LIEBERT AFC: CEA MAI INTELIGENTÃ SOLUTIE PENTRU UN CENTRU DE DATE SUSTENABIL

În ziua de astăzi, provocările cu care se confruntă infrastructura critică sunt în creștere, pe lângă fiabilitate, continuitatea serviciilor și reducerea costurilor, există acum și compatibilitatea cu mediul. Problemele legate de poluare, efectul de seră și încălzirea globală sunt principalele provocări cu care se confruntă industriile moderne. 

Liebert® AFC, ca urmare a noii sale tehnologii de răcire HFO cu potențial scăzut de încălzire globală (GWP) și invertor, oferă o soluție ecologică, care urmărește reducerea drastică a emisiilor directe și indirecte de CO2 în atmosferă și limitarea amprentei de carbon a centrului de date. Liebert® AFC a fost optimizat pentru a avea niveluri foarte ridicate de eficiență și, în același timp, pentru a asigura cele mai înalte niveluri de fiabilitate cerute de aplicațiile IT moderne. Tehnologia inverter utilizată pe scară largă pentru compresoare, pompe și ventilatoare permite reducerea consumului de energie și în special a energiei electrice necesare în timpul vârfurilor de consum, permițând creșterea puterii disponibile pentru echipamentele IT.

Compresorul cu invertor și algoritmii inovatori de reglare Liebert® AFC asigură un control precis al temperaturii fluidului livrat către unitățile interioare în orice condiții de lucru. Continuitatea și fiabilitatea răcirii sunt factori cheie pentru Liebert® AFC și sunt asigurați de funcționalitatea Fast Restart, care permite o repornire rapidă și sigură după o pană de curent. Liebert® AFC este o soluție care se potrivește bine diferitelor nevoi ale infrastructurilor critice, deoarece este o soluție extrem de versatilă și configurabilă. Diferitele opțiuni disponibile permit soluții personalizate, independent de cerințele centrului de date.

Echipa Vertiv crede că proiectarea, dezvoltarea, utilizarea și eliminarea durabile a produselor sunt esențiale pentru longevitatea industriei noastre și a lumii întregi.

Iată care sunt caracteristicile de sustenabilitate pentru chillere Liebert AFC:

• Compatibil cu agenți frigorifici ecologici, cu potențial scăzut de încălzire globală (GWP)

• Risc redus de poluare a mediului prin variante fără glicol

• Consum anual de energie cu până la 20% mai mic comparativ cu soluțiile cu compresoare cu șurub

O soluție sustenabilă pentru centrele de date cu emisii reduse de carbon

Liebert AFC folosește o gamă largă de agenți frigorifici, de la tradiționalul R134a până la soluții mai prietenoase cu mediul. De fapt, R513A permite să ai performanțe asemănătoare cu acelea pe care le oferă agenții frigorifici tradiționali, dar cu un impact asupra mediului redus cu mai mult de jumătăte. R1234ze HFO oferă o soluție extrem de „verde“, deoarece nivelul GWP este aproape de zero. Glicolul este foarte important în chillerele cu freecooling pentru a evita problemele legate de îngheț, dar în același timp este un poluant.

Versiunile de chillere Glycol-free permit circulația de glicol doar în interiorul unității externe, impiedicându-l să circule în interiorul centrului de date. Acest lucru permite reducerea semnificativă a riscului de poluare a mediului și, în același timp, reducerea costurilor de instalare. Pentru a reduce și mai mult impactul asupra mediului, unitatea a fost proiectată să consume o cantitate redusă de energie electrică, ducând și la o reducere a emisiilor de CO2 care sunt corelate cu aceasta.

Eficiență îmbunătățită, economii sporite

Unitatea a fost proiectată pentru a asigura o eficiență maximă în condiții de vârf, iar împreună cu funcția de consum redus de curent la pornirea compresorului inverter, permite reducerea investiției în infrastructura electrică. Consumul redus de energie electrică în perioadele de vârf permite creșterea puterii disponibile pentru echipamentele IT. Tehnologia cu invertor utilizată pe scară largă pentru compresoare, ventilatoarele EC și pompe permit maximizarea eficienței energetice, minimizând în același timp consumul de energie.

Compresorul cu șurub inverter îmbunătățește eficiența mai ales la sarcini parțiale și în regim mixt, cu o economie semnificativă de energie anuală cu până la 20% mai mare față de o soluție cu șurub fix. Bateriile de freecooling au fost optimizate pentru a utiliza aerul ambiental extern ca sursă principală de răcire. Temperatura completă de freecooling (sau Zero Energy Temperature – ZET) la unele modele poate fi mai mare de 10° C, prin urmare sub această temperatură compresoarele pot fi oprite. Impactul asupra eficienței este astfel semnificativ, deoarece utilizarea compresoarelor poate fi limitată doar pentru a acoperi vârful de răcire. Un senzor redundant poate fi instalat și activat numai dacă primul se strică sau lipsește.

Adaptabil oricărui tip de infrastructură critică

Fiind disponibil în multiple versiuni (Chiller – Freecooling – Freecooling Glycol-free), Liebert AFC se adaptează cu ușurință la diferitele condiții ale locației, oferind întotdeauna posibilitatea de a alege cea mai bună combinație dintre eficiență si cost inițial. Pentru a oferi o soluție care să poată fi exploatată la nivel global, așadar, atât în climatele foarte reci, cât și în cele mai calde, Liebert AFC a fost conceput pentru a avea o gamă largă de operare – de la +56°C și până la -25°C temperatură exterioară (-20°C pentru R1234ze). Amprenta redusă a unității este asigurată de noul design compact, cu 15% mai compact decât standardul din industrie. Configurabilatea este o cerință fundamentală a infrastructurilor critice moderne și, în acest context, multiplele opțiuni ale Liebert AFC permit construirea unei soluții personalizate. Funcția de restart rapid pentru o repornire rapidă și sigură, după o pană de curent, comutator de transfer automat (ATS) la bord, mai multe configurații de pompe compatibile cu debit constant și variabil, baterie cu înveliș protector pentru medii extreme sunt doar câteva exemple. Poluarea acustică provocată de unitățile de răcire este o problemă tipică pentru infrastructurile critice situate în centrul orașelor sau în apropierea zonelor rezidențiale, dar versiunile Liebert AFC cu zgomot redus și cele silențioase garantează un nivel de zgomot cu 5 până la 10 dB mai mic decât modelele standard.

Smart Liebert® iCOM™ Control  

Acesta este conceput pentru a funcționa în echipă, până la 16 unități cu optimizare în funcție de condițiile de lucru. În plus, permite funcționalități avansate de control: partajarea datelor senzorului, rotație standby, operare în cascadă și funcție de unitate master. Display-ul virtual poate replica, printr-un browser web, toate funcționalitățile afișajului standard, fie de la distanță, fie conectând un laptop pe portul ethernet direct la ușa frontală. Consumul de energie al unității și capacitatea brută de răcire pot fi calculate cu ajutorul unor algoritmi specifici și a comunicării directe între procesul de control, senzori și diferite dispozitive. Aceasta permite monitorizarea eficienței energetice a unității prin sistemul BMS.

Oferim o expertiză de înalt nivel al intervențiilor în service în centrul dvs. de date!

Cine este mai pregătit să răspundă nevoilor de service ale sistemului dumneavoastră de management termic decât compania care a fost pionier pe piața de echipamente de aer condiționat de precizie? Vertiv este lider mondial în cercetarea și dezvoltarea de produse inovatoare care protejează aplicațiile termice critice și a susținut centrele de date din întreaga lume timp de decenii. Până la urmă, există o mare diferență între expertiza necesară pentru a răspunde nevoilor de climatizare de comfort ale unei clădiri obișnuite și nevoilor de gestionare termică ale centrului dvs. de date. O reparație incorectă realizată de tehnicieni nepregătiți corespunzător sau utilizarea unor piese neoriginale poate avea un efect major asupra performanței echipamentului, asupra disponibilității centrului de date și asupra costurilor de energie. Tehnicienii Vertiv, instruiți și certificați, aduc beneficii semnificative. Suntem cel mai bine echipați pentru a maximiza performanța și eficiența sistemului dumneavoastră de management termic.

Îmbunătățirea eficienței energetice prin tehnologiile și serviciile de infrastructură digitală Vertiv și prin alianța cu alți lideri din industrie este în centrul strategiei noastre. Vertiv este sponsorul principal al Alianței pentru Infrastructură Digitală Sustenabilă (SDIA), o rețea non-profit formată din peste 65 de organizații din Europa și nu numai, care lucrează pentru accelerarea tranziției către o infrastructură digitală sustenabilă. Vertiv este, de asemenea, membru al Asociației Europene a Centrelor de Date (EUDCA), care stabilește obiective care pun industria centrelor de date și cloud pe calea spre îndeplinirea obiectivului Comisiei Europene pentru centre de date nepoluante până în 2030. 

Pentru mai multe informații despre produsele Vertiv, vizitați Vertiv.com sau contactați emea.ro.hello@vertiv.com 

Autor Liviu Ploeșteanu, Sales Manager Thermal Management, România și Moldova