EDGE – OPORTUNITATE, AMENINTARE SAU PERTURBARE PENTRU OPERATORII TELECOM?

Tuturor ne este clar – tranziția spre tehnologia de calcul EDGE este reală și se întâmplă, chiar acum, în anumite sectoare. Și nu doar operatorii trebuie să înțeleagă pe deplin avantajele aduse de această tranziție, ci exponenții întregului ecosistem al furnizorilor de tehnologie din domeniul telecomunicațiilor. Până aici este simplu.

Nu la fel de clare sunt însă oportunitățile specifice oferite actualilor furnizori de infrastructură digitală, operatorilor și consumatorilor, ori celor care tocmai s-au alăturat domeniului. Cum arată lucrurile pentru ei? Sau, o altă întrebare foarte serioasă ar suna așa: cum va încetini sau, dimpotrivă, va accelera actuala situație de criză nevoia unei infrastructuri EDGE?

Întrebările despre implicațiile pe care le-ar putea avea un blocaj din viitorul apropiat sau niște oportunități viitoare își găsesc, așa cum era de așteptat, cu greu un răspuns. Totuși, în timp ce răspunsurile la prima întrebare sunt extrem de fluide – și așa vor rămâne o bună perioadă de acum încolo, pentru ultima parte, respectiv oportunitățile pe termen lung, lucrurile sunt ceva mai bine definite.

De exemplu, Vertiv a realizat recent, alături de compania de cercetare Omdia, un studiu pentru a înțelege mai clar ce oportunități aduce tehnologia EDGE pentru unul dintre cele mai importante segmente ale ecosistemului digital: operatorii telecom. Înțelegerea modului în care trecerea la EDGE va avantaja operatorii nu este importantă doar pentru ei, ci și pentru ecosistemul de furnizori care îi susține.

Potrivit studiului derulat de Omdia, centrele de date EDGE reprezentau deja 1,2% din livrările de rack-uri IT la nivel global în 2018, iar prezența lor în piață ar urma să fie mai mult decât dublă până în 2023. Alte estimări evaluează piața totală a sistemelor de calcul EDGE la peste 600 de milioane de dolari până în 2024. Principalii furnizori de telecomunicații au pus deja în aplicare strategii complexe dedicate EDGE.

Ce strategie ar trebui să adopte operatorii atunci când vine vorba de EDGE?

Activele actuale ale operatorilor, precum sediile centrale, punctele de agregare sau stațiile de bază pot servi drept punct de plecare pentru punerea în funcțiune a sistemelor de calcul EDGE. Cu toate acestea, operatorii trebuie să aibă în vedere un număr de factori atunci când dezvoltă o strategie pentru rețeaua EDGE – de exemplu, capacitatea de calcul și cea de stocare pot fi depășite cu cât sunt puse mai aproape de resursele de la marginea rețelei.

Cu atenție trebuie privit și modul în care aceste locații vor fi folosite pe termen lung, odată cu evoluția tehnologiei 5G. Echipamentul hardware din rețea, fie că este utilizat în aplicații dedicate companiei sau rețelei, trebuie să poată fi redimensionat în privința capacității de procesare, memorare și stocare și să poată face față diferiților factori de mediu. S-ar putea să fie necesar ca unele dintre componentele cheie virtualizate și serviciile asociate să fie găzduite ulterior, pe aceleași platforme.

Aplicațiile care presupun stocarea sau procesarea unui volum mare de date la marginea rețelei ar putea fi amplasate mai eficient la sediul central sau în punctele de agregare, în loc de stațiile de bază sau la sediul clientului. Pe măsură ce rețelele EDGE se propagă și ajung să cuprindă mai multe dispozitive și endpoint-uri, infrastructurile clasice de calcul și stocare vor face loc unei mai mari diversități de dispozitive, iar endpoint-urile vor căpăta mai multă autonomie, putând chiar să devină entități autonome.

Dacă vor putea gestiona cu succes aceste provocări de natură practică, dacă vor identifica modelele corecte de business și vor fi pregătiți să lucreze alături de parteneri strategici, furnizorii vor putea deveni deținătorii lanțului valoric pentru servicii EDGE și principalii vectori pentru dezvoltarea acestui tip de rețea. Astfel, tehnologia de calcul EDGE va fi o oportunitate și nu o amenințare sau un factor perturbator.

Cu toate acestea, studiul Omdia a arătat și faptul că EDGE este o tehnologie complexă și nu este complet definită la acest moment. Acest aspect generează un anumit sentiment de incertitudine în rândul exponenților din domeniul telecom, care încearcă să se poziționeze cât mai bine și să investească în infrastructura EDGE.  De exemplu, la întrebarea Omdia, doar 36% dintre operatori au spus că acest sector va fi cel mai important în generarea de noi venituri din servicii, dezvoltatorii de aplicații (30%) și furnizorii de servicii publice de cloud (25%) fiind ceilalți mari beneficiari.

Pe lângă un răspuns în privința oportunităților, Omdia oferă mai multe detalii despre modul în care EDGE ar putea deveni cu adevărat un factor perturbator sau chiar o amenințare pentru unii operatori care nu sunt suficient de pregătiți sau de bine informați. “Per ansamblu, EDGE este văzut ca o oportunitate pentru furnizori dar, dacă nu este abordat în mod corect, poate deveni un factor perturbator pentru unii operatori sau chiar o amenințare pentru alții,” se arată în raport.

În final, dezvoltarea EDGE – în  multiplele sale forme – a dus deja la apariția unor noi modele de business pentru operatori. O parte din această creștere a fost afectată de evenimentele recente, însă concluzia specialiștilor în cercetare, așa cum este cazul Omdia, este că oportunitățile pe termen lung vor putea fi valorificate. Da, este adevărat că EDGE aduce cu sine și amenințări și dificultăți specifice, dar, așa cum ne-a demonstrat-o și actuala situație de criză, viața merge mai departe.

Laurențiu Dragomir, Business Development Manager pentru Vertiv România și Moldova: „Distanțarea socială și faptul că majoritatea oamenilor a rămas acasă a pus o presiune suplimentară pe infrastructura digitală. Conectivitatea este prioritară la ora actuală, iar rețelele de telecomunicații au făcut, până acum,  față cu brio așteptărilor.

Cu toate că, în unele piețe, rata adoptării 5G a încetinit în contextul pandemiei, situația este contrabalansată de alte piețe în care există un progres accelerat – astfel, operatorii telecom preconizează o expansiune globală până la finalul anului 2020. Valoarea adusă de 5G este dată de succesul noilor utilizări și aplicații destinate consumatorilor și companiilor. 5G a fost creat pentru inovație și am văzut cu toții, în ultima perioadă, cât de importantă este infrastructura digitală. Mai mult decât atât, 5G ar putea avea un rol important în relansarea economică, schimbându-ne viața și de ce nu, influențându-ne comportamentul.

Misiunea Vertiv este aceea de a ne ajuta clienții să construiască rețele de date fiabile, eficiente din punct de vedere energetic, care să contribuie cu succes la conectivitatea din societatea noastră. Ne mândrim să fim parte a industriei telecom și să contribuim la transformarea digitală, făcând imposibilul, posibil!”

Raportul integral Omdia poate fi consultat pe: www.vertiv.com/Omdia