FAMILIA ARDUINO CONTINUA SA SE MAREASCA

TME se numără printre partenerii globali ai Arduino. Ne bucurăm că putem asigura clienţilor noştri accesul la produsele originale ale acestei mărci. Printre altele şi pentru că Arduino este o platformă în continuă dezvoltare, care este menţionată tot mai des în contextul aplicaţiilor industriale. În urmă cu câţiva ani, acest producător italian era asociat, în primul rând, cu kiturile de dezvoltare echipate cu microcontrolere de 8 biţi, cu proiecte educaţionale, popularizarea electronicii programabile şi cu mediul minimalist, prietenos Arduino IDE. Datorită imensei popularităţi, gamei bogate de extensii şi accesului liber la mii de biblioteci, Arduino este tot mai căutată de profesionişti. Un motiv care nu poate fi trecut cu vederea este faptul că profesioniştii de azi şi-au început aventura în electronică şi au învăţat cu Arduino, iar acum doresc să îl folosească în continuare în munca lor, fiind o unealtă binecunoscută. În acest moment, Arduino vine în întâmpinarea unui grup tot mai mare de clienţi şi a inclus în oferta sa produse destinate utilizării în industrie.

UNO – ÎNSEAMNĂ NUMĂRUL UNU

Chiar dacă este prezentă pe piaţă de mai bine de zece ani, clasica placă de bază se bucură în continuare de mare succes (în prezent în versiunea rev. 3). De aceea, producătorul oferă în continuare atât Arduino Uno, cât şi plăci de extensie dedicate acestuia, cunoscute ca Arduino shields. Datorită acestora, chiar şi un utilizator începător poate realiza proiecte ambiţioase, cunoscând totodată mai bine platforma. Aceste produse răspund şi cerinţelor inginerilor experimentaţi, simplificând, de exemplu, procesul de prototipare.

4 RELAYS SHIELD

Datorită acestei plăci, pot fi controlaţi receptori cu sarcină (consum de curent) mai mare decât poate asigura singur microcontrolerul prezent pe placa de bază. Placa de extensie „4 relays”, aşa cum îi arată şi numele, a fost prevăzută cu patru relee. Aceştia permit conexiunea cu 2 poli (NO şi NC). Pe shield se află şi diode LED care semnalizează starea releelor.

MOTOR SHIELD

Controlul motoarelor DC, deşi în mediul Arduino IDE este simplu de realizat, necesită un controler corespunzător. Producătorul italian a utilizat în modulul său popularul circuit L298, care este o punte H dublă destinată controlului motoarelor. MOTOR SHIELD permite controlul a două motoare de curent continuu. Controlul vitezei este realizat prin generarea unui semnal PWM, în timpul căruia sensul de rotaţie este stabilit cu ajutorul stărilor „1” sau „0” aplicate pe pinii stabiliţi.

TINKER KIT BRACCIO

Deşi pare o jucărie, TINKER KIT este, în primul rând, o unealtă excelentă pentru învăţarea mecatronicii şi exact pe mecatronica controlată la distanţă se bazează întreaga idee a industriei 4.0. BRACCIO ilustrează ce unealtă simplu de operat şi totodată puternică sunt modulele producătorului italian. Acest kit facilitează primii paşi în domeniul roboticii nu doar pentru amatori, dar şi pentru inginerii care doresc să îşi dezvolte abilităţile. Placa BRACCIO ataşată kitului permite conectarea de servomecanisme direct la kitul de dezvoltare.

DUE – PRIMUL PAS ÎN VIITOR

Arduino Due, prezentat în 2012, a fost primul kit de dezvoltare al producătorului care a fost prevăzut cu un microcontroler cu arhitectură pe 32 biţi . Este vorba de SAM3X8E (tactat la o frecvenţă de 84 MHz) cu arhitectură Arm Cortex-M3. Due este compatibil cu toate modulele de extensie Arduino alimentate la tensiunea de 3,3V, care folosesc pinout Arduino 1.0. Datorită puterii de calcul mari şi procesorului avansat (faţă de modelele de 8 biţi), Due poate fi folosit pentru construcţia unor maşini de randament ridicat, precum maşini-unelte CNC sau drone.

ARDUINO MKR – SOLUŢII COMPACTE PENTRU PROFESIONIŞTI

Familia Arduino MKR a apărut pentru inginerii şi proiectanţii interesaţi de crearea de aplicaţii din domeniul IoT. Reuneşte puterea arhitecturii ARM de 32 biţi cu dimensiunile compacte şi uşurinţa utilizării. Kiturile din această serie se disting prin dimensiunile reduse (aproximativ 68x25mm) şi, în majoritatea lor, sunt prevăzute cu in circuit integrat care permite comunicaţia fără fir. Datorită diversităţii de construcţie a diferitelor modele şi bibliotecilor integrate în Arduino IDE, produsele MKR pot realiza conexiuni prin intermediul unor standarde precum WiFi, GSM, NB-IoT, SigFox sau LoRa. În acelaşi timp, îşi păstrează versatilitatea şi uşurinţa în utilizare, tipice pentru producătorul italian.

Posibilităţile diferitelor articole pot fi extinse şi cu ajutorul gamei de plăci de extensie (shield) dedicate seriei MKR – de exemplu MKR 485, care permite comunicaţia în standardul industrial RS-485. Placa permite Arduino să funcţioneze atât ca master, cât şi ca slave, în modul full sau half duplex.

Cea mai distinctivă caracteristică a produselor MKR este adaptarea acestora pentru aplicaţiile profesionale, industriale. Aceste plăci deţin certificate FCC, RoHS şi CE şi pot fi integrate cu uşurinţă cu infrastructura de reţea existentă, de exemplu în spaţiile cu utilaje sau în halele de producţie.

În plus, printre avantajele familiei Arduino MKR se numără economisirea energiei. Microcontrolerul ARM este prevăzut cu modurile sleep şi wake-on-interrupt, care permit reducerea la minimum a consumului de energie. Kiturile au fost proiectate pentru a fi utilizate cu acumulatori litiu-polimer. Vă prezentăm în continuare câteva soluţii şi accesorii din gama MKR şi vă invităm să faceţi cunoştinţă cu oferta completă de kituri disponibile în catalogul nostru.

MKR ZERO

MKR ZERO este singurul din gama MKR care nu are integrat un circuit de comunicaţie fără fir. A fost prevăzut însă cu conector pentru carduri SD. Datorită convertoarelor DAC şi bibliotecilor Arduino Sound şi I2S (destinată operării interfeţei Inter-IC Sound), poate fi utilizat pentru construcţia de echipamente multimedia, în special pentru creare de muzică, dar şi pentru vizualizarea, analiza şi prelucrarea sunetului. Pe placă se află şi un ceas de timp real (RTC).

MKR RELAY PROTO SHIELD

Shield-ul MKR RELAY PROTO permite adăugarea cu uşurinţă de relee pentru proiecte bazate pe placa MKR. Este echipat cu două relee, iar intrările analogice A1-A4, I2C şi de alimentare au borne cu şurub uşor de utilizat.

MKR MEM SHIELD

Microcontrolerul bazat pe arhitectura de 32 biţi permite prelucrarea unui mare volum de date. În multe aplicaţii va fi necesară extinderea memoriei disponibile – şi aici vine în ajutor MEM SHIELD, echipată cu 2MB memorie Flash şi conector MicroSD.

ADAPTOR MKR2UNO

Timp de mai mulţi ani, Arduino, împreună cu mai multe firme terţe, a obişnuit utilizatorii cu o gamă bogată de shield-uri. Majoritatea acestora este adaptată pentru circuitul Arduino 1.0 (pinout model UNO), care diferă de pinii MKR. Datorită adaptorului MKR2UNO, utilizatorul plăcii de bază MKR1000 poate folosi accesorii destinate kiturilor de dezvoltare clasice. Această placă simplă conectează pinii MKR cu soclurile baretă amplasate conform standardului mai vechi. Datorită pinilor compatibili, bibliotecilor şi schemelor puse la dispoziţie online, adaptarea plăcilor de extensie mai vechi la noilor aplicaţii nu ar trebui să prezinte dificultăţi.

PROTOSHIELD-URI

Aceste plăci facilitează proiectarea propriilor plăci de extensie, care sunt destinate să funcţioneze conectate la Arduino în aplicaţia dorită. În funcţie de model, putem alege un protoshield format UNO, MEGA sau MKR. Aceste plăci se potrivesc cu pinii diferitelor modele şi oferă proiectantului acces la toţi pinii de intrare/ieşire ai kitului de dezvoltare. Conţin şi o zonă PCB de prototipare, realizată cu un pas de 2,54mm.

www.tme.eu