INSTRUMENTE DE MÃSURARE PROFESIONALE MARCA SONEL

Recent, în catalogul TME a fost adăugat un sortiment bogat de la marca Sonel. Acesta este un producător recunoscut pe scară largă, iar produsele sale se regăsesc pe „raftul de top” al echipamentelor de măsurare și sunt recunoscute în sectorul energetic, feroviar și în alte segmente industriale – în principal cele care utilizează infrastructura de alimentare cu curent și tensiune înaltă. Mai jos este o prezentare generală a ofertei Sonel, care este deja disponibilă direct din depozitele TME. Având în vedere numărul mare de produse, acest articol prezintă caracteristicile generale și caracteristicile de bază ale instrumentelor. Dacă sunteți interesat de detalii, vă încurajăm să consultați catalogul nostru, unde puteți găsi specificații detaliate ale produselor Sonel prezentate.

Contoare, multimetre, instrumente de laborator

Oferta mărcii Sonel include atât instrumente de măsurare de bază, utilizate în mod obișnuit de electricieni și chiar ingineri electroniști (adesea chiar și de amatori) – cât și echipamente specializate, de înaltă precizie, dedicate profesioniștilor din industria energetică. Acest prim grup de produse este prezentat mai jos: echipamente de bază pentru service și ateliere, ingineri electricieni și tehnicieni de mentenanță.

Multimetre digitale portabile

Multimetrele digitale de la Sonel oferă o gamă largă de funcționalități. Pe lângă măsurarea tensiunii (până la 1kV AC/DC), a curentului (până la 10A), a rezistenței (domeniul inferior 50Ω, domeniul superior 10MΩ) și testul de continuitate a circuitului – funcții de bază cerute de la un aparat de măsură modern – acestea oferă, de asemenea, măsurarea frecvenței (până la 10MHz), a capacității (până la 10mF), precum și posibilitatea de a conecta o sondă de temperatură (pentru modelele selectate, aceasta este inclusă în set). Multimetrele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni, inclusiv de buzunar, sunt alimentate cu baterii sau cu o baterie reîncărcabilă încorporată – și sunt conforme cu o serie de cerințe stabilite de standardul EN61010 (în diferite categorii). Este demn de remarcat faptul că în catalogul TME sunt incluse dispozitive echipate cu un modul Bluetooth care permite transmiterea în timp real a măsurătorilor către un telefon echipat cu aplicația Sonel Multimeter Mobile, ceea ce face posibilă, de exemplu, monitorizarea parametrilor de bază ai unei instalații în timp ce se conectează sarcini la aceasta. CMM-60, pe de altă parte, are o memorie de bord de 2.000 de înregistrări și un afișaj grafic clar, care poate afișa grafice care ilustrează datele colectate.

Bucla exterioară permite măsurarea în locuri greu accesibile

Contoare cu clemă au câștigat popularitate prin faptul că oferă o metodă sigură de măsurare a curenților mari fără a dezizola conductorii de înaltă tensiune. Din oferta Sonel puteți achiziționa instrumente concepute pentru măsurarea curenților alternativi și/sau direcți, precum și un model dedicat testării curenților de dispersie (și astfel este posibilă diagnosticarea defecțiunilor instalației sau a deteriorării echipamentelor conectate la aceasta). În funcție de model, gama Sonel din această categorie include produse cu un domeniu de măsurare de până la 3000A (până la 1000V), echipate cu un adaptor pentru termocuplu, husă de transport sau capac, precum și o serie de funcții utile, inclusiv înregistrarea valorii maxime (PEAK HOLD) și a valorilor extreme (MIN/MAX), estimarea curentului de pornire, bucla de măsurare externă.

Testere electrice

Un test de bază al instalației de rețea se efectuează cu ajutorul aparatelor de testare electrică: aceste dispozitive compacte permit determinarea continuității conexiunii, a tensiunii furnizate la priză (sau la tabloul de distribuție) și dispun, de asemenea, de moduri de măsurare a rezistenței, a prezenței fazelor, de detectare a diferențelor de potențial periculoase (50V AC, 120V DC)). Sunt confortabile, sigure pentru lucrul cu instalații de până la 1000V și perfect protejate împotriva influențelor de mediu (IP65). Detectarea conectării unui conductor la o fază poate fi realizată și cu ajutorul testelor fără contact disponibile în oferta Sonel (echipate cu o alarmă luminoasă și sonoră). Aceste dispozitive îmbunătățesc siguranța atunci când se lucrează cu instalații electrice, reducând riscul de a atinge accidental un fir sub tensiune.

Carcasă de mărimea unei palme și sonde indicatoare TKF-12 cu coduri de culoare.

Indicatorii de secvență ajută la determinarea secvenței corecte a liniilor de alimentare în instalațiile trifazate. Reprezintă, desigur, instrument esențial pentru a lucra cu acest tip de sistem – fie că vorbim despre alimentarea cu energie electrică în clădirile rezidențiale sau la locurile de muncă. Instrumentele Sonel funcționează la frecvențe de la 10Hz la 70Hz, cu tensiuni de la 35V la 690V AC – astfel încât pot fi utilizate și pentru testarea alimentării cu energie electrică a motoarelor controlate de invertor. Senzorul aproape că nu necesită întreținere, fiind necesară conectarea corectă la cabluri, care se realizează cu ajutorul sondelor incluse sau (pentru modelele selectate) adaptorul inclus pentru prize trifazate.

Pirometre

Pirometrele au devenit foarte populare deoarece oferă o metodă rapidă și relativ precisă de măsurare a temperaturii – un parametru care joacă un rol cheie în HVAC, construcții, electronică, electrică, automobile și numeroase alte domenii. Două modele de pirometre Sonel au fost adăugate în catalogul TME: cu game de la -32°C la 380°C și de la -50°C la 1600°C.. Articolele se caracterizează printr-o rezoluție de 0,1°C, modelul superior (DIT-500) având o serie de facilități, cum ar fi frecvența de eșantionare rapidă (peste 6Hz), memorie de 100 de înregistrări, posibilitatea transferului de date la un PC prin cablu USB, declanșarea alarmei la depășirea limitelor stabilite.

Senzorul amplasat pe cablu facilitează colectarea datelor.

Luxmetrele sunt utilizate pentru a determina intensitatea iluminării. Acesta este un factor deosebit de important în birouri și la locurile de muncă (definite prin reglementări), dar și în spațiile publice. Instrumentele sunt caracterizate de sensibilitate și rezoluție ridicată (chiar și 0,001lx) și pot fi utilizate în încăperi iluminate cu LED-uri, lămpi fluorescente, lămpi cu incandescență, lămpi cu halogen etc. Măsurătorile sunt efectuate automat (pot fi efectuate periodic și înregistrate în memoria internă de 16.000 de înregistrări). Toate articolele au conexiuni USB pentru transferul de date, iar modelele selectate au fost în plus echipate cu module de comunicare fără fir. 

Reflectometre

 Reflectometrele Sonel permit localizarea deteriorării cablurilor din infrastructura de energie electrică și telecomunicații pe secțiuni de până la 6000m lungime. Un grafic este prezentat pe ecran pentru a localiza cu precizie locul exact al deteriorării (înțepătură, umezeală). Reflectometrele sunt dedicate distribuitorilor de cabluri, tehnicienilor care realizează instalații electrice, precum și celor care se ocupă de mentenanța sistemelor de alimentare și de comunicații. 

Testere și contoare pentru instalații electrice

În timp ce produsele menționate mai sus din gama Sonel se caracterizează printr-o gamă largă de aplicații – mai jos se regăsesc în principal produse dedicate electricienilor, instalatorilor, industriei energetice în sens larg și altor profesioniști care necesită instrumente de cea mai înaltă calitate. Acestea sunt produse de înaltă performanță, concepute pentru utilizare în medii dificile, dar care garantează, de asemenea, măsurători de înaltă precizie. Trebuie subliniat faptul că acestea sunt măsurători de care poate depinde siguranța utilizatorilor, a operatorilor și a persoanelor aflate în preajmă.

Sonel MIC-5050 este proiectat cu gândul la mobilitate.

Măsurarea rezistenței de izolație ajută la asigurarea unei protecții corespunzătoare a operatorilor de echipamente electrice, a utilizatorilor de instalații de rețea și la verificarea protecției elementelor cheie ale infrastructurii energetice. Modelul de bază oferit de Sonel, MIC-30, este destinat în primul rând aplicațiilor în clădiri rezidențiale, facilități de uz public, locuri de muncă – va fi o soluție bună pentru testarea parametrilor dispozitivelor CO, încălzirii prin pardoseală, sistemelor anti-îngheț, precum și a cablurilor TIC. În cazul modelelor MIC-10 și MIC-15 (cu o tensiune maximă de măsurare de 10kV și, respectiv, 15kV), dispozitivele pot fi, de asemenea,  utilizate cu succes în căile ferate, în instalațiile de energie electrică, pentru testarea cablurilor de iluminat stradal, protecția stâlpilor de transformare etc. În funcție de articol, domeniul de măsurare poate ajunge până la 40TΩ. 

Instrumentele se caracterizează prin rezistență la interferențe electromagnetice (utilizează filtre digitale) și o capacitate mare de curent (care permite arderea izolației cablului deteriorat pentru a localiza rapid scurtcircuitul). Datorită funcției de creștere lină a tensiunii, testerul permite detectarea și localizarea (prin măsurători secționale) a descărcărilor incomplete, adică investigarea îmbătrânirii izolației. Modelele selectate pot fi utilizate pentru testarea obiectelor cu o tensiune nominală mai mare de 34,5kV. Unitățile dispun, de asemenea, de măsurarea coeficientului de descărcare dielectrică (și, de asemenea, descarcă automat obiectul testat la sfârșitul testelor).

Contoare de măsurare a rezistenței la împământare

Aparatele de măsură a rezistenței la împământare Sonel sunt disponibile în versiunea compactă (cu funcționalitate de bază), MRU-10; și extinsă MRU-120. Acest din urmă grup permite măsurători cu 3 și 4 fire, 3 fire cu cleme (împământare multiplă), 2 fire cu cleme (fără a utiliza o sondă de împământare), precum și măsurarea rezistivității solului prin metoda Wenner și a rezistenței conductoarelor de împământare și de legătură echipotențială. Testele sunt ușor de efectuat datorită unui afișaj LCD grafic și a etichetării clare a funcțiilor. Deoarece parametrii de împământare sunt adesea testați în condiții de mediu nefavorabile (șantiere de construcții, câmpuri de antene), producătorul a pregătit o versiune specială a contorului – de tip heavy duty (MRU-120HD), închisă într-o carcasă rezistentă la praf, umiditate și deteriorări mecanice. 

În interiorul capacului carcasei, producătorul a plasat un ghid de referință rapidă.

Printre funcțiile suplimentare ale acestor dispozitive se numără măsurarea tensiunilor de interferență, sondele auxiliare, calculul rezistivității solului în ohmmetri (sau: poduri), precum și o funcție de calibrare a clemei. La fel ca majoritatea dispozitivelor Sonel, contoarele MRU cooperează cu software-ul dedicat al furnizorului, care permite crearea de rapoarte și analiza detaliată a datelor colectate. Produsele îndeplinesc cerințele standardului EN 61557-4.

Testere și contoare RCD

Ecranul clar, cu retroiluminare, facilitează lucrul în condiții de iluminare limitată.

Testerele RCD, dispozitive care permit testarea performanțelor întrerupătoarelor de curent rezidual, reprezintă un echipament esențial pentru inspectarea instalațiilor electrice. Măsurătorile efectuate cu testerele Sonel pot fi efectuate pe componente cu curenți de declanșare tipici (de la 10mA la 500mA). Acestea sunt dispozitive compacte cu baterii de 9V, furnizate cu o husă de transport, cabluri și sonde cu lamă și mufe crocodil. Dispun de o memorie de măsurare încorporată (990), un ecran LCD monocrom retroiluminat cu caractere mari. Instrumentul poate fi utilizat cu întrerupătoare de circuit RCD de tip AC, A și B.

Testere de echipamente electrice

Testarea corectă a echipamentelor electrice (unelte electrice, electrocasnice, mașini industriale) prelungește durata de viață a acestora și protejează operatorii împotriva șocurilor – de asemenea, ajută la reducerea la minimum a riscurilor de incendiu. Testerele Sonel au fost concepute pentru a testa parametrii prevăzuți într-o serie de standarde de siguranță locale și internaționale, inclusiv rezistența conductorului de protecție, rezistența izolației, curentul de scurgere, puterea, consumul de curent, tensiunea și frecvența rețelei. Funcționalitatea produselor include, de asemenea, selecția automată a domeniului de măsurare sau determinarea timpului de declanșare a întrerupătoarelor de curent rezidual. 

Modelele de teste selectate sunt echipate cu un ecran LCD color, retroiluminat.

Datorită designului lor compact, a conectării ușoare la circuitele/dispozitivele testate și a interfeței intuitive (în cazul PAT-820: afișată pe un ecran color mare), contoarele Sonel permit accelerarea semnificativă a lucrărilor de inspecție și întreținere, motiv pentru care sunt un instrument de dorit în departamentele de întreținere a instalațiilor, atelierele de întreținere, atelierele de service, atelierele din parcurile de mașini, precum și în cadrul companiilor implicate în închirierea și leasingul de echipamente electromecanice. Un alt avantaj al produselor este memoria încorporată, capacitatea de a exporta rezultatele către un software de analiză dedicat (Windows), precum și cooperarea cu o aplicație pentru dispozitive mobile (Android). În plus, cu articolele Sonel se pot efectua teste de bază în mod mobil (de la bateria de alimentare) Contoarele au carcase durabile și rezistente la factorii de mediu și mecanici.

Rețea de receptoare și emițătoare pentru localizarea obiectelor plasate sub pământ.

Un instrument indispensabil în ingineria civilă, în industria energetică, a gazelor și petrochimică, precum și în domeniul feroviar și al telecomunicațiilor. Localizatoarele de cabluri Sonel permit determinarea traseului și a adâncimii exacte a cablurilor de rețea electrică, a liniilor de telecomunicații, a conductelor și a canalelor de cabluri (cu ajutorul unei sonde de transmisie introduse în interior)) O funcționalitate suplimentară a dispozitivelor de localizare este capacitatea de a opera în modul radio/pasiv (detectarea radiațiilor electromagnetice emise de cablu). Dispozitivele sunt echipate cu funcții utile în timpul inspecțiilor (de exemplu, alarmă declanșată atunci când este detectat un cablu prea puțin adânc). Localizatoarele permit setarea frecvenței de operare (atât în mod activ, cât și pasiv) și a puterii. În modul de economisire a energiei, modelele selectate pot funcționa până la 100 de ore cu o singură încărcare.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

The original source of text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/45440/instrumente-de-masurare-profesionale-marca-sonel/