MX-SYSTEM DE LA BECKHOFF: NOUL KIT DE AUTOMATIZARE ÎNLOCUIEȘTE DULAPUL DE COMANDĂ-CONTROL

Pentru mult timp, dulapurile de comandă-control au fost o parte integrantă a mașinilor și sistemelor și este aproape imposibil să ne imaginăm mașini și sisteme fără ele. Cu toate acestea, planificarea, dezvoltarea și cablarea dulapurilor de comandă-control solicită mult timp și este, de asemenea, predispusă la erori. Există deja abordări pentru a construi dulapuri automate de comandă-control, crescând astfel resursele necesare și, de asemenea, fiabilitatea. Cu toate acestea, chiar și atunci, problema rămâne că dulapurile de comandă-control necesită spațiu de producție valoros pe mașină. Aceste provocări sunt întâmpinate și cu soluții precum cutii terminale descentralizate, drive-uri sau, de exemplu, module Beckhoff EtherCAT Box, care pot fi montate direct pe mașină în afara dulapului de comandă-control. Niciunul dintre aceste concepte, însă, nu pretinde să înlocuiască dulapul complet și să integreze întreaga lume a tehnologiei de automatizare în mașină într-un mod compact și robust. La urma urmei, aproape fiecare mașină necesită încă unul sau mai multe dulapuri de comandă-control separate.

Concepte de mașini și instalații fără dulap de comandă-control în IP67

Cu noul sistem MX, Beckhoff Automation face față acestor provocări și începe o revoluție în mediul de automatizare. Dulapurile de comandă-control pot fi reduse la minimum sau chiar înlocuite cu abordarea holistică, modulară și plug-in. Aceasta înseamnă că acum mașinile și sistemele pot fi proiectate și controlate în întregime fără dulapuri de comandă-control.

Sistemul MX exemplifică integrarea în sistem a tuturor funcționalităților mașinii, deoarece valorifică toate avantajele tehnologiei de control bazată pe PC și EtherCAT în același timp. Sistemul compact din metal nu este doar rezistent la praf și la apă datorită manoperei sale de înaltă calitate, ci și robust și rezistent, ceea ce îi permite să fie amplasat direct la mașină.

Sistemul MX: arhitectura sistemului

Cu soluția MX-System, modulară și conectabilă, pot fi implementate o mare varietate de aplicații și concepte de mașină. Portofoliul extins oferă utilizatorilor toate beneficiile tehnologiei de comandă-control bazate pe PC și EtherCAT.

Placa de bază a sistemului:

Placa de bază robustă, constând într-un profil de aluminiu, formează baza sistemului MX ca panou din spate. Oferă conexiuni plug-in standardizate pe care diferitele module funcționale ale sistemului MX pot fi pur și simplu conectate și apoi înșurubate folosind șuruburile incorporate direct în module.

Dimensiunea plăcii de bază poate varia și poate conține până la trei rânduri, fiecare cu maximum 24 de sloturi. În spatele fiecărui rând de sloturi există o placă care distribuie diferitele tensiuni de comandă dar și EtherCAT ca magistrală de comunicație între sloturi, în funcție de tip. Astfel, placa de bază poate fi adaptată aproape arbitrar la cerințele respective ale mașinii.

Se face o distincție între două tipuri de plăci de montaj și astfel de sloturi: plăci de montaj de date cu sloturi MX-C, prin intermediul cărora modulele sunt alimentate cu 24 Vcc sau 48 Vcc și EtherCAT și plăci de montaj de alimentare cu sloturi MX-P, prin care tensiunea din rețea (trifazată + N 400 V…480 V) și tensiunea DC Link (maximum 848 Vcc) sunt distribuite. Un slot MX-P poate fi încărcat cu maximum 35 A, în timp ce placa de alimentare de bază poate furniza maximum 63 A.

Modulele MX respective pot avea și dimensiuni diferite în concordanță cu funcția lor. De exemplu, un simplu modul MX I/O se va potrivi de obicei într-un singur slot MX-C pentru a furniza energie și comunicații, în timp ce modulele de unitate mai mari pot trece pe mai multe rânduri de sloturi, deoarece aceste module necesită o conexiune plug-in la un MX- Slot C pentru comunicații și slot MX-P pentru alimentare. Modulele funcționale pot varia, de asemenea, în lățime și pot avea până la 3 sloturi lățime. De exemplu, cu module de putere mari, puterea poate fi alimentată în paralel prin două sloturi MX-P.

Deoarece fiecare modul de funcționare conectat la placa de bază MX este, de asemenea, un dispozitiv EtherCAT, sunt disponibile diagnostice cuprinzătoare pentru întregul sistem MX. În plus, placa de bază MX are un sistem complet de gestiune internă care monitorizează permanent parametrii de mediu precum temperatura.

Placa de bază MX poate fi atașată cu ușurință direct la mașină folosind conexiuni cu șuruburi și poate fi astfel integrată în spațiul de instalare a mașinii atât vizual, cât și funcțional.

Alimentarea electrică, protecția siguranțelor și funcția comutatorului principal (deconectarea sarcinii)

Pentru a alimenta sistemul MX cu energie, sunt prevăzute module de alimentare pentru conexiunea la rețea. Fiecare dintre acestea are propria sa siguranță, care poate fi înlocuită atunci când sistemul este dezactivat. Pentru a ajunge în această stare, modulele de alimentare au un întrerupător de sarcină cu funcție de întrerupător principal , astfel încât sistemul MX poate fi, de asemenea, deconectat sub sarcină. Întrerupătorul principal poate fi blocat și în poziția 0. Acest lucru face ca sistemul MX să fie ușor și sigur de întreținut.

Modulele de alimentare alimentează cele trei faze, precum și conductorul neutru al tensiunii de rețea în placa de montaj; modulele funcționale respective sunt la rândul lor alimentate cu tensiunea necesară prin sloturile MX-P. Modulele de alimentare sunt disponibile în diferite dimensiuni pentru 16 A, 32 A sau 63 A. 

Distribuție de putere pentru tensiunea de rețea și tensiunea de recuperare, de curent continuu

Dacă este alimentată, tensiunea de rețea trifazată și tensiunea de recuperare pentru curentul continuu sunt distribuite pe întreaga placă de alimentare. Conectorii de ieșire ai sloturilor MX pot alimenta modulele conectate cu ambele tensiuni și pot fi încărcate cu până la 35 A. Întreaga placă de montaj poate fi încărcată cu până la 63 A.

În plus, tensiunile de 400 Vca și 600 Vcc pot fi alimentate din sistemul MX cu ajutorul modulelor de alimentare și alimentate în alte stații de bază MX, de exemplu. Sistemele descentralizate în cascadă pot fi astfel configurate fără probleme. Alimentatoarele înregistrează curenții și au siguranțe adecvate pentru a reduce secțiunile conductorului.

Toate modulele funcționale care utilizează 400 Vca asigură tensiunile din modulul respectiv. Modulele de 600 Vcc sunt protejate prin monitorizare electronică în modulele corespunzătoare din placa de montaj.

Unități de alimentare, distribuție de energie și siguranțe pentru tensiunea de alimentare 24 Vcc/ 48 Vcc (tensiune de comandă și alimentare)

Tensiunile foarte joase de 24 Vcc și 48 Vcc sunt, de asemenea, introduse în module prin placa corespunzătoare și sloturile MX-C. În acest scop, tensiunea poate fi alimentată direct în placa de montaj printr-un modul de filtru sau, alternativ, un modul de alimentare poate fi conectat la sistem, care generează tensiunea foarte joasă direct din 400 Vca sau 600 Vcc ale plăcii de bază MX cu 2 rânduri. În plus, modulele de alimentare și modulele de cuplare bus conțin direct o unitate de alimentare și, astfel, alimentează placa de montaj cu 24 Vcc și, respectiv, 48 Vcc. Un maxim de 20 A poate fi furnizat la placa de montaj printr-un slot MX-C. Prin conectarea surselor de alimentare în paralel, curenții mai mari de până la 30 A pot fi, de asemenea, distribuiți pe placă. 24 Vcc sau 48 Vcc sunt fuzionate în modulele funcționale pentru a permite reducerea secțiunii transversale a liniilor de ieșire și aici.

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro