LAPP GROUP, CABLURI SUPER-PERFORMANTE PENTRU ROBOTI INDUSTRIALI

Roboţii industriali destinaţi industriei constructoare de automobile realizaţi de Comau, o subsidiară a Fiat Chrysler Automobiles, sunt recunoscuţi pentru fiabilitatea lor deosebit de mare, iar această fiabilitate se datorează cablurilor Lapp cu care sunt echipaţi. Seria compactă de dimensiuni mici Racer se doreşte a fi un învingător nu doar în piaţa industriei constructoare de automobile dar şi în aplicaţii din afara acestei sfere.

Opt sau zece milioane de cicluri de mişcare sunt performanţele pe care roboţii industriali trebuie să le atingă înainte de prima defecţiune sau reparaţie planificată. Acestă ţintă poate fi atinsă doar în condiţiile în care cablurile folosite sunt capabile să reziste  la mişcările de îndoire sau torsiune impuse de cinematica ciclului tehnologic. Faptele au demonstrat că cea mai slabă verigă a unui robot industrial sunt chiar cablurile electrice de forţă, comandă sau automatizare. Aceasta se datorează dinamicii mişcărilor ( acceleraţii mari ) şi forţelor de frecare care apar în interiorul cablurilor între diversele părţi constituente.

Roboţii industriali clasici de la Comau, recunoscuţi pentru fiabilitatea lor legendară, erau destinaţi în special deplasării pieselor grele sau sudurii automate. Noua serie Racer se concentrează mai mult pe flexibilitate şi viteză. Noii roboţi pot manipula sarcini cuprinse între 3 şi 7 kg dar sunt concepuţi să aibe o precizie superioară şi mişcări mult mai rapide. Grupul Lapp a dezvoltat cablurile adecvate acestor aplicaţii în condiţiile în care a fost nevoie şi de o micşorare a diametrelor exterioare şi de o reducere a greutăţii specifice.

Cerere crescută pentru flexibilitate şi durabilitate

Industria constructoare de automobile începe să-şi schimbe filozofia de producţie. Până acum, pentru fiecare ciclu de producţie erau dezvoltate dispozitivele adecvate. Asta însemna că un robot industrial era proiectat şi realizat pentru efectuarea de operaţii specifice unui model de automobil. Uzual, un ciclu de fabricaţie, respectiv un model de autovehicul, are un ciclu de maxim 5 ani de producţie, după care trebuie înlocuit de un successor care să aducă elemente noi. Înlocuirea modelului implica proiectarea şi realizarea unor noi roboţi, specifici noului model.

racer1-4_2

Comau este pregătit pentru pasul următor când un robot industrial va avea posibilitatea să realizeze, doar prin reprogramare, noi sarcini. Acest fapt impune o creştere a fiabilităţii roboţilor folosiţi în industria constructoare de automobile. Unii producători de roboţi industriali sunt acum sub presiunea acestei noi filozofii şi trebuie să-şi reorganizeze afacerile pentru a fi capabili să realizeze roboţi mai mici şi mai versatili. Comau, bazându-se pe cablurile produse de Lapp Group este deja pregătit pentru acest pas şi realizează deja roboţi destinaţi altor sfere de activitate dar având aceleaşi performanţe de fiabilitate ca şi cei consacraţi.

La standul Lapp veţi putea admira un robot Racer capabil să arunce mingii de basket într-un coş, cu precizie maximă.

 

www.lappkabel.ro