INGINERIE HMI EFICIENTĂ PENTRU STAȚII ELECTRICE MAI INTELIGENTE

Într-o stație electrică, o interfață operator HMI oferă vizibilitate și control total al tuturor proceselor. Peisajul energetic în continuă evoluție de astăzi prezintă noi cerințe în ceea ce privește gestionarea stațiilor – iar HMI-urile mai inteligente sunt esențiale. 

Obiectivele globale net zero, diversificarea tot mai mare a mixului energetic și cererea în creștere evidențiază necesitatea ca stațiile electrice să funcționeze atât mai inteligent, cât și mai intens. Totuși, acest lucru aduce cu sine un set unic de provocări. Deși energia regenerabilă este mai ecologică, aceasta este în mod inerent intermitentă, ceea ce înseamnă că furnizarea poate fi instabilă. Utilizarea pe scară mai largă a resurselor energetice distribuite poate fi mai complexă de integrat, iar activele trebuie să fie optimizate, menținând în același timp serviciul și costurile la un nivel scăzut.

Pentru a face față acestor obstacole, este esențial să se dispună de sisteme care să controleze și să regleze fluxul de energie și să gestioneze o rețea dinamică într-o stație electrică. Acesta este locul în care interfețele HMI pot fi benefice. HMI-urile moderne dispun de o gamă largă de capacități pentru a răspunde cerințelor schimbătoare ale stațiilor. Acestea pot oferi o vedere centralizată asupra proceselor dintr-o rețea și pot oferi o conștientizare a situației.

Astfel se întâmplă și în cazul unor defecțiuni ale conexiunii cu centrul de comandă-control, precum și o vizualizare cuprinzătoare a evenimentelor anterioare, a alarmelor și a valorilor măsurate. Acest lucru înseamnă că operatorul poate accesa cu ușurință informații importante fără a fi nevoit să colecteze manual date de la componentele individuale ale sistemului – ceea ce, în stațiile mari de înaltă tensiune izolate cu aer, poate fi o sarcină dificilă.

De asemenea, un HMI oferă și mai multe date importante în timpul testelor periodice esențiale ale releelor de protecție și evidențiază stările individuale ale fiecărui IED și ale comutatoarelor asociate acestora. Acest lucru facilitează testarea simplă și directă pentru inginerii de protecție și oferă o imagine de ansamblu a faptului că toate echipamentele funcționează eficient.

Implementarea unei interfețe HMI poate, de asemenea, reduce potențial numărul de dispozitive care îndeplinesc diferite sarcini de automatizare într-o stație. Tranziția de la hardware la software înseamnă că HMI poate integra nu doar sarcinile HMI, ci și altele, cum ar fi gateway-ul și automatizarea. În acest caz, HMI poate funcționa mai mult ca un controler de stație, centralizând procesele și datele și creând o soluție integrată fără a fi nevoie de schimbul de date între sisteme.

Mulți parametri pot fi încorporați în acest sistem HMI pentru a reduce efortul de inginerie, inclusiv funcțiile de protecție și capacitatea de a transfera informații către centrul de comandă-control sau de a declanșa evenimente de automatizare. Pe lângă aceste sarcini de execuție, HMI are câteva secrete interesante pe partea de inginerie: atunci când dorim să trecem de la ingineria manuală la cea automată, este nevoie de standarde, nu numai din perspectiva reglementărilor, ci și din perspectiva utilizatorului final. Existența acestor standarde permite companiei de utilități să definească șabloane și descrieri și să le pună cap la cap pentru a crea aplicații HMI sau de automatizare gata de utilizare. Platforma zenon de la COPA-DATA dispune de interfețele necesare pentru a automatiza o multitudine de procese și etape de inginerie diferite.

Utilizarea zenon ca sistem integrat de automatizare a stațiilor electrice permite un control și o monitorizare mai rapidă și mai intuitivă decât sistemele formate din părți și sisteme de operare separate. Acest lucru înseamnă că utilizarea inteligentă a platformei poate reduce semnificativ eforturile de inginerie și poate economisi săptămâni întregi de muncă. Aceasta poate fi chiar conectată la hardware-ul încorporat al echipamentelor existente pentru a înlocui sistemele HMI vechi, permițând o modernizare ușoară și eliminând necesitatea unor actualizări și înlocuiri costisitoare.

Operatorii de stații pot beneficia de pachetul zenon specific pentru stații electrice. Varianta zenon Energy conține toate caracteristicile necesare pentru a proiecta un HMI de stație eficient și complet realizat. Varianta zenon Energy conține un procesor de comenzi încorporat care gestionează cazurile speciale de utilizare asociate cu operarea întrerupătoarelor de înaltă tensiune. Oferă o conștientizare a situației de neegalat cu ajutorul unui procesor de topologie integrat, oferind utilizatorului o vizualizare instantanee a stării și a condiției stației.

Exploatarea unei stații moderne poate fi complexă, dar proiectarea unui sistem HMI eficient poate face procesul mai simplu și mai eficient, economisind timp și reducând atât efortul de proiectare, cât și riscul de eroare. zenon Energy Edition de la COPA-DATA oferă toate instrumentele pentru un HMI integrat pentru o stație electrică mai inteligentă și mai conectată, capabilă să facă față provocărilor din industria energetică actuală.

Articol original: Efficient HMI engineering for smarter substations, JÜRGEN RESCH, April 2023, https://blog.copadata.com/efficient-hmi-engineering-for-smarter-substations

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro