Menținerea productivității unei fabrici în lipsa muncitorilor care să acționeze mașinile este o perspectivă descurajantă. Dar, cu actuala necesitate ca fabricile să poată fi gestionate de la distanță și fără probleme, această provocare este acum foarte reală. Deși lucratul de la distanță nu a fost niciodată o practică obișnuită în producție, tehnologiile digitale ajută cu ușurarea tranziției. Stefan Reuther, Chief Sales Officer – Copa-Data, explică cum software-ul industrial poate ajuta producătorii să reziste pe timp de criză.
În momentul de față, companiile se confruntă cu imposibilitatea de a trimite muncitorii în fabrici. Pentru angajatul care lucrează în mod normal într-un birou, instrumente precum laptop-uri conectate la Wi-Fi sau conferințele online pot face posibilă desfășurarea normală a activităților; dar perspectiva desfășurării activităților de lucru de la distanță este mult mai complexă pentru directorii de fabrici și angajații lor.
Cum pot managerii de fabrici și puncte de lucru să acceseze toate datele și capacitățile de control necesare – luând în considerare în mod special volumele mari de date și numeroasele mașini și procese care sunt implicate în buna desfășurare a unei fabrici? Răspunsul este că, de fapt, operațiunile la distanță din cadrul unei fabrici nu trebuie să fie dificile pe timp de criză, chiar dacă acestea presupun gestionarea unei întregi fabrici.
Forță de muncă redusă
Pe scurt, gestionarea de procese de la distanță presupune aducerea tuturor datelor într-un singur loc, unde, în mod ideal, pot fi controlate de către un singur muncitor în loc de o echipă întreagă. Această idee împinge conceptul Industry 4.0 în noi zone. Mai precis, noi moduri de a lucra de la distanță.
În momentul de față, mulți manageri de fabrici trec cu vederea importanța software-ului de automatizare industrial în realizarea practicilor Industry 4.0. În schimb, ei au tendința de a se concentra pe partea de hardware cum sunt sistemele modulare. De fapt, software-ul are un rol crucial în interconectarea datelor între echipamente pentru a trece cu ușurință peste probleme care apar din cauza mașinilor izolate.
Chiar și într-o situație normală de funcționare a unei fabrici, mașinile izolate fac procesul de implementare a celor mai înalte nivele de management al datelor dificil și costisitor. O perioadă de criză va face aceste provocări și mai mari – în special dacă, cum e și în situația actuală, scenariul presupune un nivel fără precedent de activități desfășurate de la domiciliu. Așadar, ce pot managerii de fabrici să facă pentru a trece cu bine peste această provocare?
Din fericire, noi sisteme care converg utilizând tehnologiile informaționale și operaționale (IT/OT) au deschis noi posibilități și noi nivele de securitate în controlul direct și monitorizarea completă a unei fabrici. Acestea facilitează, de asemenea, o analiză ușoară și o distribuire sigură a datelor.
Software smart
O abordare ar fi, ca în loc să se implementeze un sistem costisitor de execuție a producției, să se construiască o structură software smart. Această structură grupează mașinile în unități logice, ceea ce face posibilă păstrarea descentralizată a informațiilor – cum era deja – în același timp consolidând informația într-un singur punct. Făcând acest lucru, se poate îmbunătăți transparența și viziunea de ansamblu asupra sistemului a managerului și a operatorului, fără a fi nevoie să se adapteze software-ul din cadrul mașinii.
Acest fapt a fost demonstrat de către zenon, o platformă software care este concepută pentru utilizarea cu echipamente de producție și infrastructură. Software-ul de automatizare, dezvoltat de echipa COPA-DATA, este conceput pentru securitate, eficiență și utilizare ușoară și poate fi aplicat pentru rularea tuturor sistemelor de operare din cadrul unei fabrici și a infrastructurii critice.
Chiar dacă managerii de fabrici și muncitorii își desfășoară activitatea de acasă, obligațiile lor privind managementul fabricii rămân aceleași. În această situație software-ul de automatizare oferă beneficii în termeni de control-comandă, eficiență și conformitate. Cu zenon de la COPA-DATA este posibil să se genereze traseele de auditare, achiziția de date și raportările pe baza sistemului de management al utilizatorilor – ceea ce poate asigura productivitatea unei fabrici pe timp de criză.
Mai mult de atât, folosind un asemenea software într-un sistem de execuție pe linii, este posibil să se gestioneze o linie completă de producție dintr-un singur punct de control-comandă. Cu alte cuvinte, linia poate rămâne productivă chiar și fără prezența muncitorilor. Acestea sunt doar unele din avantajele platformelor inteligente de software pe care mulți manageri de fabrici nu le iau în considerare.
Producție eficientă
Întreruperile de producție și cele din funcționarea mașinilor au consecințe enorme – fie că sunt pierderi financiare, o diminuare a încrederii părților implicate sau clienți nemulțumiți. Asigurarea bunei funcționări a unei fabrici este esențială, iar acest aspect este cu atât mai accentuat atunci când sunt și mai puțini muncitori prezenți să remedieze o problemă. O construcție durabilă, operarea ușoară și un software robust sunt cerințele de bază pentru o mașină ce trebuie să fie ținute sub observație și asigurate. În acest sens, aplicațiile bazate pe software-ul zenon de la COPA-DATA pot asigura funcționarea acestor cerințe într-o manieră stabilă și sigură.
Cerințele privind sisteme de încredere, sigure și fără erori au fost întotdeauna importante, însă evenimentele recente au scos și mai mult la lumină nevoia gestionării cu ușurință a fabricilor atât la fața locului, dar mai ales de la distanță. Pentru fabricile de producție, experții în software de automatizare precum cei de la COPA-DATA pot ghida companiile în ceea ce privește implementarea tehnologiilor digitale, în același timp crescând securitatea datelor lor.
Cu software-ul industrial potrivit, menținerea productivității unei fabrici, cu mai puțini muncitori prezenți pentru a asigura funcționarea mașinilor, nu mai trebuie să fie o provocare atât de mare.
DISTRIBUITOR ROMANIA: KREATRON AUTOMATION SRL