NOUA GENERAŢIE DE MICROBURGHIE. SANDVIK COROMANT LANSEAZĂ NOILE SCULE PENTRU PRELUCRAREA DE PRECIZIE

Sandvik Coromant, lider global în domeniul soluţiilor de prelucrare, a lansat două noi familii de microburghie, proiectate special pentru prelucrarea de precizie. CoroDrill® 462 cu geometrie XM şi CoroDrill® 862 cu geometrie GM sunt destinate industriilor care necesită fabricarea de piese de dimensiuni mici, precum industria medicală, auto, electronică şi cea aerospaţială. Fiind concepute pentru a acoperi o varietate mare de materiale de prelucrat, noile burghie asigură o funcţionare precisă în cazul aplicaţiilor care necesită un grad extrem de înalt de precizie.

În cadrul mai multor industrii se înregistrează o reducere a dimensiunilor dispozitivelor utilizate. Acest lucru este evident mai ales în cazul industriei electronice, dispozitivele moderne oferind un număr mai mare de funcţii şi având dimensiuni mai reduse. De asemenea, în cazul producţiei de dispozitive medicale, tendinţa aflată în continuă dezvoltare de aplicare a chirurgiei minim invazive — care utilizează tehnici care minimizează dimensiunile şi gradele de incizie efectuate de chirurgi — impune utilizarea unui instrumentar chirurgical mult mai complex. Pe măsură ce dimensiunile dispozitivelor tehnologice se reduc, iar nivelul de complexitate al acestora creşte, producătorii necesită scule cu care să poată fabrica piese de dimensiuni mai mici, dar şi mai complexe.

Specialiştii în găurire utilizează, în general, termenul „microgăurire” pentru a descrie găurile cu diametrul mai mic de trei milimetri (mm). Acestea pot fi găuri întâlnite frecvent în industria electronică unde piesele de prelucrat au grosimi de doar câteva sute de milimetri, însă astfel de aplicaţii se întâlnesc cel mai frecvent în cadrul industriei aerospaţiale, celei de fabricare de ştanţe şi matriţe şi producţiei de dispozitive medicale. 

CoroDrill® 462 şi 862 reprezintă cea mai recentă generaţie de microburghie de la Sandvik Coromant. Fiind disponibile cu geometrii noi care oferă o varietate mare de diametre şi lungimi de găurire, burghiele sunt disponibile într-o gamă vastă comparativ o sortimentele anterioare.

Burghiele au fost adaptate special pentru a face faţă provocărilor din domeniul microgăuririi. De exemplu, la fel ca în cazul aplicaţiilor la scară macro, utilizarea unui lichid de răcire de calitate este esenţială pentru evacuarea eficientă a aşchiilor în cazul găuririi adânci cu microburghie. Atât CoroDrill® 462, cât şi 862 pot efectua cu uşurinţă găuri cu adâncimi de până la de nouă ori mai mari decât diametrul lor (xD) în cazul utilizării de lichid de răcire exterior, fiind de asemenea disponibilă o opţiune de lichid de răcire debitat pentru diametrele de găurire de 1,00 mm şi mai mari şi a găurilor cu adâncimi de 16xD. Utilizarea eficientă a lichidului de răcire nu doar permite efectuarea unor găuri mai adânci, ci şi extinde durata de viaţă a sculelor şi reduce riscul de aglomerare a aşchiilor.

În mod individual, CoroDrill® 462 asigură găurirea de înaltă performanţă la adâncimi de până la 3,00 mm. Fiind ideal pentru realizarea de găuri înfundate şi străpunse, burghiul poate prelucra o varietate mare de materiale ISO, inclusiv ISO P, M, K, N, S, O şi H. Având o adâncime de găurire de 6xD, CoroDrill® 462 le oferă producătorilor o soluţie versatilă de găurire.

CoroDrill® 862 este ideal pentru realizarea de găuri cu diametre cuprinse între 1,00 mm şi 3,00 mm în toate tipurile de materiale atunci când este utilizat cu lichid de răcire intern. Pe lângă găurirea convenţională, CoroDrill® 862 permite şi efectuarea unei varietăţi mari de activităţi de găurire, inclusiv găurirea transversală, găurirea în pachete şi găurirea în suprafeţe convexe şi concave. 

Sculele din carbură monobloc CoroDrill® 462 şi 862 sunt disponibile nu doar în variantă standard, ci pot fi şi personalizate. În cadrul gamei, Sandvik Coromant permite configurarea sculelor bazată pe diametre, lungimea utilizabilă, lungimea bazată pe pas şi diametru şi diametrul cozii, pentru producătorii care necesită o abordare personalizată a microgăuririi.

În plus, clienţii au posibilitatea de a achiziţiona CoroDrill® 862 cu o muchie aşchietoare din filon de diamant policristalin (PCD). 

PCD este de până la 100 de ori mai rezistent la uzură decât carbura monobloc. În plus, prelucrarea PCD este mai precisă şi poate produce toleranţe mai strânse decât sculele din carbură monobloc. De aceea, clienţii care doresc să efectueze lucrări de microgăurire în materiale extrem de dificil de prelucrat, precum titanul, aluminiul, sticla şi ceramica, ar trebui să ia în considerare utilizarea tehnologiei PCD.

„CoroDrill® 462 şi 862 marchează o nouă eră în domeniul microgăuririi”, spune James Thorpe, manager de produs global la Sandvik Coromant. De la lansarea ultimelor noastre microburghie, am realizat îmbunătăţiri semnificative ale acestora cu scopul de a le oferi mai multe opţiuni clienţilor noştri. 

În domeniul actual de producţie, sunt fabricate ceasuri de lux sau piese pentru industria aerospaţială, cererea pentru complexitate fiind astfel mai mare ca oricând. Pe măsură ce produsele devin din ce în ce mai mici şi sunt prevăzute cu componente tot mai complexe, recunoaştem că şi noi trebuie să ne adaptăm şi să fabricăm burghie care să poată prelucra găuri mai mici. Aplicaţiile care necesită lucrări de microgăurire sunt extrem de variate, motiv pentru care oferim mai multe opţiuni de personalizare şi o varietate mai mare de scule standard.”

CoroDrill® 462 şi 862 vor înlocui sortimentul de microburghie existent R840 şi pe cel actual 862 de la Sandvik Coromant.