NOUA TEHNOLOGIE GPON DE LA NOKIA NETWORK

În ultima perioada rețelele WiFi® tind să acopere cât mai bine necesitățile de comunicație a unei companii la interior. Astăzi capacitățile de transfer si cele de interconectare au evoluat, pana la standardul WiFi 802.11ac 4×4/802.11n, conectivitate radio ce asigura o bandă larga de 5GHz și capacitate de rutare de 6,93Gbps.

Dar pentru a asigura distribuția și conectarea rețelei WiFi în interiorul unei cladiri tot nu scăpam de cablurile tradiționale. Cablurile fizice de conectare a punctelor de WiFi trebuie să asigure capacitate de transfer și alimentare locală a Access Point (urilor). Acestea se pot face cu un cablu standard de Cat5E – Cat6 și alimentare locală sau. PoE. Opțiunea mai nouă, mai ieftină, mai rapidă și mai ușor de instalat se face acum cu fibră optică, cu ajutorul tehnologiei GPON (Gigabit Passive Optical Network) de interior: Passive Optical LAN.

Iată ce zice Octavian Bărâcă de la Netshape:

Noile tehnologii forțează industriile să ia decizii mult mai rapid, dar și sa introducă în ecuația businessului scalabilitatea infrastructurilor de comunicații. Rețeaua locală (LAN) este nodul central al oricărei companii, iar câteodată poate deveni și Nodul Gordian.

Astăzi se folosește din ce în ce mai mult, și cu mare succes, rețeaua bazată pe fibra optică asociată protocolului de transmisie Gigabit Passive Optical Network (GPON). Tehnologia nu este nouă, ea fiind folosită de-a lungul timpului de Operatorii de Telecom.

Nokia Network oferă soluții GPON care permit o productivitate mult mai mare și care au capacitatea sa susțină ritmul de creștere al oricărei companii. Astăzi vorbim de consumuri de bandă mult mai mari, de aplicații care funcționează în bandă largă, videostreaming, WiFi omniprezent într-o anumită locație, cloud computing. Soluțiile GPON de la Nokia pot asigura experiențe de viteze gigabit și potențial nelimitat de lățime de bandă, în plus asigurând și simplificarea tuturor operațiunilor.

Pentru a avea o imagine cât mai completă a beneficiilor pe care le aduce soluția GPON de la Nokia și infrastructura bazata pe fibra optică, mai jos aveți punctele cheie identificate de noi la nivelul industriei:

Capacitate. GPON livrează viteze Gigabit pe fiecare fibră, astfel inat se elimină eventualele blocaje, putând oferi viteze Gigabit fiecărui utilizator. Capacitățile de transmisie cresc exponențial, devansând nevoile actuale și viitoare.

Cost. Rețeaua optică este și mai ieftin de instalat, dar și mai ieftin de operat decât un LAN tradițional.

Securitate. GPON Nokia oferă securitate de grad militar și fiabilitate de calitate premium.

Longevitate. Fibra optică este cheia rețelelor în viitor, robustă și scalabilă, oferind valoare timp de peste 50 de ani, instalata în interior.

Flexibilitate. Fibra optică suportă o rază de îndoire mai mică decât cablul de cupru și este rezistentă la interferențele de semnal și zgomot.

Simplitate. GPON este o tehnologie matură, concepută pentru simplitate și eficiență, ușor de înțeles și de gestionat.

Optimizarea spațiului atât în camera tehnică, cât și pe parcursul rețelei prin folosirea de echipamente pasive de mici dimensiuni.

Văd soluția ca fiind una viabilă, cu implementări pe scară largă în viitorul apropiat în Hospitality, Cladiri de birouri, Rezidential.

Octavian Bărâcă este Chief Operation Officer și fondator la Netshape, poate una dintre cele mai bune companii de soluții profesionale Wifi (instalare sau închiriere). Echipa Net Shape este pregătită sa ofere cea mai buna soluție Wifi. Netshape oferă tot ce este nevoie pentru o acoperire Wifi exemplară: consiliere, proiectare și instalare Wifi, închiriere de echipamente performante Wifi.