KLINGSPOR TEHNOLOGIE ABRAZIVA, 125 DE ANI DE TRADITIE SI INOVATIE

Producătorul german de mijloace abrazive Klingspor a sărbătorit în acest an aniversarea a 125 de ani de la înființare. Ideile inovatoare, perseverența și deciziile inteligente au transformat Klingspor dintr-o mică afacere într-o companie globală care privește cu încredere spre viitor.

În anul 1887 frații Wilhelmine, Hermann și Fritz Klingspor au înființat în Siegen, Germania, firma „Siegener Leimfabrik Klingspor & Co.“. Însă oficial anul 1893 este considerat anul de înființare deoarece din acel moment Fritz Klingspor a condus firma singur. La sfârșitul anilor 1890 a fost inclusă și producția de mijloace abrazive. De atunci firma a funcționat sub denumirea „Siegener Leimfabrik & Naxos Schmirgelwerke“. Denumirea a fost dată datorită așa-zisului șmirghel – un mijloc abraziv cu granulație fină de corindon – care în acel moment provenea în cea mai înaltă calitate a sa din insula greacă Naxos. Mult timp șmirghelul a fost folosit în tehnologia abrazivă ca mijloc abraziv.

În anul 1917, fiul lui Fritz Klingspor, Carl s-a alăturat firmei. Invenția sa – hârtia abrazivă rezistentă la apă pe substrat de rășină fenolică – a făcut posibilă șlefuirea fără generarea de praf dăunător sănătății. În anul 1951, Klingspor a fost prima firmă din lume care a lansat pe piață un disc care putea șlefui și tăia pe o mașină care funcționa la turație ridicată, economisind astfel timp și îmbunătățind rezultatele muncii. Inovația la discurile de șlefuire Kronenflex® de la Klingspor – al căror nume este o aluzie la coronița orașului Siegen, emblema orașului natal al lui Carl Klingspor – a fost flexibilitatea acestora. Încă din anul 1954, Klingspor a introdus o altă unealtă inovatoare – peria abrazivă. Doar la trei ani după lansarea ei pe piață, peria abrazivă a devenit și produs standard pe piața mijloacelor abrazive. Carl Klingspor a primit medalia Diesel în anul 1961 pentru realizările sale de pionierat și pentru invențiile sale în domeniul tehnologiei moderne de șlefuire. Aceasta este cea mai mare distincție pentru inventatorii care au contribuit prin succesul lor la binele societății.

Deoarece fabrica veche din Siegen era neîncăpătoare, firma s-a mutat la Haiger, la aproximativ 30 de kilometri, unde a început producția în decembrie 1956. În timp s-au mutat toate departamentele. Inaugurarea oficială a avut loc în ianuarie 1960. Cu un an înainte, fiul lui Carl, Walter Klingspor a fost numit Director General. El s-a concentrat pe avantajul competitiv prin calitate ridicată și a inițiat o nouă etapă de expansiune în dezvoltarea firmei. Au fost angajați chimiști pentru a construi un mic laborator unde puteau fi testate materiile prime și produsele finite. Walter Klingspor a început la sfârșitul anilor 1950 să dezvolte o rețea de reprezentanțe Klingspor în străinătate pentru a mări exportul. Klingspor Abrazive Anglia Ltd. a fost fondată în anul 1974 ca prima filială Klingspor. În anul 1980, Klingspor Abrasives, Inc. a fost deschisă în Hickory, Carolina de Nord, SUA.

În aprilie 1989, alături de Walter Klingspor, inginerul de 44 de ani, Klaus Toeller, a preluat funcția de director general. În acel moment, Klingspor avea 675 de angajați și era deja o întreprindere mijlocie clasică germană de succes. Klaus Toeller a contribuit la extinderea și succesul internațional al firmei Klingspor. După Anglia și SUA, în anul 1995, în apropierea orașului polonez Kozy, a fost înființată Klingspor Spolka Z.O.O. În anul 2001, Klingspor avea deja zece filiale în străinătate. În anul 2005, a fost adăugată altă filială, Klingspor Quingdao Ltd din China. Când Klaus Toeller s-a retras la pensie în anul 2010, Klingspor era reprezentată prin filiale în 28 de țări de pe toate continentele.

După Klaus Toeller l-a urmat dr. Steffen Neu în calitate de Director Executiv al Klingspor AG. De atunci dr. Steffen Neu ține viu spiritul inovator al Klingspor în secolul 21. În anul 2015 a fost înființată o nouă filială de producție pentru unelte diamantate Klingspor în Lviv, Ucraina. În anul 2016 a fost înființat noul centru logistic la sediul central din Haiger.

În acest an Klingspor și-a sărbătorit cea de-a 125-a aniversare. Pe tot parcursul anului au avut loc acțiuni aniversare, cum ar fi evenimentul Kick-Off din ianuarie sau Ziua familiei din iunie. Celebrarea oficială a aniversării a avut loc pe 27 octombrie în Germania. Au fost invitați peste 800 de angajați din toate filialele Klingspor. S-a sărbătorit într-o sală decorată festiv din Siegen, Renania de Nord-Westfalia. În partea oficială, mari artiști, precum magicianul olandez Hans Klok sau artistul pe nisip Natalia Moro, au uimit și entuziasmat publicul. Câteva formații de muzică și câțiva DJ au asigurat o dispoziție exuberantă de petrecere. O experiență aniversară extraordinară pe care angajații Klingspor și-o vor aminti mult timp de acum înainte.