DIMENSIUNEA RACK-ULUI  DE SERVER CONTEAZÃ. O ABORDARE CORECTÃ A CELOR TREI DIMENSIUNI CRITICE PENTRU RACK-URILE IT

Un rack IT găzduiește și organizează dispozitivele și echipamentele IT critice destinate montării în cabinet, aflate într-un centru de date sau într-o cameră de computere. Rack-ul reprezintă structura centrală a unui sistem performant de infrastructură fizică, pentru ca afacerea dumneavoastră să poată profita din plin de sistemele și de capacitatea dumneavoastră informatică. Rack-ul potrivit ajută la optimizarea spațiului și îmbunătățește eficiența energetică, în același timp asigurând protecția fizică și securitatea sistemelor informatice sensibile din interior.

În mod clar, un rack bun înseamnă mult mai mult decât pur și simplu stocarea unor dispozitive IT. Însă, deși sunt multe variabile de luat în calcul (preconfigurate sau personalizate, rack-uri deschise sau rack-uri închise, rack-uri cu 2 posturi sau rack-uri cu 4 posturi, ca să menționăm doar câteva), alegerea corectă a rack-urilor începe prin a înțelege spațiul de stocare IT sau dimensiunile rack-ului. Aici intervin trei seturi de măsurători: înălțimea, lățimea și adâncimea rack-ului.

În mare parte, industria a standardizat aceste trei măsurători pentru a putea fi siguri că, orice marcă de rack am alege, componentele vor încăpea în acesta. Dar, deși dimensiunile comune sunt disponibile la scară largă, trebuie să înțelegeți care sunt cele trei dimensiuni principale ale unui rack și ce înseamnă acestea, pentru a putea să vă planificați corespunzător centrul de date.

Iată o viziune mai de aproape asupra a ceea ce trebuie să știți despre dimensiunile rack-urilor IT.

Înălțimea rack-urilor

Dacă vorbim de dimensiuni standard ale rack-urilor, termenul de rack de 42U face parte, de obicei, din conversație. Această dimensiune se referă, în mod specific, la înălțimea rack-ului. U, sau uneori RU este prescurtarea folosită pentru unitate sau unitate de rack. O unitate de rack, sau U, este egală cu 1,75 inch sau 44,45 milimetri. Ca urmare, un rack de 42U oferă în total 73,5 inch de spațiu vertical disponibil pentru echipamente.

Alte înălțimi de rack-uri des întâlnite și disponibile la scară largă sunt rack-urile de 22U și de 27U (de obicei numite și semi-rack-uri), precum și carcasele foarte mari de 48U, pentru operațiuni de centre de date cu densitate foarte mare. Rack-urile compacte, cu montare pe perete sunt disponibile și la dimensiuni mici, de până la 1U, ceea ce poate fi suficient pentru o aplicație într-un birou mic.

U nu se aplică doar pentru înălțimea rack-urilor, ci se folosește și pentru a desemna înălțimea dispozitivelor IT care vor fi montate în rack-uri. Majoritatea dispozitivelor (servere, unități de distribuire a alimentării, UPS-uri, switch-uri KVM și patch panel-uri, de exemplu) sunt clasificate ca având dimensiuni de 3U, 2U sau 1U. Pentru a determina câte dispozitive pot încăpea într-un rack este suficient să adunați dimensiunile tuturor dispozitivelor și să vă asigurați că nu depășesc dimensiunile de înălțime ale rack-ului. Desigur, veți dori să lăsați spațiu și pentru extinderi ulterioare și pentru alte echipamente pe care ați putea avea nevoie să le adăugați în viitor.

Lățimea rack-urilor

O altă dimensiune standard a rack-urilor IT pe care o veți auzi menționată frecvent este rack-ul de 19 inch. Această măsură se referă la lățimea rack-ului. Dar este important de clarificat că ea se referă la lățimea de montare, nu la lățimea totală exterioară a rack-ului. Multe rack-uri au o dimensiune exterioară de 24 inch sau chiar mai mult, iar acest lucru este important de știut atunci când vă configurați camera serverelor și determinați câte rack-uri vor încăpea în spațiul disponibil pe podea.

La un dispozitiv cum este un server, lățimea de montare se măsoară de la o gaură de montare sau de la o consolă la alta. Apoi dispozitivul este montat prin prindere în bolțuri sau cu cleme a panoului frontal de rack. În general, un rack de 19 inch permite configurații dense de hardware, fără a ocupa mult spațiu pe podea sau pe raft.

Adâncimea rack-urilor

Ultima piesă din trio-ul dimensiunilor rack-urilor este adâncimea sau distanța dintre șina din față și șina din spate a rack-ului. Adâncimea poate fi de la câțiva inch până la 50 inch sau mai mult. Însă, cele mai frecvent întâlnite adâncimi standard pentru rack-urile de servere sunt următoarele:

  • 27 inch – Puțin adânc
  • 31 inch – Adâncime moderată
  • 37 inch – Adâncime medie
  • 42 inch – Adânc

Rețineți că aceste cifre reprezintă adâncimile efective. Adâncimea utilizabilă este întotdeauna ceva mai mică. În partea din față și în partea din spate a rack-ului trebuie lăsat un mic spațiu pentru a permite deschiderea ușilor și montarea șinelor. De obicei, această adâncime este de aproximativ 0,875 inch la fiecare capăt al rack-ului, în total 1,75 inch. Va mai fi necesar spațiu și pentru conexiunile cu cabluri, accesorii și fluxul de aer.

Așadar, veți avea nevoie de o adâncime utilizabilă care să fie puțin mai mare decât cel mai mare echipament pe care îl aveți. Vestea bună este că la carcasele de rack-uri noi există adesea șine de montaj reglabile. Puteți alege un rack cu o adâncime mai mare pentru a vă asigura un spațiu de mișcare, apoi să puneți șinele la adâncimea ideală pentru fiecare server sau echipament din rack.

Rămânem la dimensiunile standard sau alegem o soluție personalizată?

Cea mai frecvent întâlnită dimensiune de rack este cea de 42U și lățime de 19 inch. Aceste rack-uri obișnuite pot fi eficiente din punct de vedere al costurilor, deoarece sunt produse în masă pentru a fi folosite în centrele de date. Însă, pentru unele companii sau pentru anumite aplicații sunt necesare dimensiuni de rack diferite sau unice. Dacă dimensiunile standard nu vă satisfac nevoile, nu vă faceți probleme, pentru că puteți personaliza o soluție pe toate cele trei dimensiuni ale unui rack, astfel încât să se potrivească perfect cu cerințele aplicației dumneavoastră unice.

După ce ați calculat dimensiunea corectă a rack-ului, urmează să alegeți cele mai bune rack-uri pentru centrul dumneavoastră de date. Acum puteți trece la aspecte strategice privind rack-urile de servere, cum ar fi ușile, împământarea, accesoriile, securitatea rack-ului IT și răcirea lui. Pentru mai multe detalii privind aceste aspecte importante, citiți articolul nostru: Cum selectăm un rack IT?   

Rack-uri IT de la Vertiv

Vertiv oferă un portofoliu complex de soluții de rack-uri, dulapuri și carcase pentru centrele de date, inclusiv o gamă completă de accesorii de rack-uri, pentru a susține și a proteja echipamentele dumneavoastră IT critice. Fiecare rack Vertiv este conceput pentru a asigura performanță optimă, dar și ușurință în implementare și scalabilitate. 

Cea mai populară serie de rack-uri Vertiv, ce cuprinde rack-uri cu dimensiuni standard, este Vertiv™ VR.

Rack-ul Vertiv VR oferă suport pentru o gamă variată de echipamente, printre care servere, dispozitive de stocare, switch-uri, routere, PDU, UPS, servere cu porturi de console, switch-uri KVM. Sistemul VR dispune de o gamă completă de accesorii, cum ar fi piese pentru gestionarea cablurilor, gestionarea fluxului de aer, rafturi și console de susținere, uși și securitate, piese de service. Opțiunile „fără unelte” permit instalarea și configurarea rapidă.

Vizitați site-ul nostru, Vertiv.com, pentru a afla mai multe detalii despre toate opțiunile de rack-uri și carcase de la Vertiv™.

Autor:  Bogdan Strătulă, Channel Reseller Manager pentru Vertiv în România.