MURRELEKTRONIK ȘI ALEGEREA TEHNOLOGIEI DE REȚEA

Cum pot revoluționa switch-urile tehnologia industrială de rețea

În contextul comunicării interumane, uneori pot avea loc neînțelegeri, însă în cazul rețelelor de comunicații industriale, greșelile pot avea un impact mult mai dramatic. Cum pot fi aliniate tehnologia, procesele și costurile și cum se optimizează rețelele industriale.

Din ce în ce mai des, oamenii folosesc canale digitale pentru a comunica unul cu celălalt. Platformele de mesagerie au înlocuit de mult cărțile poștale, iar până și apelurile telefonice au loc din ce în ce mai frecvent pe Zoom sau pe alte astfel de platforme. Mai nou, mii de oameni vorbesc unul cu celălalt live pe aplicația Clubhouse, din colțuri diferite ale lumii, pe diferite teme. Bineînțeles, o astfel de tendință există și în industrie. Echipamentele și utilajele comunică din ce în ce mai mult unele cu altele, mai ales pe căi digitale. Rețelele lor sunt, într-un fel, artera vitală pentru fluxuri de date.

În concluzie, elementul necesar pentru o comunicare de succes este o digitalizare la fel de înfloritoare. Tehnica de rețea joacă un rol important în înfăptuirea acestui lucru.

Firmele se confruntă cu provocări privind adaptarea rapidă, menținerea costurilor la un nivel scăzut și reconcilierea expansiunii IoT și globalizării producției. Tehnica de rețea trebuie și ea să fie inclusă. O rețea trebuie să fie fiabilă și durabilă. Dacă nu este, consecințele pot fi dezastruoase: Conform unui studiu al firmei de consultanță Gartner, timpii de nefuncționare a rețelelor ajung, în medie, să coste aproximativ 5.600 de dolari (peste 4.600 de euro) pe minut. Adică mai mult de 270.000 de euro pe oră.

Switch-ul către sistem și orientarea către nevoi

În cazul în care se dorește asigurarea și folosirea cât mai eficientă a rețelei, e cazul să ne uităm la detalii. Există factori individuali de care depinde topologia corectă a rețelei. Switch-urile reprezintă o soluție practică. Este vorba de componente de infrastructură inteligente, care citesc datele primite și le redirecționează către portul cu receptorul corespunzător. În cazul în care se dorește utilizarea switch-urilor, se poate face un switch și în cazul alegerii lor – fie switch „fără management”, fie switch „cu management”. În funcție de alegere, performanța switch-urilor și a componentelor, precum și performanța switch-urilor este diferită.

Astfel, switch-urile fără management au funcționalități de bază. Ele permit aparatelor ethernet să comunice unele cu celelalte prin intermediul legăturilor de rețea și, în calitate de intermediari, adaugă porturi suplimentare la rețea. Cu toate acestea, nu asigură funcții inteligente și nu pot controla traficul de rețea. Pentru acest lucru este nevoie de switch-uri cu management. Când vine vorba de analiza erorilor, diagnosticele de rețea și mecanismele de redundanță, acestea preiau funcții importante. Optimizează transferul de date, dar măresc și efortul de configurare și costurile generale. Switch-urile cu management au o caracteristică importantă, anume posibilitatea a oferi mai mult control în rețea, de exemplu prin accesul la distanță.

Ce rezultate se doresc? Cablarea ar trebui să fie cât mai flexibilă posibil, iar soluțiile de instalare, mai puțin complexe. În plus, conexiunea la instrumentele de analiză a rețelelor sau la serverele web integrate ar trebui să fie necomplicată. De asemenea, nu există niciun impediment cu privire la mutarea nivelului de cuplare în câmp și la reducerea spațiului din panoul de comandă.

Ramurile conectate ale copacului

Dacă tot a venit vorba de reduceri: Din două cabluri se poate face un singur cablu numit Power over Ethernet – prescurtat PoE, care transmite datele și asigură economisirea energiei electrice. Acest lucru are loc în cazul camerelor PoE și în cazul panourilor PC PoE. Condiția necesară pentru aceasta este reprezentată de switch-urile PoE, cum ar fi switch-ul TREE PoE de la Murrelektronik, care sunt compatibile cu tehnologia de cablare care economisește timp. Un avantaj enorm al PoE este că nu e nevoie de cabluri speciale. Pentru instalare sunt suficiente cablurile standard cu opt fire, în combinație cu conectori RJ45. În funcție de aplicație se pot economisi aparate de rețea.

Mic, dar bun

În plus, prin intermediul switch-urilor pot lua viață noi aplicații care au dimensiuni deosebit de mici. Astfel de modele sunt adecvate pentru utilizarea în cazul sistemelor de transport cu deplasare independentă (AGV), deoarece switch-urile sunt fixate cu șuruburi direct pe perete. Acestea pot fi utilizate și în cutii de borne mici și tablouri electrice cu adâncime redusă. La Murrelektronik, seria de switch-uri fără management Xenterra a avut un succes răsunător.

Mai multă eficiență, mai multă productivitate

Simplu, rapid, eficient și cu grad maxim de productivitate – exact către aceste caracteristici aspiră companiile. În acest demers le sar în ajutor și structurile de rețele, dacă sunt pe cât posibil de eficiente. Rețelele industriale pot deveni extrem de disponibile și pot fi puse rapid în funcțiune. Cu ajutorul switch-ului Xelity 10 TX se asigură o comunicare fiabilă a datelor, care poate funcționa descentralizat și fără tablou electric. Un management de date descentralizat pentru IIoT, de exemplu, poate deveni realitate și prin intermediul switch-ului 10 TX IP 67, din seria Xelity. Cu ajutorul acestui switch cu management, rețelele devin mai fiabile și sunt puse la dispoziție zece porturi într-o carcasă de metal IP67 foarte mică, dar robustă.

Folosirea corectă a switch-urilor poate duce la perfecționarea rețelei industriale. La fel ca în cazul comunicării interumane, totul se reduce la atenție acordată caracteristicilor individuale, identificarea nevoilor partenerului și conectarea în cadrul unui sistem – chiar și fără cărți poștale.

https://www.murrelektronik.ro/ro/highlights/tehnologie-de-retea/

https://shop.murrelektronik.at/en/Electronics-in-the-Control-Cabinet/Switches/