MAI MULTA SIGURANTA: TERMOGRAFIA

Numărul celor infectați cu coronavirus în România a ajuns la 184 (17 martie 2020), potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire – 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Câte tipuri de teste există și cum funcționează fiecare?

  1. Test pentru diagnosticare moleculara (Real Time PCR)

Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabileste dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.

  1. Test rapid

Acest tip de test se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Este produs de mai multe companii de dispozitive medicale din Europa și Asia. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR. Practic, dacă un pacient a fost infectat cu numai câteva zile înainte de testare, organismul nu a început să producă anticorpi, iar testul va ieși negativ, deși pacientul are coronavirus. Aceste teste nu pot avea valoarea unui diagnostic cert, ci pot servi doar ca metodă preliminară de triere, dublată ulterior de un test PCR. Rezultatul unui astfel de test rapid se obtine in aproximativ 15 minute.

Măsuri recomandate pentru aeroporturile, spitalele sau locurile cu flux ridicat de persoane din România

Pe aeroporturi, autoritățile de la noi deja au luat primele măsuri. Pasagerii sunt informați despre coronavirus. Oamenii primesc sfaturi și despre cum pot să țină la distanță virusul și sunt îndemnați să ceară ajutor personalului medical al aeroportului. De asemenea, una dintre cele mai eficiente metode de a depista cazurile de infestare o reprezintă termografia.

Energia termică emisă de corp poate fi sesizată de o cameră de termoviziune, ca metodă de analiză modernă, și vizualizată sub forma unor imagini cu diferite culori. Cu ajutorul acestui software computerizat poate fi obținută o hartă termică colorată semnificativă.

Termografia folosește camera cu infraroșu pentru detectarea tiparelor de încalzire, dar și a circulației sanguine, la nivelul țesuturilor din corp. În acest fel, se detectează anomalii termice la nivelul unor țesuturi, anomalii care pot indica o serie de afecțiuni. Avantajul folosirii unei asemenea metode de diagnosticare imagistică stă în faptul că nu expune pacientul la radiații, deci nu implică riscuri nici pe termen scurt, dar nici pe termen lung pentru acesta.

Soluția Testo

Coronavirusul se răspândește foarte rapid, de aceea, aeroporturi din întreaga lume au început screeningul pasagerilor care sosesc din China, cu ajutorul camerelor de termoviziune. Acestea depistează foarte ușor orice anomalie legată de temperatura corporală, cu ajutorul imaginilor termice.

Termografia este metoda ideală pentru scanarea nu doar a persoanelor, ci și a fluxurilor mari de oameni. Pentru a realiza acest lucru, se măsoară temperatura din colțul interior al ochiului. În cazul temperaturilor care depășesc limitele normale, o alarmă este activată automat. Acest proces permite identificarea rapidă și fiabilă, dar mai ales neintruzivă a persoanelor cu temperatura corporală crescută și posibilitatea izolării acestora pentru teste mai precise.

Testo oferă instrumentul de măsură care pot face față cu succes acestor provocări. Camera de termoviziune testo 890 este ideală pentru identificarea persoanelor cu risc, datorită rezoluției de până la 1280 x 960 pixeli și interfeței HDMI care oferă posibilitatea conectării la ecrane externe – transformându-se astfel în instrumentul semi-staționar perfect pentru verificări de securitate cu trafic intens. Pe lângă aceste beneficii, Testo oferă și suport sau training pentru personalul de securitate. Pentru mai multe informații despre principiul de funcționare al camerei de termoviziune testo 890 – aici.

Testo Rom

Cluj-Napoca, Calea Turzii nr 247

info@testo.ro | www.testo.ro | tel: 0264 202 170