IDENTIFICAREA AUTOMATA CU AJUTORUL CITITOARELOR RFID DE LA ELATEC

Echipamentele de identificare bazate pe tehnologia RFID sunt utilizate pe scară largă în logistica depozitării, expediţii de mărfuri sau administrare. Cu toate acestea, numărul mare de soluţii disponibile şi necesitatea frecventă de integrare a acestora într-un singur sistem unitar ridică, în continuare, probleme care consumă mult timp. Soluţiile oferite de firma Elatec permit limitarea costurilor şi a timpului necesar pentru integrarea noilor echipamente în sistemele deja existente.

Soluţii Auto ID cu cititoare RFID de la Elatec

Dezvoltarea dinamică a pieţei sistemelor RFID şi comunicaţiilor fără fir prezintă noi provocări pentru producătorii de echipamente şi pentru integratorii de soluţii care oferă produse Auto ID. Indiferent de domeniul de utilizare, un element cheie îl reprezintă alegerea tehnologiei RFID potrivite pentru identificarea de proximitate. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în paralel, funcționează mai multe standarde RFID diferite. Astfel, tehnologiile RFID utilizate diferă deseori prin standard de soluția nou introdusă. Un exemplu în acest sens poate fi o clădire de birouri în care este utilizată tehnologia RFID pentru controlul accesului angajaților. La un moment dat apare nevoia unui sistem integrat pentru accesul angajaţilor la imprimantele echipate cu cititoare RFID instalate în clădire. Să presupunem că cititoarele montate în imprimante funcționează într-un standard diferit faţă de cel utilizat pentru controlul accesului. Această situaţie le impune angajaţilor să folosească două carduri – unul pentru accesul la locul de muncă iar altul – pentru identificarea la imprimantă. Cititoarele şi modulele RFID universale de la Elatec elimină acest inconvenient, oferind suport pentru marea majoritate a tehnologiilor RFID folosite în lume la ora actuală. Acest lucru este valabil atât pentru comunicaţia cu ajutorul frecvenţelor joase (LF) – 125/134,2 kHz, cât şi cu frecvenţă înaltă (HF) – 13,56 MHz.

Smartphone-ul în locul cardului

În afara suportului pentru majoritatea tehnologiilor RFID, cel mai nou cititor de proximitate Elatec, TWN4 MultiTech 2 BLE, oferă capabilități NFC şi Bluetooth Low Energy (BLE). Astfel, nu mai este nevoie de cardurile RFID pentru identificare, iar în locul acestora poate fi folosit smartphone-ul. Cititorul poate fi utilizat cu cele mai populare modele, precum dispozitive iPhone şi smartphone-uri cu sisteme de operare Android şi Windows. Rămânând la exemplul clădirii de birouri, utilizarea cititoarelor Elatec permite evitarea problemelor cu identificarea angajaților care şi-au uitat cardul acasă.

Configurare rapidă

Un alt mare avantaj al echipamentelor TWN4 MultiTech RFID este faptul că funcționalitatea acestora poate fi automatizată cu ajutorul scripturilor, care sunt rulate direct în cititor. În plus, scriptul poate fi modificat pentru ca cititorul să poată utiliza un alt standard RFID. Modificarea se poate realiza prin interfaţa fără fir şi poate fi efectuată cu ajutorul cardului de configurare TWN4. Acest lucru este o facilitate importantă pentru tehnicieni şi lucrătorii de service, care nu mai pierd timp cu demontarea echipamentelor integrate şi pot realiza reconfigurarea în mod rapid şi neinvaziv atunci când este nevoie.

Recunoaşterea tehnologiei RFID

În scenariile de migrare de la o soluţie la alta, precum cel descris mai sus, este necesară recunoaşterea tehnologiei RFID utilizate anterior pentru a putea propune o soluţie nouă, optimă. În mod standard, pentru aceasta ar trebui să trimitem furnizorului sau integratorului cardul RFID folosit în aplicaţia existentă. Această procedură de durată nu mai este necesară datorită instrumentelor de analiză a tehnologiei RFID oferite de Elatec, precum TechTracer Lite. Acesta poate recunoaşte pe loc tehnologia RFID utilizată în soluţia aflată deja în funcţiune. În acest mod, atât furnizorul soluţiilor, cât şi clientul economisesc timp, reduc cheltuielile şi riscul unor eventuale erori.

Pentru mai multe detalii, accesati: https://www.tme.eu/ro/katalog/module-si-cititoare-rfid_113721/?s_order=desc&search=elatec&s_field=1000011