Dacă aveți un depozit frigorific, sunteți conștienți de costurile implicate, nu doar pentru construirea acestuia și al instalației frigorifice, ci și pentru menținerea la o temperatură constantă scăzută sau sub zero. Facturile de energie pentru acest tip de depozit pot fi o cheltuială majoră pentru orice companie.

Prin urmare, are sens ca afacerea dumneavoastră să aibă cel mai mic depozit frigorific posibil pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră și pentru a maximiza capacitatea de stocare din interior.

Optimizarea depozitării este esențială, în caz contrar, cheltuiți bani pentru a răci spațiul de depozitare și nu pentru a obține cea mai bună utilizare a spațiului.

Este necesară o decizie inteligentă în ceea ce privește tipul de rafturi pentru paleți în care se investește pentru a se obține cele mai bune rezultate din depozitul dumneavoastră frigorific.

Opțiunea 1 – rafturi mobile pentru paleți

Rafturile mobile pentru paleți reprezintă o opțiune excelentă pentru un depozit frigorific. Oferă o opțiune de stocare cu densitate foarte mare, deoarece reduce numărul de culoare necesare. Un sistem mobil de rafturi pentru paleți vă permite să mutați rândurile de rafturi, creând culoare exact acolo unde aveți nevoie de ele, pentru a vă oferi acces ușor la articolele stocate.

Stelajul mobil este mutat electronic sau manual, deschizând și închizând culoarele după cum este necesar, permițând accesul rapid pentru un stivuitor, care poate conduce rapid și în siguranță pentru a ridica sau depozita paleții, după cum este necesar. Aceasta este o opțiune populară și extrem de eficientă pentru depozitele frigorifice, în special atunci când trebuie depozitate și manipulate o gamă diversificată de mărfuri.

Opțiunea 2 – Sistemul cu cărucior automat pentru paleți

Sistemul cu cărucior automat pentru depozitele frigorifice este o altă opțiune frecvent utilizată și oferă o soluție perfectă, semi-automatizată. Ca și în cazul rafturilor mobile pentru paleți, raftul cu cărucior automat permite depozitarea cu densitate mare. Este potrivit pentru depozitele frigorifice care adăpostesc o gamă mai redusă de produse, dar care necesită o stocare de volum mare.

Căruciorul este folosit pentru colectarea paleților din partea de încărcare și mutarea lor în poziția destinată în cadrul sistemului de rafturi. Acest sistem poate fi accesat de la un singur  capăt (LIFO) sau de la ambele capete (FIFO) în funcție de operațiunea preferată. Manevrarea stivuitorului este redusă la minimum, ceea ce reduce timpul necesar pentru preluare și expediere, eficientizând operațiunea și scăzând riscul de deteriorare a componentelor rafturilor.

Opțiunea 3 – Rafturi Push-Back

Dacă aveți nevoie să accesați produsele din depozitul dumneavoastră frigorific cu un sistem LIFO , raftul Push-Back poate fi o foarte bună soluție.

În cadrul acestui sistem, se folosesc paturi cu role, care sunt integrate în raft. La fiecare nou palet încărcat, cele existente sunt împinse înapoi iar atunci când este îndepărtată un palet, gravitația îi permite celui din spate să se alunece înainte. Atât încărcarea, cât și descărcarea se fac din aceeași parte a blocului, ceea ce înseamnă că nu este nevoie ca un stivuitor să intre în sistem. O gamă largă de paleți pot fi utilizate la acest tip de depozitare.

Raftul PUSHBACK este ideal pentru depozitele frigorifice unde sunt transportate loturi mai mici de produse, poate acolo unde există o activitate zilnică relativ ridicată și unde stivuitoarele trebuie să aibă acces regulat.

Opțiunea 4 – rafturi de tip Drive-in / Drive-through

Rafturile pentru depozite frigorifice Drive-in și Drive-through reprezintă o abordare mai tradițională și una adoptată deseori în cazul în care stivuitoarele au nevoie de acces frecvent, oferind în același timp o soluție de depozitare cu densitate relativ înaltă.

Cu rafturile pentru paleți Drive-in, stivuitoarele sunt introduse dintr-o parte pentru a reîncărca sau pentru a scoate articole. Cu raftul pentru paleți Drive-through, stivuitoarele pot intra în sistemul de rafturi de pe ambele părți pentru a depune sau retrage paleți. Încărcarea și descărcarea se fac într-o ordine specifică și se potrivesc cel mai bine operării cu loturi de produse.

Această opțiune reprezintă un nivel mai mic de investiții pentru instalare, dar este posibil să nu îndeplinească criteriile de obținere a unui stoc optim. Dacă aveți nevoie de o rotație mare a stocului sau dacă este nevoie de acces la paleți individuali, atunci raftul Drive-in / Drive-through este posibil să nu fie cea mai bună soluție.

De asemenea, există un risc mai mare de deteriorare a componentelor rafturilor, deoarece motostivuitoarele vor intra în canalele sistemului de rafturi pentru a prelua paleții, astfel încât costurile de reparație și înlocuire ar trebui să fie luate în considerare în bugetul dumneavoastră, precum și timpul suplimentar folosit pentru manevrarea în cadrul blocului.

Este clar că există mai multe opțiuni de a alege  rafturile pentru depozitele frigorifice. Care dintre acestea este cea mai potrivită operațiunii dumneavoastră va depinde de configurarea depozitului dumneavoastră, de gama de mărfuri pe care le depozitați și în ce cantități și de cât de mare sau redus este rulajul acestora.

Dacă doriți mai multe sfaturi despre ce tip de rafturi s-ar potrivi cu activitatea dumneavoastră de depozitare în mediu frigorific, vă rugăm să luați legătura cu reprezentanții Dexion care vor fi bucuroși să vă ofere suportul lor.

www.dexion.ro