FESTO COBOT STABILESTE NOI STANDARDE ÎN MATERIE DE TEHNOLOGIE SI OPERABILITATE

Și dacă ar exista un robot care să fie ușor de manevrat, să nu necesite un gard de siguranță și să aibă și un preț atractiv? Acest lucru ar introduce o nouă eră în colaborarea om-robot. Această nouă eră începe acum – cu primul robot pneumatic din lume, de la Festo.

Aproape niciun alt segment de piață industrială nu va crește atât de rapid în următorii ani precum colaborarea om-robot. Roboții îi eliberează pe angajați de sarcini deosebit de obositoare, dificile sau monotone, oferindu-le astfel noi niveluri de libertate și făcându-le munca mai ușoară și mai sănătoasă. Și nici o altă tehnologie nu are o abordare atât de sensibilă și flexibilă a colaborării om-robot precum pneumatica.

Avantajele pneumaticii

Festo Cobot își datorează multe dintre avantajele sale, cum ar fi sensibilitatea, greutatea redusă și raportul calitate-preț, avantajelor utilizării pneumaticii. Acționările directe din îmbinările articulate sunt foarte rentabile și deosebit de ușoare, deoarece, spre deosebire de soluțiile electrice, nu sunt necesare mecanisme grele sau senzori de forță-cuplu costisitori. Primul cobot pneumatic din lume este rezultatul expertizei excepționale deținute de Festo în domeniul sistemelor controlate.

Opțiunea rentabilă – chiar și pentru companiile mici și mijlocii

Festo Cobot face ca utilizarea roboților colaborativi să fie rentabilă chiar și pentru întreprinderile mici și mijlocii, deoarece acestea se bazează adesea pe procese manuale. Acest lucru se realizează datorită opțiunilor flexibile de aplicare, astfel încât și loturile de dimensiuni mici sau anumite etape de lucru pot fi acum realizate automat. Datorită punerii în funcțiune și programării sale unice, intuitive și simple, este rapid și ușor de manevrat și nu este necesară o instruire îndelungată sau complexă.

Robotul colaborativ pneumatic Festo Cobot va fi mai ieftin decât roboții electrici din aceeași clasă. Acesta va oferi un raport calitate-preț excelent în domeniul său principal de aplicare, respectiv manipularea pieselor mici cu sarcini utile de până la 3 kg. 

“Când va fi pus în vânzare în 2023, Festo Cobot va stabili noi standarde în colaborarea om-robot prin simplitatea sa de utilizare”, explică Dr. Frank Melzer, membru al Consiliului de Administrație pentru Managementul Produselor și Tehnologiei la Festo.

Ușor de manevrat și flexibil de utilizat

Festo Cobot este format din hardware-ul propriu-zis, un modul portabil și Robotic Suite – un software pentru punerea în funcțiune și programarea intuitivă. Acest pachet face posibilă punerea în funcțiune și programarea Cobot în mai puțin de o oră. Nu sunt necesare nici cunoștințe prealabile de robotică, deoarece software-ul “Robotic Suite”, care se explică singur, conține blocuri funcționale clar vizualizate și standardizate. Acționările pneumatice permit ca brațul robotului să fie ghidat cu ușurință cu mâna și fără a întâmpina vreo rezistență, astfel încât punctele de parcurs sau traseele să poată fi învățate rapid și precis. 

În special pentru întreprinderile mici și mijlocii, roboții sunt atractivi doar dacă pot prelua în mod practic și rapid o nouă sarcină și nu sunt destinați doar să fie utilizați permanent în același scop. Cobotul Festo îndeplinește această cerință, deoarece nu necesită un cabinet de control suplimentar, dificil de conectat și incomod. Controllerul compact care este integrat în propria bază îl face deosebit de flexibil. Conexiunile simple îi permit, de asemenea, să fie utilizat ad-hoc, fără timpi lungi de schimbare. Standardele comune de bus permit conectarea rapidă la controllere de ordin superior. Și, de asemenea, necesită mai puțin spațiu.

Datorită metodelor ultramoderne de construcție ușoară, greutatea robotului Festo Cobot a fost redusă la mult sub 20 kg, astfel încât acesta poate fi asamblat rapid și flexibil în alte locații. 

Activitate mai sigură și mai rapidă

Cu o lungime de 670 mm, Festo Cobot este exact ca un braț uman și are o rază de acțiune potrivită pentru a fi perceput ca o mână de ajutor suplimentară, atunci când lucrează cu un membru al personalului. Se deplasează – ca un coleg adevărat – într-o rază gestionabilă. Datorită flexibilității acționărilor pneumatice, cobotul acționează cu sensibilitate – la o viteză adecvată situației și cu mișcări fluide și armonioase. La atingere, fiind moale, este comparativ cu contactul uman. 

Acționările pneumatice directe ale cobotului și greutatea redusă a acestuia reduc energia de contact. Christian Tarragona, șeful departamentului de robotică de la Festo declară: “Datorită regulatoarelor precise de presiune din îmbinările articulate, robotul recunoaște când este atins și răspunde prin funcții de siguranță adecvate.” Angajații pot lucra alături de noul lor coleg tehnic în deplină siguranță.