În 2020, Eaton sărbătorește 60 de ani de când este lider în dezvoltarea și implementarea tehnologiei de comutare în vid și izolare în aer. cu alte cuvinte aparataj de comutație ecologic. De asemenea, în anul 2020, Eaton celebrează livrarea a un milion de unități de celule cu izolație cu aer.
Eaton s-a aflat în avangarda producției de celule de tensiune medie fără SF6 încă din anii ’60, când produsele Magnefix au devenit o soluție compactă pentru operatorii de sisteme de distribuție. Pentru a satisface necesitățile respective, s-au montat linii de producție în Spania, Africa de Sud și Australia. Aceste celule, bazate pe utilizarea rășinii epoxidice, au permis fabricarea de echipamente de medie tensiune, sigure și compacte.
În 2003, Eaton a achiziționat sectorul electric al companiei Delta PLC, care includea brandurile Holec, MEM și Bill, pentru a satisface nevoile unei piețe globale. În anii ’80, Grupul Holec a luat o importantă decizie, aceea de a renunța la utilizarea produselor cu SF6, în aplicațiile de medie tensiune. Compania era îngrijorată de riscul ecologic asociat utilizării gazului SF6 și de măsurile complexe de siguranță necesare pentru manipularea și exploatarea produsului.
În 2002, Eaton a lansat Xiria, un echipament de medie tensiune modern. Xiria este un tip de celule cu caracteristici dielectrice inteligente și echipat cu o tehnologie de comutație în vid. Celulele Xiria au numeroase utilizări, de la panouri solare, clădiri industriale, comerciale, centre de date, infrastructură rutieră și feroviară până la unitățile rețelelor de distribuție de tip inel (RMU), ale marilor furnizori de energie. De exemplu, aceste celule au fost instalate în cel mai lung tunel terestru din Țările de Jos, tunelul Gaasperdammer și la o mare fabrică de ciment din Ucraina, Ivano-Frankivskcement. În anii următori, vom furniza Xiria pentru furnizorul olandez de energie Stedin, care va reduce utilizarea gazului SF₆ în medie cu 1950 kg pe an.
Eaton s-a aflat întotdeauna în prim-planul inovației – pe parcursul ultimilor 60 de ani, a dezvoltat peste 200 de invenții brevetate, legate de camerele de stingere în vid. Cu o gamă adecvată de camere de stingere în vid, mecanismele de acționare au putut fi simplificate, separatoarele de sarcină cu fuzibile au putut fi înlocuite cu întreruptoare în vid, astfel încât masivele întreruptoare cu ulei, nu mai erau necesare. Întreruptoarele în vid sunt atât de fiabile, încât a fost posibila utilizarea lor, chiar si în construcție fixă.
Industria electricității se implică în schimbările climatice
Evident, nu mai este acceptabil ca Europa să tolereze în continuare emisiile dăunătoare, acum când există alternative adecvate, este cazul utilizării gazului SF6, în echipamentele de medie tensiune.
SF₆ este un gaz care, datorită proprietăților izolante excelente, a fost utilizat în numeroase aplicații industriale și comerciale. SF6 este relativ ieftin, inodor și neinflamabil, de unde și utilizarea sa ca mediu de izolație. Este utilizat în toate domeniile: construcții importante, energie regenerabilă și, deseori, în substațiile electrice aflate în localitățile și orașele din toată lumea.
SF6 este in topul gazelor cu efect de seră, cu un potenţial de încălzire globală (GWP) de 23500 ori mai mare decat CO2. Instituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite, care monitorizează Grupul interguvernamental de experţi privind schimbarea climei (IPCC), a adăugat gazul SF6 la lista gazelor cu efect de seră extrem de nocive și au decis să acționeze pentru a-l interzice, oriunde este posibil. La actualizarea din 2014 a Regulamentului privind gazele fluorurate, UE a interzis utilizarea gazului SF₆ pentru multe aplicaţii, precum încălțăminte sport, pneuri, mingi de tenis, pentru geamuri termopan, etc. Aceste interdicții au avut succes în reducerea utilizării de SF₆ pentru articolele respective. Și totuși, conform studiilor științifice, concentrațiile de gaz SF₆ din atmosferă continuă să crească, tendință care se poate accelera ca urmare a introducerii treptate, a rețelelor electrice descentralizate, în Europa.