assembly User Defined Features (UDF’s) – componente independente, care nu coexistă sub forma unui ansamblu, dar care urmează a fi amplasate toate odată într-un ansamblu, fără ca acestea să coexiste ulterior sub forma unui subansamblu în BOM. 
  • Pro/PROGRAM – succesiune de secvențe în care se pot specifica anumite serii de valori pentru diferite dimensiuni și parametri, generând variații personalizate ale ansamblului. Rezultatele obținute pot fi instanțiate în modele noi.
  • Process Planning – crează planuri de proces, pentru documentarea fiecărei etape de asamblare: reprezentări 2D pentru fiecare etapă, vederi explodate, lista de componente și materiale utilizate la fiecare pas intermediar.

AAX oferă de asemenea funcționalități de design CAD dedicate direct realizării de ansambluri configurabile:

  • Configurable Modules – mod de lucru bazat pe componente și/sau ansambluri interschimbabile, și care au în comun o serie de identificatori de referință care definesc relația de asamblare.
  • Configurable Products – un ansamblu supra-încărcat cu toate variantele posibile de design care pot fi selectate la definirea unei variante de produs. 

Managmentul produselor configurabile

Gestionarea produselor configurabile, personalizabile, trebuie să fie eficientă, ceea ce va oferi companiilor producătoare un avantaj competitiv semnificativ. 

Produsele configurabile includ componente sau subansambluri proiectate în diferite sisteme CAD: Creo Parametric, NX, Catia, SolidWorks, Inventor, ș.a. Acestea sunt preluate de Creo Parametric în format nativ sau universal, și asamblate în mod structurat și organizat, în produse și familii de produse.

Gestionarea produselor configurabile

Windchill – sistemul de management al produselor realizate în Creo Parametric – gestionează și afișează în mod dinamic structura produsului configurabil. Structura este extensibilă, pe măsură ce se completează lista de materiale și componente (BOM). Conținutul structurii este afișat în mod ierarhic, afișând geometriile incluse și atributele acestora, împreună cu documentația asociată.

În Windchill, modelele 3D sunt disponibile pentru toate departamentele organizației, indiferent de status-ul acestora: în lucru, în revizuire, aprobare, respectiv, retras și arhivat. Ceea ce facilitează și avantajează munca în echipă, între departamente. 

În concluzie

Dacă utilizați PTC Creo Parametric, înseamnă că vă bucurați deja de avantajele proiectării parametrice. Dar ar trebui să știți și că multe companii nu se opresc aici. Aceștia adaugă la Creo Parametric diferite alte instrumente care se potrivesc nevoilor specifice ale companiei, rafinând și optimizând mediul software, astfel încât să poată dezvolta produse care sunt inovatoare și mai eficiente.

Implementând în strategiile proprii și alte aplicații moderne, ca de exemplu Thingworx și Augmented Reality, vă veți dezvolta procesele și produsele proprii în mediul digital, promovându-vă astfel afacerea în internetul industrial al obiectelor (IIoT).

Puteți solicita o ofertă de preț la adresa: https://www.inas.ro/ro/servicii/cerere-de-oferta

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM/IoT/AR și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigente cerințe ale utilizatorilor săi.

Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.