PIATA CENTRELOR DE DATE DE LA MICRO, LA MACRO, IN TIMP RECORD

Micro centrele de date cu un singur dulap fac parte dintr-o piață nouă, dar în continuă dezvoltare. Motivul? Sunt rapide, flexibile și ideale pentru tehnologiile de calcul Edge. Dacă ar fi să găsim un termen de comparație, putem spune că alegerea centrului de date potrivit pentru compania ta se aseamănă destul de mult cu efortul de a găsi locuința ideală.

În primul rând, trebuie să ai în vedere locația. Se află clădirea respectivă într-o zonă sigură și bine conectată? Sau, revenind la IT, vrei ca centrul de date să fie în Cloud, la sediul firmei sau e de preferat o variantă hibrid între cele două? Apoi, suprafața. Câte dormitoare și câte băi? Apartamentul poate fi mansardat? E spațiu suficient pentru a monta un jacuzzi în curtea din spate? Ori, întorcându-ne la specificul nostru: care este capacitatea de calcul de care ai nevoie? Se poate extinde această capacitate odată cu dezvoltarea companiei?

De mai bine de 10 ani, centrele de date continuă să capete dimensiuni tot mai mari. Spre exemplu, acum 5 ani, companiile activau 10 sau 20 de megawați în cadrul unui centru de date. Acum, operatorii aduc în discuție campusuri cu 100 sau chiar 200 de megawați.

Co-locația și numărul mare de centre de date de tip hyperscale (operate, cel mai adesea, de furnizori de cloud computing precum Google, Amazon și Microsoft) contribuie la satisfacerea cererii tot mai mari – din partea consumatorilor și a companiilor – lucru ușor de observat mai ales anul trecut, când ne-am confruntat cu un vârf în privința numărului de apeluri video, de soft-uri pentru școala online sau de seriale difuzate în sistem streaming, în contextul pandemiei.

Cu toate acestea, “big data” nu este neapărat soluția potrivită pentru toate companiile, iar acesta este unul dintre motivele pentru care cererea de centre de date de mici dimensiuni sau modulare prefabricate – adesea sub forma unor containere de transport sau în module special construite – este în creștere. Centrele de date prefabricate – inclusiv sistemele de răcire la nivel de rack ori cabinetele sau rack-urile pentru server climatizate pe care ne-am aștepta să le vedem în centrele de date de dimensiuni mari – pot fi construite și puse în funcțiune mult mai rapid față de centrele de date tradiționale. Astfel, sunt necesare doar câteva luni, față de un an, sau chiar mai mult, așa cum se întâmpla în cazul celor clasice.

Infrastructura pentru centrele de date modulare

Până în 2022, piața globală a centrelor de date modulare prefabricate va atinge pragul de 4,2 miliarde de dolari, în creștere față de 2,6 miliarde de dolari în 2017, potrivit 451 Research, o companie de cercetare tehnologică.

La rândul său, piața va continua să crească, în contextul unei expansiuni a segmentului “Edge” computing, însemnând că datele sunt procesate mai aproape de utilizatorul final sau de dispozitiv, la marginea rețelei, în locații precum turnurile celulare 5G și centrele de date prefabricate de dimensiuni mici, ori chiar cu ajutorul hardware-ului (așa cum sunt nodurile de tip gateway) sau tot mai prezentele dispozitive conectate la internet (IoT).

Similar, tot până în 2022, peste 50% din datele generate de către companii vor fi create și procesate în afara centrului de date sau cloud, în creștere față de procentul de sub 10% înregistrat în 2019, potrivit companiei de cercetare Gartner.

Așadar, mai multă putere de calcul va ajunge mai aproape de oamenii care o folosesc, la marginea rețelei. Dacă Edge se va ține de cuvânt în privința beneficiilor promise, în special legate de o latență mai scăzută la nivel de rețea, am putea vedea o schimbare majoră în modul în care companiile își cheltuiesc bugetele IT. Forrester, o altă companie de cercetare, afirmă că dezvoltarea Edge computing ar putea redirecționa o parte a bugetelor, în detrimentul cloud-ului, ceea ce ar însemna o reducere cu 5% a creșterii publice pentru acest tip de serviciu.

Piața micro centrelor de date

Între centre de date hyperscale / co-locație și centre de date prefabricate, apare un nou tip de centru de date: „micro”. Definițiile variază, dar un centru de date „micro” este, de obicei, un dulap pre-fabricat cu aer condiționat, ce dispune de o carcasă de protecție, un rack de server unic sau dublu cu aer condiționat în interior, dar și de propria sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS) și unitatea de distribuție a energiei (PDU).

Piața pentru acest tip de produse se află încă la început, însă trendul ascendent există. Până în 2025, piața globală pentru “micro centre de date mobile” va ajunge la 6,5 miliarde de dolari, față de 3 miliarde de dolari în 2020, potrivit unei prognoze realizată de MarketsandMarkets.

În același timp, centrele de date se confruntă un nivel de reglementare din ce în ce mai strict în întreaga lume, fie că este vorba despre legi mai dure privind protecția datelor, cum ar fi regulamentul de protecție a datelor la nivel european (GDPR), care a intrat în vigoare în 2018, securitatea IT sau noile reguli privind dimensiunea centrelor de date, pe fondul unei penurii legate de suprafețele de teren disponibile la nivel urban pentru noi proiecte imobiliare.

Fiind mai aproape de utilizator și chiar în incinta (sau în apropierea) sediului, micro centrele de date pot ajuta organizațiile să îndeplinească mai ușor cerințele în materie de securitate IT, în special în privința informațiilor sensibile din punct de vedere comercial, pe care nu și-ar dori să le stocheze online, în cloud.

Micro centrele de date sunt, de asemenea, ideale pentru a fi utilizate în cadrul rețelelor de calcul Edge, cum ar fi magazinele cu amănuntul, transportul, asistența medicală și aplicațiile industriale ușoare. Ele pot ajuta, de asemenea, infrastructura noastră digitală să răspundă unei cereri tot mai mari de putere de calcul.

Așa cum Rahiel Nasir, analist de cercetare, specializat în servicii și infrastructură de centre de date la 451 Research, S&P Global Market Intelligence, a declarat în timpul unui recent eveniment Vertiv privind centrele de date modulare, va fi necesar un număr „masiv” de locații Edge pentru a face față cererii în continuă creștere pentru servicii de cloud computing și alte tehnologii, cum ar fi IoT.

Mai precis, până în 2025, vor fi necesare peste 100 de miliarde de dispozitive Edge, de exemplu, în senzori, camere și drone, plus peste 100 de milioane de locații „Enterprise Edge” (inclusiv în centrele de date „micro”), a adăugat el.

Evoluția pieței centrelor de date

Rețelele Edge pot fi relativ noi, dar kitul IT micro și modular există de ceva vreme. După cum notează și 451 Research, companiile de telecomunicații folosesc dulapuri stradale de zeci de ani pentru a instala echipamente de rețea de tip „ultimul kilometru” în aer liber.

Rețelele Edge ocupă un loc central pe piața centrelor de date și sunt preferate de majoritatea companiilor preferă să își amplaseze o mare parte a echipamentelor destinate centrului de date în incinta sediului.

Nu toate companiile își vor dori un centru de date modular prefabricat în afara sau în apropierea clădirii lor. Versiunile reduse ale micro centrelor de date pot fi amplasate în afara birourilor dar, în general, sunt mai potrivite pentru camerele de birouri și cabinetele IT.

Cu rack-urile lor modulare și sistemele de răcire integrate în cabinetele IT, micro centrele de date nu au nevoie de prea mult spațiu și le permit companiilor să își modernizeze infrastructura pentru a putea asimila tehnologia Edge computing.

Vertiv – furnizor de top în domeniul centrelor de date modulare – își propune să sprijine piața de profil, pentru a își atinge potențialul maxim.

În luna mai, Vertiv a lansat o versiune nouă a micro centrului de date: Vertiv™ VRC-S, un centru de date prefabricat, special conceput pentru o instalare ușoară și rapidă la marginea rețelei, dar și în spații IT de mici dimensiuni.

Vertiv™ VRC-S, disponibil acum în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), include un rack PDU, UPS, senzori de monitorizare și software, precum și cel mai nou sistem de climatizare la nivel de rack, toate într-un sistem IT all-in-one. Micro centrul de date poate fi livrat în doar câteva zile și instalat în câteva ore.

Spre deosebire de centrele de date modulare prefabricate, care sunt de obicei instalații independente de mari dimensiuni, situate în afara clădirilor principale sau în locații îndepărtate, micro centrele de date pot fi utilizate în medii diverse, inclusiv în birouri, clinici, magazine cu amănuntul sau alte spații comerciale sau industriale.

În concluzie, pe măsură ce micro centrele de date devin o obișnuință, acestea vor contribui la alimentarea următorului val de calcul de înaltă performanță, inclusiv inteligență artificială, analiză și 5G. Pentru un număr tot mai mare de companii, aceste centre de date mici, dar puternice și versatile, sunt probabil locul ideal pentru infrastructura lor de date în creștere.

Află mai multe despre portofoliul de produse Vertiv pe Vertiv.com sau la emea.ro.hello@vertiv.com pentru o ofertă personalizată.

Autor: George Topalov, Senior Sales Manager pentru Vertiv în România.