Easy Engineering: Ce industrii credeți că vor crește în 2021?

FESTO: Pentru acest an, estimăm o creștere a industriei per ansamblu, în toate domeniile. Foarte probabil, industria constructoare de automobile își va reveni după un an dificil și va angrena întregul ecosistem aferent de furnizori. De asemenea, estimăm o creștere însemnată în domeniile legate de producția alimentară și industria farmaceutică.

E.E: Ce soluții oferiți pentru aceste industrii?

FESTO: Soluțiile oferite de Festo acoperă gama integrală de echipamente, la fiecare nivel al piramidei de automatizare.

Soluțiile noastre hardware, indiferent de complexitatea lor, sunt însoțite de diferite pachete de unelte software menite să ușureze activitatea partenerilor noștri și să reducă la minim timpii fiecărui proces.

Evident, domeniul nostru de bază este reprezentat de acționările pneumatice, unde am demonstrat că soluțiile oferite au cele mai ridicate standarde de calitate și oferă cea mai bună fiabilitate pentru orice industrie. Dar portofoliul nostru cuprinde, la același nivel de calitate, și echipamente din sfera acționărilor electro-mecanice sau destinate industriilor de proces.

Platformele software dedicate digitalizării companiilor sunt dezvoltate pentru a eficientiza și a oferi transparență proceselor de producție, reducând la minimum posibil timpii de oprire neplanificată precum și consumurile energetice.

E.E: Spuneți-ne despre inovațiile produselor oferite și care este impactul asupra muncii clienților.

FESTO: Cea mai actuală tendință de dezvoltare în mediul industrial este digitalizarea și lucrul cu volume mari de date pentru eficientizarea per ansamblu a proceselor de producție, în vederea trecerii efective la Industry 4.0. De aceea, în prezent, cea mai inovativă soluție oferită de Festo este reprezentată de platforma Festo Automation Experience (Festo AX). Această platformă online, bazată pe software, preia din liniile de producție, prin intermediul unor Edge PC-uri, toate informațiile disponibile de la senzorii din zona respectivă și permite monitorizarea proceselor aferente, luând decizii de eficientizare prin intermediul elementelor de inteligență artificială integrate.

Bazându-se pe procesul continuu de învățare, specific AI, platforma Festo AX, pe lângă monitorizarea și controlul tuturor consumurilor energetice poate detecta anomalii în funcționare pentru toate mașinile implicate în procesul de producție, până la nivel de echipament și poate lua decizii în concordanță cu datele analizate.

Impactul unei astfel de soluții asupra activității unei locații de producție este evident. Pe lângă o predictibilitate inimaginabilă până în prezent și o eficientizare a procedurilor de mentenanță, s-a luat în considerare și o îmbunătățire a mediului în care partenerii și clienții noștri își desfășoară activitatea, prin reducerea considerabilă a amprentei de carbon.

E.E: Ce industrii credeți că vor crește în viitor?

FESTO: În primul rând, datorită posibilităților oferite de Industry 4.0, vor avea o creștere semnificativă companiile care produc bunuri de larg consum. Prin intermediul noilor tehnologii vor oferi clienților posibilitatea de a-și personaliza produsul dorit, la prețuri rezonabile. Tehnologia viitorului presupune un mix între livrarea rapidă, calitate înaltă și personalizarea produselor în funcție de nevoile sau preferințele fiecărui individ, fără costuri exorbitante.

E.E: Ce soluții aduceți pentru aceste industrii în schimbare?

FESTO: Soluțiile propuse de noi sunt multiple, cuprinzând echipamente hardware, unelte software specializate și servicii specifice automatizărilor. Dar, cel mai important aspect, pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei, este procesul de pregătire a personalului din toate departamentele unei fabrici, pentru a se reuși să se adapteze noilor cerințe tehnologice.

Departamentul Didactic de la Festo – Festo Didactic (festo-didactic.com) – oferă companiilor posibilitatea de a-și pregăti personalul în vedere obținerii competențelor necesare pentru îndeplinirea noilor solicitări, deoarece specificul „angajatului 4.0”  este ceva complet nou și indispensabil pentru procesul de producție digitalizată.

E.E: Cum vă veți adapta soluțiile pentru viitor?

FESTO: An de an ne bucurăm să fim printre liderii inovatori la nivel mondial în domeniul automatizărilor. Drept urmare soluțiile noastre vin în întâmpinarea tuturor solicitărilor pieței industriale mondiale, indiferent de specificul și cerințele diverselor domenii.

Adaptarea este destul de simplă având în vedere specificul companiei noastre și relațiile pe care le avem la nivel mondial cu toți jucătorii importanți, fie că discutăm de companii care produc bunuri, de companii care dezvoltă utilaje , de entități de reglementare sau universități tehnice.

Având un important caracter inovativ investim sume uriașe în cercetarea și dezvoltarea viitorului, iar asta se observă prin direcțiile noastre de dezvoltare și prin soluțiile puse la dispoziție. Câteva cifre ce descriu compania la nivel mondial, sunt disponibile la pagina Figures, data, facts | Festo Corporate.

E.E: Ce beneficii vor aduce aceste soluții utilizatorilor?

FESTO: Eficiență.

Soluțiile propuse de Festo, fie că discutăm de echipamente hardware, platforme de automatizare sau software de proiectare, sunt menite să reducă la minim timpul necesar utilizatorilor de a le pune în funcțiune, de a le opera efectiv în producție și de a obține beneficii.

Pentru fiecare proces al unei companii:  de dezvoltare a proiectelor, de comandă și livrare, de montaj și punere în funcțiune, de operare, mentenanță și modernizare, avem soluții prin care sa ușurăm munca utilizatorilor și care să necesite un set cât mai redus de aptitudini. Acolo unde soluțiile software și hardware nu sunt eficiente, poate interveni departamentul Didactic, prin soluțiile de consultanță, instruire și formare, pentru a se asigura competențele necesare eficientizării producției.

“The Industrial Internet of Things” este văzut ca fiind viitorul tehnologic. Ce soluții oferiți și cum vă afectează acest lucru?

De peste de 5 ani dezvoltăm soluții în acest context. Sunt deja câțiva ani de când promovăm soluțiile noastre inovative în domeniul pneumaticii digitale și nu numai. Un astfel de trend nu poate decât să ne avantajeze. În plus, lucrăm activ în diverse proiecte dedicate cercetării și dezvoltării pentru Industry 4.0 și realizăm parteneriate cu nume mari în domenii adiacente automatizărilor. Aici veți găsi o parte dintre proiectele la care suntem parteneri: Industry 4.0 | Festo Corporate

Așa cum spuneam, avem deja în portofoliul nostru atât soluții hardware – Industry 4.0 | Festo Romania cât și software – Festo App World, care pot fi integrate în procesele industriale de producție.

E.E: Cum credeți că va îmbunătăți 5G procesele industriale?

FESTO: Digitalizarea producției, pe lângă alte nevoi, de exemplu standardizarea, implică și o cantitate uriașă de informații de transferat bidirecțional, între utilaj sau linia de producție și platformele care guvernează procesele unei fabrici. Drept urmare, tehnologia 5G este crucială în dezvoltarea acestei mega tendințe la nivel mondial.

Un proces guvernat optim de către o aplicație aflată în cloud necesită cât mai multe informații venite de la utilaje, de la fiecare componentă a liniei de producție.

Nu luăm în considerare doar valorile măsurate de senzori, ci toate informațiile pe care echipamentele componente le pot pune la dispoziție: denumirea producătorului, codul lor de comandă, stadiul de funcționare al fiecărei componente, etc. Astfel aplicația va fi capabilă să ofere sistemelor de tip SAP informații cu privire la productivitate, costuri de producție, liste de achiziții, necesar de mentenanță, etc.

Deci pentru a avea un sistem conform și complet pregătit pentru Industry 4.0, avem nevoie de posibilitatea de a transfera în mod constant o cantitate mare de informații între diferite platforme prezente în unitățile de producție, iar acest lucru este greu de atins cu tehnologia din prezent.  

Mai multe detalii privind propunerile noastre pentru digitalizare, se găsesc pe pagina dedicată acestui trend industrial Festo Digital – (getdigitalnow.com).