INOVATIE PATENTATA DE BASF IN DOMENIUL HIDROIZOLARII BAZINELOR DE APE UZATE

Dezvoltat recent de Divizia pentru Construcții a BASF, MasterSeal 7000 CR reprezintă o soluție inovatoare de hidroizolare destinată utilizării în sectorul gestionării apelor la nivel global. Începând din martie 2017, noul produs a fost lansat în Europa, Asia Pacific și Orient Rusia Asia.

30% din pierderile de apă la nivel global pot fi prevenite

Pretutindeni pe Glob, apa curată este o resursă rară și devine tot mai rară cu trecerea timpului. „Obiectivele ONU de dezvoltare sustenabilă, a căror implementare a fost susținută de BASF prin prisma responsabilității sale sociale la nivel global, includ, de asemenea, apa curată”, explică Andre Burghardt, Global Business Segment Manager, Construction Solutions. „Conform estimărilor, scurgerile necontrolate reprezintă aprox. 30% din pierderile de apă la nivel global. În mod evident, acesta este un aspect important care trebuie abordat.” El citează în continuare cel mai recent Raport ONU privind dezvoltarea durabilă a resurselor de apă la nivel mondial și accentul pus de acesta asupra apei reziduale, văzută mai degrabă ca o resursă neexploatată decât ca o problemă, adăugând: „Sub acest aspect, în mod special, ne putem aduce o contribuție substanțială.”

Creșterea populației & infrastructura îmbătrânită

Se estimează că, în acest sector, cheltuielile vor crește exponențial, similar populației din ce în ce mai mari la nivel mondial, a creșterii gradului de urbanizare și a infrastructurii îmbătrânite.

De asemenea, s-a constatat că produsele disponibile pe piață până acum prezintă diverse  deficiențe. În acest context Divizia de Produse pentru Construcții și-a propus să dezvolte o membrană hidroizolantă cu o rezistență ridicată la impactul chimic. Prin această inovație Divizia își completează portofoliul existent în materie de tratare a apelor reziduale și creează o considerabilă valoare adăugată pentru aplicatorii acestei soluții tehnice și pentru clienți.

Soluția: o rețea reticulară, interpenetrată, rezistentă la o varietate de substanțe chimice

MasterSeal 7000 CR este o soluție globală pentru o piață globală: noua tehnologie Xolutec, care reprezintă baza pentru MasterSeal 7000 CR, a fost creată în colaborare de laboratoarele Diviziei pentru Construcții din Trostberg, Shanghai, Augsburg și SUA. Într-o manieră inovatoare, Xolutec îmbină proprietăți chimice complementare. Prin combinarea componentelor individuale, se formează o rețea reticulară, interpenetrată, care furnizează materialul cu capacități remarcabile. Modul particular în care se formează rețeaua poate fi controlat, ceea ce face ca soluția de hidroizolare să poată fi adaptată la o largă varietate de cerințe, legate, de pildă, de gradul de duritate sau elasticitate. Produsele convenționale întâmpină adesea dificultăți în ceea ce privește umiditatea substratului sau condițiile de mediu nefavorabile pe durata aplicării, cauzând de multe ori preocupări legate de siguranță din cauza solvenților sau monomerilor volatili. Firește, pentru MasterSeal 7000 CR asemenea probleme nu există. De asemenea, sectorul apelor reziduale cunoaște, în momentul de față, modificări semnificative în privința modului de operare: în multe centre a crescut producția de biogaz, ceea ce a dus, de asemenea, la o modificare a necesităților în materie de soluții de hidroizolare adecvate. Mai precis, respectivele soluții trebuie să demonstreze o rezistență mult mai ridicată la o largă varietate de substanțe chimice.

După mai mulți ani de dezvoltare, de testare și evaluare amănunțită de către Institutul Fraunhofer (simulând o expunere a materialului la condiții din lumea reală pe o durată de cinci ani), MasterSeal 7000 CR a fost lansat pe piață începând din luna martie 2017. De atunci, noua soluție de hidroizolare a fost introdusă pe piețele din multe țări europene, dar și pe piețele din China, Dubai și Rusia.

Proiecte de referință cu MasterSeal 7000 CR

A existat deja o serie de proiecte menite să demonstreze potențialul noii soluții de hidroizolare. În afară de Shanghai Chemical Industry Park, unde MasterSeal 7000 CR rezistă la impactul extrem al diverselor ape reziduale chimice și industriale, a mai fost instalat și pe platforma industrială BASF-Petronas din Malaezia, pe platforma industrială BASF din Bradford, Marea Britanie, dar și în cadrul mai multor proiecte diferite din Marea Britanie, China, Slovacia, Serbia, Italia și Spania – fiecare astfel de proiect în parte servind, de asemenea, drept material de referință pentru proiectele viitoare ale clienților respectivi. Printre aceștia, se numără clienți precum cea mai mare companie de gestionare a apelor reziduale care operează la nivel mondial și care poate acum să pună în practică aceste specificații de referință la nivel global. Mai mult decât atât, de peste 18 luni deja, MasterSeal 7000 CR demonstrează un grad remarcabil de fiabilitate în cadrul unui centru de tratare a apelor reziduale din Polonia. „Acesta a fost primul nostru proiect demonstrativ și, într-un fel, și proiectul nostru pilot”, spune Elisabeth Casas Bolivar, Global Launch Manager MasterSeal 7000 CR. „Și a fost un proiect «demonstrativ» în sensul cel mai concret al cuvântului: pe durata verificărilor, am fost atent urmăriți de ingineri din multe alte centre similare administrate de aceeași companie.”

Verificările efectuate au dat rezultate de excepție, iar aplicarea inițială, pe 500 m2, va fi urmată acum de o aplicare pe 10.000 m2 în cadrul aceluiași centru.

„Estimarea noastră s-a dovedit a fi corectă: MasterSeal 7000 CR umple un gol în ceea ce privește soluțiile de hidroizolare pe sectorul gestionării apelor reziduale la nivel global”, concluzionează Casas Bolivar. „Cantitatea de material comandat și instalat până în prezent este aproape dublă față de estimările noastre pentru primul an.”

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

BASF Divizia pentru Construcții

Șos. Ploiești-Târgoviște (DN72)

km.8 – Com. Ariceștii-Rahtivani

Jud. Prahova 107025 – Romania

T +40 344 520 100 / +40 344 520 102

F +40 344 520 101 / +40 344 520 125

cosmin.ionescu@basf.com

www.master-builders-solutions.basf.ro