EATON – SISTEMUL INTELIGENT DE CABLARE EFICIENTIZEAZA PRODUCTIA DE MASE PLASTICE

Sistemul de manipulare al fabricii Lemförde BASF este un element esențial în cadrul lanțului de procesare, care transportă butoaiele de-a lungul instalației. După o îmbunătățire adusă sistemului vechi de 25 de ani, SmartWire-DT – în combinație cu întreruptoarele automate pentru protecția motorului de la Eaton – permite măsurarea simplă a curentului fiecărei acționări în parte, contribuind astfel la întreținerea preventivă. În caz de defecțiune, acționările afectate pot fi dezactivate în mod controlat înainte ca întreruptoarele automate pentru protecția motorului să se declanșeze.

Poliuretanul (PU) este unul dintre cei mai folosiți polimeri din lume; numeroasele sale aplicații – vopsele, spume, fibre, mulaje și elastomeri – îi demonstrează versatilitatea. Materialul oferă amortizare optimă în cazul pantofilor sport, este folosit la finisarea caroseriilor automobilelor, izolează cabluri și reduce zgomotul care pătrunde prin pereții și acoperișurile clădirilor. Un element cheie al fabricii este sistemul de alimentare cu butoaie, care transportă bidoane de 200 l umplute cu materie primă sau produse finite între

depozitul de butoaie și două hale de producție.

„În spatele sistemului există un întreg lanț de procese, fără niciun stoc-tampon între etapele de prelucrare. Dacă sistemul de alimentare se defectează, procesul de producție poate întâmpina probleme”, spune Claus Buhrmester, membru al echipei de sisteme de întreținere din cadrul fabricii, evidențiind importanța sistemului.

Măsurarea curentului pe fiecare unitate

Au fost instalate panouri de operare în punctele critice ale sistemului pentru a facilita vizualizarea. Acum, operatorul poate identifica în timp real butoaiele care nu sunt scoase din sistemul de transport și poate vedea când apare o congestie. Panourile de operare sunt și ele importante pentru întreținerea preventivă, după cum evidențiază Buhrmester: „Sistemul afișează tipul de eroare care a apărut. Se poate observa dacă este vorba de o eroare de execuție cauzată de supracurent sau de porniri și opriri frecvente, de exemplu”. Prin urmare, echipa de întreținere primește informații importante pentru a acționa din timp și a testa proactiv unitățile sau mecanismele.

Lucrările de cablare s-au redus cu 50%

Pentru a permite detectarea acestor erori, echipa BASF a acordat o atenție deosebită măsurării curentului acționărilor electrice. „Acesta a fost principalul motiv pentru care ne-am decis să  cablam dulapul de control  utilizând sistemul inteligent de cablare SmartWire-DT”, explică Büch. Acesta conectează fiecare întreruptor sau acționare electrică în parte la dulapul de control nu prin metoda de cablare punct la punct, ci prin intermediul unui cablu-panglică cu opt poli – SmartWire-DT. Acum, acest sistem alimentează cu energie electrică toate dispozitivele conectate și asigură totodată comunicarea datelor.

Sporirea disponibilității fabricii

Principalul avantaj al întreruptorului  automat PKE pentru protecția motorului față de soluțiile alternative convenționale constă în monitorizarea extinsă a acționărilor . Mesajele de diagnosticare, de stare sau de suprasarcină indică fluxul efectiv al curentului și starea declanșatorului la suprasarcină. În plus, curentul efectiv al motorului poate fi afișat și analizat în mod continuu prin intermediul SmartWire-DT pentru fiecare dispozitiv  de comutare, fără a fi necesare alte componente suplimentare.